UUSIMMAT

Arvostelu Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet on haparoiva ja paikoin hyvinkin synkkä seikkailu Harry Potterin maailmassa

06.04.2022 11:50 Helinä Laajalahti

Kolmas Ihmeotukset-elokuva jatkaa tuttua, mustavalkoista hyvän ja pahan taisteluaan, kun pimeä velho Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) pyrkii ottamaan hallintaansa niin taika- kuin jästimaailman. Vastassaan hänellä on oikeutta puolustamassa professori Dumbledoren (Jude Law) johtama joukko.


Fantastic Beasts Secrets of Dumbledore julisteEnsi-ilta: 8.4.2022
Alkuperäisnimi: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
Ohjaus: David Yates
Käsikirjoitus: J.K. Rowling & Steve Kloves
Pääosissa: Eddie Redmayne, Jude Law, Dan Fogler, Mads Mikkelsen & Ezra Miller
Pituus: 143 minuuttia
Ikäraja: K12


Ihmeotukset-elokuvien kolmas osa, Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet, astuu jälleen askeleen lähemmäs Harry Potter -elokuvien maailmaa. Ensimmäisen elokuvan taikaotukset joutuvat tekemään tilaa politiikalle ja maailmaa kahtia jakavalle sodalle, joka ei ole kovinkaan kaukana nykyajan oikeasta maailmasta.

Kaksi ensimmäistä elokuvaa itsekseen käsikirjoittanut J.K. Rowling saa tällä kertaa apua Potter-elokuvien veteraanilta, Steve Klovesilta. Mustavalkoinen, lastenelokuville tuttu jako hyvään ja pahaan säilyy, mutta koska tarinan hahmot ovat näissä elokuvissa Pottereiden lasten sijaan aikuisia, erilaiset harmaan sävyt olisivat tervetulleita.

Edellisessä elokuvassa (jonka ”tähditys” on uusintakatselun jälkeen tipahtanut omalla kohdallani kolmeen) pimeän velho Gellert Grindelwald jakoi taikuuteen kykenevien ihmisten maailman kahtia. Nyt hänen agendallaan on aloittaa sota jästien maailmaa vastaan ja ottaa nuo alempiarvoisempana pitämänsä ihmiset valtaansa. Tätä varten hänen tulee päästä maailman taikavaltuuston johtoon.

Grindelwaldin roolin on kolmannessa elokuvassa ottanut Johnny Deppin potkujen jälkeen vastuulleen Mads Mikkelsen, jonka Grindelwald on pidättyväisempi niin ulosanniltaan kuin myös fyysisen habituksensa osalta. Muuten vaihto sujuu ongelmitta ja Mikkelsen on roolissaan tyylikkään vakuuttava.

Fantastic Beasts The Secrets of Dumbledore / Mads Mikkelsen

Elokuva lähtee käyntiin Grindelwaldin ja professori Dumbledoren (Jude Law) tapaamisesta jästimaailman kahvilassa, missä paljastetaan yksityiskohtia heidän menneisyydestään. Nämä entiset rakastavaiset ovat maailman hallinnasta eri mieltä, mutta eivät voi nuoruudessaan tekemänsä sopimuksen vuoksi nousta suoraan toisiaan vastaan.

Niinpä Dumbledore värvää avukseen Lisko Scamanderin (Eddie Redmayne) johtaman joukkion noitia ja velhoja sekä yhden jästileipurin, joiden avulla monimutkainen suunnitelma Grindelwaldin kaatamiseksi laitetaan käyntiin. Mukana on myös suloisia taikaotuksia, joista muutamalla on hyvinkin keskeinen rooli elokuvan tapahtumissa.

Ihmeotukset 3:n myötä taikamaailma laajenee maailmanlaajuiseksi kokonaisuudeksi, jossa puhutaan eri maiden taikaministeriöistä ja jossa kaikkein ylimpänä viranomaisena toimii maailmanlaajuinen velhoneuvosto. Valinta velhoneuvoston uudeksi johtajaksi on käynnissä Saksassa, jossa tilanne alkaa pian muistuttaa toisen maailmansodan aikaista, propagandistista maailmaa.

