Arvostelu | Cruella on Disneyn elokuvaksi todella erikoinen, mutta Jokeriin sitä on turha verrata

26.05.2021 20:10 | Helinä Laajalahti

Cruella on Disneyn uusin näytelty elokuva ja kertoo dalmatialaiskoirien kauhuna tunnetun Disney-pahiksen syntytarinan Emma Stonen ja Emma Thompsonin avulla.


Ensi-ilta: 28. toukokuuta 2021
Alkuperäisnimi: Cruella
Ohjaus: Craig Gillespie
Käsikirjoitus: Dana Fox, Tony McNamara
Pääosissa: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser, Mark Strong
Pituus: 134 minuuttia
Ikäraja: K12


Disney on jo aiemminkin siirtänyt rakastetun 101 dalmatialaista -animaationsa oikeiden näyttelijöiden tulkittavaksi. Vuonna 1996 julkaistussa, Stephen Herekin ohjaamassa elokuvassa näyttämön odotetusti varasti Glenn Closen esittämä häijyläinen ja kaikkien dalmatialaiskoirien kauhu Cruella DeVil.

Nyt pahis saa ihan oman elokuvansa, jossa paljastetaan Angelina Jolien tähdittämän Maleficentin tapaan, miksi ja miten Cruellasta oikein tuli pilkullisiin turkiksiin pukeutuva pahis. Glenn Close toimii elokuvan yhtenä vastaavista tuottajista.

Craig Gillespien (I, Tonya; Fright Night -remake) ohjaama Cruella sijoittuu 1970-luvulle. Siinä nähdään nuori, hieman omalaatuinen Estella, jolla on syntymästä lähtien kaksivärinen tukka ja haave suunnitella muotia. Koulun sääntöihin hänen on hankala sopeutua, minkä vuoksi hän saa koulusta potkut ja suuntaa äitinsä kanssa kohti Lontoota.

MAINOS | Marvelia, Star Warsia ja paljon muuta – Tilaa Disney+ hintaan 8,99 € / kuukausi tai 89,90 € / vuosi

Cruella Emma Stone

 

 

 

Surullisen sattuman myötä Estella jää orvoksi ja päätyy asustamaan Lontoon kaduille yhdessä uusien ystäviensä Jasperin (Joel Fry) ja Horacen (Paul Walter Hauser) sekä kahden mainion koiran kanssa. Tämä viisikko rosvoaa häikäilemättä rikkailta, mutta Emma Stonen näköiseksi aikuiseksi kasvanutta Estellaa ajaa silti eteenpäin lapsuuden haave urasta muodin parissa.

Pian hän löytääkin itsensä työskentelemästä Emma Thompsonin esittämän muotilegendan, paronitar von Hellmannin alaisuudessa Paholainen pukeutuu Pradaan -tyylisesti. Uuden työn myötä alkavat kuitenkin nuoren naisen menneisyyden salaisuudet avautua pedaten tietä Cruellan synnylle.

Cruella on todellinen pukusuunnittelijan unelmatyö, sillä punk-henkiselle ja kapinalliselle 70-luvulle sijoittuvana se antaa vapaat kädet omaperäiselle luovuudelle perinteisten Disney-satujen prinsessapukujen sijaan. Elokuvan puvustuksesta vastaa kaksinkertainen Oscar-voittaja Jenny Beavan (Mad Max: Fury Road), jonka mielikuvitukselliset, tarinaan ovelalla tavalla nivoutuvat luomukset saavat asiaa ymmärtämättömänkin katsojan ihastelemaan ja nyökyttelemään hyväksyvästi. Jos ei tästä ensi vuonna puvustus-Oscaria irtoa niin jo on kumma.

Cruella Emma Stone

Erityisesti neljä asiaa kiinnittävät elokuvassa positiivisesti huomion: molemmat Emmat tekevät erinomaista työtä kilpaillessaan siitä, kumpi osaa olla häijympi ilkimys, joskin suloiset ja älykkäät koirat varastavat show’n jokaisessa kohtauksessaan, minkä lisäksi elokuvan musiikille ja sen käytölle sekä huikealle visuaalisuudelle on nostettava hattua.

Disney-elokuvaksi Cruella on kuitenkin todella erikoinen. Sitä on hankala ajatella lastenelokuvaksi, mutta se ei solahda suosiolla selkeästi aikuiskatsojille suunnatuksikaan. Lapsikatsojilta pitkä, kaksi tuntia ja vartin kestävä elokuva menneisyyden kaiveluineen vaatii pitkää pinnaa, eikä tarinassa ole keskuskolmikon mainioiden rosvokoirien lisäksi paljonkaan suoraan lapsille suunnattua toimintaa.

Cruellan tarinassa on paljon mielenkiintoista tarttumapintaa, sillä Cruellan menneisyydestä paljastuu kammottavia yksityiskohtia. Näiden myötä suloisen Emma Stonen muuntuminen kylmäkiskoiseksi Cruellaksi on toteutettu kiehtovan näyttävästi, mutta aihe jää vaatimaan hieman karskimpaa käsittelyä (tyyliin Jokeri) – mitä koko perheen Disney-elokuvassa ei tietenkään voi toteuttaa.

Cruella Emma Stone

Cruellan pakkomielle pilkullisiin koiriin saa elokuvassa kuitenkin hyvän syyn. Kun alkuperäisessä animaatiossa koirista haluttiin tehdä turkkeja, tuntuu aiheeseen vihjailu nykyaikaisessa live action -elokuvassa jopa hieman liian häijyltä. Koirien ystäville voi helpotuksena kuitenkin kertoa, että tällä kertaa koirat turkkeineen saavat olla turvassa.

Aiemmat 101 dalmatialaista -elokuvat nostivat dalmatialaiskoirien kysynnän taivaisiin. Nyt elokuvan lopputeksteissä muistutetaan asiasta ja kehotetaan ihmisiä eettisyyteen koiran hankinnassa sekä suosimaan pentutehtaiden sijaan adoptiota.

Cruella julkaistaan elokuvateattereiden ohella samaan aikaan Disney Plussan lisämaksullisella Premier Access -puolella 28. toukokuuta.

CRUELLA

3/5
”Vaikeasti lokeroitava Cruella on upean visuaalinen Disney-pahiksen syntytarina. Se vihjaa jostain vieläkin synkemmästä, mutta ei uskalla upota yhtä syvälle hahmon psyykeen kuin esimerkiksi Jokeri.”

Muropaketin uusimmat