Arvostelu Yhdeksättä Saw-elokuvaa ei kannata Samuel L. Jacksonin takia katsoa – eikä oikeastaan muutenkaan

16.06.2021 12:36 Joonas Pikkarainen

Kuka olisi uskonut, ettei se Saw-kauhu toimi vielä yhdeksännelläkään yrityksellä? Perjantaina 18. kesäkuuta vihdoinkin Suomen elokuvateattereihin saapuva Saw: From the Legacy of Saw ei onnistu keksimään pyörää uudelleen vaan polkee pää edellä ojaan.


SpiralEnsi-ilta: 18.6.2021
Alkuperäisnimi: Spiral: From the Book of Saw
Ohjaus: Darren Lynn Bousman
Käsikirjoitus: Josh Stolberg & Pete Goldfinger
Pääosissa: Chris Rock, Max Minghella, Marisol Nichols & Samuel L. Jackson
Pituus: 93 minuuttia
Ikäraja: K18


Alkuperäinen Saw tarjosi vuonna 2004 jotain uudenlaista kauhurintamalle ja esitteli maailmalle sittemmin kuuluisuuteen nousseen James Wanin (Kirottu, Aquaman). Vaan kuten niin monet yllätyshitit ennen sitä, myös Saw sai riesakseen ison liudan toinen toistaan heikompia jatko-osia, jotka korvasivat omaperäisyyden yltiöpäisen goren alttarille. Silti elokuvasarjalle ennätettiin tehtailla peräti seitsemän jatko-osaa.

Vajaa puolivuosikymmen edellisen jälkeen tuttu kauhuttelu on valitettavasti täällä jälleen. Sarjan sivuraiteille ajanut Darren Lynn Bousman palaa ohjaajaksi tuoreessa Spiral: From the Legacy of Sawissa, joka toimii eräänlaisena uudelleenkäynnistyksenä ja itsenäisenä osana. Aiempien leffojen tapahtumat ovat silti osa jaettua historiaa, joihin palataan taas kerran, kun metrotunnelissa tehdyssä brutaalissa murhassa on kaikki viitteet jo miltei kaksi vuosikymmentä sitten kuolleeseen Jigsawiin (Tobin Bell).

Tuoreeseen tapaukseen määrätään protokollan sivuuttava kuumapää Zeke Banks (Chris Rock), joka on ajautunut poliisilaitoksen sylkykupiksi sen jälkeen, kun tämä käräytti oman korruptoituneen partnerinsa. Uutta keissiä varten Banksin riesaksi pakotetaan poliisikoulusta saapunut tuore märkäkorvakokelas William Schenk (Max Minghella), ja kaksikko löytää pian olevansa keskellä uutta tappavaa leikkiä. Kun murhien motiiviksi paljastuu vielä poliisikorruptio, ei epäilyistäkään ole pulaa.

Spiral

Lähinnä tusinakauhua tehtailleen Josh Stolbergin ja Pete Goldfingerin kynäilemä Spiral: From the Legacy of Saw ei saavu pelastamaan 2,7 metrin syvyyteen kuopattua elokuvasarjaa, vaan tarjoaa katsojille sen sijaan kädenlämmintä ja ennalta-arvattavaa trilleriä. Lajityypin perusteita noudatellen käsikirjoituksessa riittää kyllä epäilyjä jokaiseen ilmansuuntaan, mutta kuluneet konventiot ja ainakin tälle kauhufanille turhan ilmeiset vinkit onnistuivat paljastamaan loppuratkaisun jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Laajempi teema poliisiväkivallasta ja korruptiosta ei ole suinkaan sattumanvaraista Jenkkien nykytilanteen valossa, mutta elokuva ei tähän ota juuri sen enempää kantaa.

Edeltävät Sawit eivät toki ole enää pitkään aikaan luottaneet nerokkuuteensa – joskin leffat yhteen nitova laajempi kuvio on surkuhupaisuudestaan huolimatta hatunnoston arvoinen suoritus ­– vaan pyrkineet shokeeraamaan katsojat mahdollisimman pahasti hahmojen yhä groteskeimmilla kuolemilla. Spiral ottaa tästä jossain määrin takapakkia ja yhdistää kuolemat onnistuneesti osaksi laajempaa teemaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö elokuvaa varten kannata jättää päivällinen syömättä, sillä sarjan tunnetusta goreilusta ei ole luovuttu täysin. Se ei vaan yllä aivan niin omaperäisiksi kuin kauhusarjan ”parhaimmissa” osissa.

Spiral putoaakin siten outoon välimaastoon, jossa se ei palkitse oikein kummankaan Saw-leirin faneja – näistä kiinnostumattomista katsojista nyt puhumattakaan. Tai oikeastaan katsojista ylipäätään. Käsikirjoitus alleviivaa nimittäin toistuvasti aiempia tapahtumia tai korostaa johtolankoja, jottei puolitoista tuntia kestävän rainan tärkeät kohdat olisi vahingossakaan unohtunut. Sama koskee myös dialogia, joka koostuu lähes yksinomaan ilmiselvyyksien latelemisesta hitaimmille.

Spiral

Erityisen huvittavaksi seikan nostaa pääosaan palkattu Chris Rock, joka on omien sanojensa mukaan Saw-fani ja syy Spiralin toteutumiselle. Vaikka näyttelijä on toisinaan vakuuttanut myös stand up -lavan ulkopuolella, Spiralissa Rock lähinnä huutaa käsikirjoittajien karmeuksia miltei koomisella vaikutuksella. Rockin esittämä poliisi on silti elokuvan ainoa kunnollinen hahmo, sillä niin Minghella kuin käytännössä vain cameon tekevä Samuel L. Jackson eivät saa juuri tilaa kehittyä.

Spiral: From the Legacy of Saw on tuskin se jälleennäkeminen, jota fanit ovat sarjaltaan kaivanneet. Vaikka tekijät selkeästi pyrkivät luovimaan uutta polkua potentiaaliselle uudelleennousulle, ovat vanhat juuret vielä liian vahvasti kiinni perustuksissa. Joko jatkoa varten tekijöiden on syytä sahata historia kokonaan pois tai sitten huolehtia siitä, että toteutus vastaa nykypäivää.

SPIRAL: FROM THE LEGACY OF SAW

2/5

”Spiral on nimestä huolimatta Saw-elokuva, eikä erityisen hyvä edes sellaisena”.