Tarinalliset kytkökset reaalimaailman tapahtumiin tekevät muutenkin synkästä elokuvasta paikoin lähes ahdistavan, vaikka kokonaisuutta pyritäänkin keventämään komediallisemmilla hahmoilla.

Fantastic Beasts The Secrets of Dumbledore

Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet kärsii monista asioista. Toisaalla ovat sen tekijöiden, kuten Rowlingin, Deppin ja jälleen kerran pahoinpitelystä pidätetyn Ezra Millerin henkilökohtaiset tasapainottelut elämässään ja yhteiskunnassa, toisaalta se, ettei franchise vieläkään kunnolla tiedä mihin se on matkalla.

Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet on nimensä mukaisesti Dumbledoren (tai Dumbledoren perheen) elokuva ja Ihmeotukset ovat nimessä mukana enää muodollisesti. Scamander on siirretty sivuosaan ja keskiöön nousee karismaattisen Law’n esittämä professori.

Tämä ei ole sinänsä huono asia, sillä Dumbledore on hahmona Scamanderia mielenkiintoisempi. Edellisessä elokuvassa alkanut haparointi kuitenkin jatkuu edelleen, mikä aiheuttaa sen, että tarinallinen syvyys vähenee.

Asioita tapahtuu, mutta niiden sanoma jää puolitiehen.

Fantastic Beasts The Secrets of Dumbledore / Eddie Redmayne, Callum Turner

David Yates on rutinoitunut Potter-ohjaaja, joka tuntee Rowlingin luoman franchisen läpikotaisin. Teknisesti kolmannessa Ihmeotukset-elokuvassa ei olekaan mitään vikaa – se näyttää erinomaisine näyttelijöineen, upeine maailmoineen ja visuaalisine efekteineen juuri niin hyvältä kuin näiden elokuvien on tottunutkin näyttävän. Ja se soljuu eteenpäin sujuvasti ilman kuoppia.

Mutta siinäpä ongelma onkin. Se soljuu jopa liian sujuvasti, minkä vuoksi mahdolliset tarinalliset yllätykset jäävät hieman latteiksi.

Ongelma syntyi myös siinä vaiheessa, kun Rowlingin velhomaailmaan sijoittuvissa tarinoissa alettiin kertoa lasten seikkailun sijaan aikuisten tarinaa. Kaikki tarinan hahmot ovat aikuisia, mutta käsikirjoitus kulkee edelleen K-12-ikärajalle sopivissa, mustavalkoisissa rajoissa. Monet Pottereiden ystävät ovat kasvaneet aikuisiksi, minkä vuoksi nouseekin kysymys, ovatko nämä uudet elokuvat suunnattuja pääasiallisesti heille vai tuoreemmille lapsikatsojille.

Tätä eivät taida tietää tekijät oikein itsekään, minkä vuoksi tuloksena on vähän sitä ja vähän tätä.

Lopuksi haluan vielä painottaa, että kaikesta edellä mainitusta huolimatta kolmas Ihmeotukset ei ole missään nimessä huono elokuva. Se on synkkyydestään huolimatta vauhdikas ja hyvännäköinen sukellus tuttuun taikamaailmaan, ja viihdyttää etenkin niitä katsojia, joilla on Rowlingin franchiseen pitkäikäinen tunneside.

IHMEOTUKSET: DUMBLEDOREN SALAISUUDET

3/5
”Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet on synkkä, reaalimaailmasta inspiraationsa ottava elokuva hyvän ja pahan taistelusta, mutta se ei oikein tunnu tietävän, mihin suuntaan franchise on menossa. Tästäkin huolimatta luvassa on visuaalisesti kaunis seikkailu tutussa taikamaailmassa.”