Uusimmat

Arvostelu Wes Andersonin uusi Asteroid City on ihan kiva elokuva, ikävä kyllä

Kuva: © Universal Pictures

06.06.2023 14:00 Aki Lehti

Ohjaaja-käsikirjoittaja Wes Anderson on jäänyt vangiksi omaan pastellisävyiseen ja tarkan geometriseen maailmaansa.


Asteroid CityEnsi-ilta: 09.06.2023
Alkuperäisnimi: Asteroid City
Ohjaus: Wes Anderson
Käsikirjoitus: Wes Anderson
Pääosissa: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton & Bryan Cranston
Pituus: 105 minuuttia
Ikäraja: K7


Cannesin elokuvajuhlilla muutama viikko sitten maailmanensi-iltansa saanut Asteroid City -scifikomedia pääsee jo nyt laajempaan levitykseen. Wes Anderson -asteikolla hieman kehnommasta edeltävästä The French Dispatch -elokuvasta huolimatta vanhan fanin odotukset olivat katossa. Uutuus on jälleen visuaalisesti julmetun kaunis ja teknisesti komea teos. Mitään uutta Asteroid City ei tarjoa.

Kukaan tuskin odottaa Andersonin muuttavan yltiövakavan ja kepeän välillä liikkuvaa tyyliään radikaalisti. Ensimmäistä Anderson-elokuvaansa katsovalle Asteroid City saattaa olla mullistava kokemus ja portti uuteen maailmaan.

Ohjaajan filmografian tuntevalle uutuus tuntuu yhden katsomiskerran perusteella harmillisen yhdentekevältä.

Andersonia on kritisoitu jo jonkin aikaa liian wesandersonmaisista liukuhihnaelokuvista. Asteroid Cityn kohdalla useasta kritiikistä löytyvät taatusti termit ChatGPT ja tekoäly. Joku väittänee jälleen ohjaajan jo parodioivan itseään. Moinen kritiikki on järjetöntä. Se on kuitenkin fakta, että Anderson on tehnyt saman elokuvan jo useita kertoja.

Andersonin eksentrisyys jakaa taas mielipiteet kahtia. Rakasti tai vihasi miehen tyyliä, niin Asteroid City on hänen elokuvistaan ensimmäinen, joka asettuu ”ihan kiva” -kategoriaan. Tämä siitä huolimatta, että se tuntuu tehdyn vain miehen vanhoille faneille.

Asteroid City

Andersonin kuivan huumorin keskellä juoni on harvoin tärkeässä roolissa. Tällä kertaa tarjolla on metatason tarina, maatuskamainen kertomus kertomuksen sisällä.

Pintapuolisesti Asteroid City kertoo huippuälykkäistä nuorista, jotka saapuvat perheineen aavikkokaupunkiin vastaanottamaan tiedepalkintoja. Laaja hahmogalleria päätyy karanteeniin alienin varastaessa meteoriitin, eli tuppukylän turistivetonaulan.

Alkupuolella tuntuu kuin Anderson yrittäisi tehdä tieteistarinallaan jotain hieman aiemmasta poikkeavaa. 1950-luvun äärityylitelty maailma sekoittaa Twilight Zonea ja pop-kulttuuriviittauksia. Leffan todellisuudessa Asteroid Cityn kaupungin tapahtumat ovat teatteriesitys.

Tarinankertojana mustavalkoista tv-lähetystä muistuttavissa kohtauksissa toimii Bryan Cranston. Hän esittelee aluksi Asteroid City -näytelmän käsikirjoittajan, Edward Nortonin esittämän Conrad Earpin. Kulissien takana hääräävät omissa juonikuvioissaan useat muutkin esityksen näyttelijöistä. Leffa hyppii ”oikean maailman” ja Asteroid Cityn välillä, mutta tarinoiden kyydistä ei taatusti tipahda.

Kurkkiessaan lavasteiden taakse leffa muuttuu aina takaisin mustavalkoiseksi. Asteroid City puolestaan on kuin suoraan vanhasta postikortista. Andersonin tuttu värimaailma salpaa aluksi hengityksen. Hyppy prologin laatikkomaisesta 4:3 -mustavalkokuvasta väriöverimaailman laajakangaskuvaan on huimaavan upea.

Asteroid City

Wes Andersonin 1950-luvun americana-sci-fi on ladattu täyteen risteäviä kertomuksia. Mukana on mieletön näyttelijäkööri. Käsikirjoitus on olematon, eikä keksi suurelle osalle porukasta mitään järkevää tekemistä. Liki kaurismäkeläisen vakavalla naamalla lausutut repliikit kyllä naurattavat toistuvasti. Myös hiljaisuus on oleellinen osa Anderson-elokuvia. Se tuntuu tällä kertaa liian usein laahaavan pitkältä.

Tiedetapahtuma tuo teinien lisäksi kaupunkiin kasan laulavia lehmipoikia, armeijan, tutkijoita, astronomeja ja juniorien vanhempia. Pääosakaksikko on Marilyn Monroeta muistuttava näyttelijä Midge Campbell (Scarlett Johansson) ja Ernest Hemingwayn kaltainen sotakuvaaja Augie Steenbeck (Jason Schwartzman).

Oikeassa maailmassa kulissien takana tavataan Nortonin esittämän Conrad Earp -käsikirjoittajan ohella Jones Hall (myös Schwartzman) ja Mercedes Ford (jälleen Johansson). He näyttelevät Asteroid City -näytelmän Midgea ja Augieata.

Metataso ei tuo leffaan juuri muuta kuin lisää pituutta. Andersonin tarina etenee omalla verkkaisella tahdillaan, vaikka Asteroid Cityn kaupunki on kuin retroscifielementeillä tuunattu Maantiekiitäjä-piirretty.

Roistot kaahaavat poliiseja toistuvasti karkuun kaupungin läpi. Kolikkoautomaateista voi ostaa kaikkea mahdollista aina maapläntteihin asti. Atomipommitestit jyrisevät taustalla. Toinen toistaan omituisempia asioita tapahtuu jo ennen kuin avaruusolio pamahtaa paikalle.

Asteroid City

Augie-isä ei ole saanut kerrottua nerolle Woodrow-pojalleen (Jake Ryan) ja tämän kolmelle identtiselle pikkusiskolle heidän äitinsä kuolleen.

Perhetragedia hautautuu ympäröivän hahmokavalkadin alle. Mukana ovat muun muassa Jeffrey Wright armeijan kenraalina, Tilda Swinton astronomin roolissa, Maya Hawke opettajana ja Willem Dafoen stanislavskimainen näyttelijänopettaja Saltzburg Keitel.

Mukana häslää myös Augien appiukko Zak (Tom Hanks), motellinomistaja (Steve Carell) ja automekaanikko (Matt Dillon). Muun muassa Hope Davis ja Liev Schreiber ovat lapsinerojen vanhempia.

Asteroid City on aivan täynnä kaikkea, mutta juuri mitään ei tapahdu. Tarttumapintaa löytyy lähinnä pääosakaksikon suhteesta. Kiinnostavimpia ideoita ei tutkita tarpeeksi syvällisesti. Scarlett Johansson näyttelemässä näyttelijää, sekä itseään ylianalysoivaa näyttelijää näyttelemässä näyttelijää suorastaan huutaa parempaa käsikirjoitusta.

Visuaalisesti Asteroid City on kaikille tuttua Anderson-silmäkarkkia. Robert Yeomanin julmetun komeista kuvista ja Adam Stockhausenin kekseliäästä lavastuksesta tulee tällä kertaa ähky jo ennen puoltaväliä. Andersonin rakkaus mennyttä maailmaa ja elokuvahistoriaa kohtaan tihkuu joka välistä.

Asteroid City

Pieneen piiriin mukaan kutsuvista jipoista ja lämpimästä värimaailmasta huolimatta Asteroid City on Anderson-elokuvaksi kovin kylmä. Ilottelustaan huolimatta ohjaaja on melkein aina pitänyt katsojan pienen etäisyyden päässä. Atomikellon tarkkuudella käyvä uutuus tuntuu siltä kuin ohjaaja ei edes haluaisi uusia faneja.

Leffa tekee melkein kaiken kaavamaisesti kuin 1950-luvun peltipurkkirobotti. Yksi harvoista piristysruiskeista ovat anarkistiset kolmoset. Identtiset pikkutytöt (Ella, Gracie ja Willan Faris) ilmoittavat olevansa niin noitia kuin vampyyreja. Natiaiset rikkovat toistuvasti tyynenä pysyvän lammen pinnan.

Yhdessä kohtauksessa radiosta kuuluu Slim Whitmanin biisi Indian Love Call – sama laulu, joka sai marsilaishyökkääjien päät räjähtämään Tim Burtonin Mars Attacks! -elokuvassa.

Asteroid City ei räjäytä Wes Anderson -fanin päätä. Perimmiltään leffa käsittelee yksinäisyyttä ja tekee kunniaa niin teatterille kuin elokuvataiteelle.

Turhan tunteeton teos olisi ehkä toiminut paremmin stop motion -animaationa. Andersonin Isle of Dogs -ja erityisesti Fantastic Mr. Fox -animaatiot peittoavat suurimman osan ohjaajan ylistetyistä näytelmäelokuvista.

ASTEROID CITY

Arvosana: 3/5

”Asteroid City on hyvä elokuva, joka ei ota lainkaan riskejä. Andersonin aikoinaan rajoja rikkova tyyli on nyt turhan tuttua ja turvallista.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat