Uusimmat

Arvostelu The Lost City on 2020-luvun Vihreän timantin metsästys

Kuva: © Paramount Pictures

14.04.2022 11:20 Helinä Laajalahti

The Lost City on viihdyttävä, vanhan koulukunnan tuotannolta tuntuva toimintakomedia, jonka pääosia esittävät komedian takuuvarmat nimet Sandra Bullock ja Channing Tatum.


The Lost City julisteEnsi-ilta: 15.4.2022
Alkuperäisnimi: The Lost City
Ohjaus: Adam Nee & Aaron Nee
Käsikirjoitus: Oren Uziel, Dana Fox, Adam Nee & Aaron Nee
Pääosissa: Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Brad Pitt & Da’Vine Joy Randolph
Pituus: 101 minuuttia
Ikäraja: K12


The Lost City on viihdyttävä ja kevyeltä hattaralta tuntuva toimintakomedia, jonka alkuasetelmassa on paljon samaa kuin Robert Zemeckisin ohjaamassa, vuonna 1984 julkaistussa elokuvassa Vihreän timantin metsästys (Romancing the Stone). Se ei kuitenkaan ole tuon kasarikomedian remake. Elokuva lainaa paljon myös muilta edeltäjiltään, mutta on silti ihan oma kokonaisuutensa, mikä nykypäivänä tuntuu puutteineenkin varsin tuoreelta.

Lisäksi sen pääosissa nähdään kaksi takuuvarmaa näyttelijää, joilta luonnistuu otteessaan pitävä komedia.

Adam ja Aaron Neen (Band of Robbers) ohjaama ja yhdessä Oren Uzielin (22 Jump Street) ja Dana Foxin (Cruella) kanssa käsikirjoittama The Lost City on ensimmäisen puolikkaansa ajan suorastaan nerokkaan itseironinen toimintakomedia. Se tietää olevansa pöhelö, ja se myös tietää, että katsoja tietää tämän. Loistavan alun jälkeen omaperäiset ideat kuitenkin tuntuvat kuihtuvan, eikä perinteisempään muottiin upotetusta loppupuoliskosta enää löydy samanlaista komediallista mahtavuutta.

The Lost City kertoo kirjailija Loretta Sagesta (Sandra Bullock), joka on luonut menestyksekkään uran kirjoittamalla romanttisia seikkailuromaaneja, joiden kansia koristaa aina sama miesmalli Alan (Channing Tatum). Älykäs kirjailija kuitenkin elää mieluummin erakkona kuin ihmisten ilmoilla.

Kirjailija saa seikkailuromaaneihinsa ideoita oikeasta historiasta ja siihen pohjautuvista mytologioista. Hänen uusin kirjansa The Lost City of D (joka oli myös elokuvan nimi alun perin, mutta ehkä sen pelättiin sekoittuvan ihmisten mielissä James Grayn vuonna 2016 ohjaamaan seikkailudraamaan The Lost City of Z) herättää omalaatuisen miljardöörin (Daniel Radcliffe) kiinnostuksen ja tämä alkaa vaatia naista etsimään kanssaan tietä kirjassa mainitun, salaperäisen aarteen luokse.

Kun houkuttelu ei auta, astuu kuvaan kaappaus ja pakotus. Lorettan kadottua Alan, jolla on vaikeuksia erottaa itseään kirjasarjan sankarin roolista, haluaa todistaa olevansa oikea sankari ja lähtee pelastusretkelle, joka muuttuu pian vauhdikkaaksi viidakkoseikkailuksi luonnon armoilla.

The Lost City

Kevyet toimintakomediat ovat viime vuosina olleet elokuvateattereiden valikoimissa lähes sukupuuton partaalla. Siksi The Lost City onkin tervetullut tuulahdus kaikkien spektaakkelimaisten jatko-osien ja franchise-elokuvien keskellä. Se ei edes yritä olla vakavasti otettava elokuva vaan sen tarkoituksena on tarjota aivoille hetki viihteellistä lepoa, näyttävää höttöä maustettuna aavistuksella romantiikkaa sekä tohelointia ja sekoilua keskellä viidakkoa aarteen jäljillä.

Muutamien maukkaiden vitsien lisäksi elokuvan suurimmat ansiot ovat luettavissa sen pääosanäyttelijöiden harteille. Bullock ja Tatum pelaavat uskottavasti yhteen niin orastavan romanssin vastapuolina kuin toimintakomediankin osapuolina. Molemmilla on uskallusta tehdä itsestään naurunalainen ja taitoa onnistua siinä samalla kertaa uskottavasti ja yliampuvasti.

On myös virkistävää vaihteeksi nähdä roolitus, jossa päänäyttelijöiden ikäero eroaa normista. Bullock kun on peräti 16 vuotta vanhempi kuin Tatum. Tämä ei heissä tosin näy ulospäin.

The Lost City on epätasainen komedia, jossa osa vitseistä toimii täydellisesti, osa taas ei yhtään. Alkupuoliskollaan se naurattaa muutamaan kertaan vedet silmissä, mutta kun Loretta kikattelee Alanin peniksen nähdessään, ei katsoja voi muuta kuin pyöritellä silmiään ja pohtia, miksi, oi miksi näin tyhmä vitsi on pitänyt kirjoittaa tarinaan mukaan.

Ongelma on myös elokuvan pahiksessa, sillä Radcliffe tuntuu olevan aivan väärässä paikassa. Kun muut näyttelijät onnistuvat sisäistämään höpsöt roolinsa, Radcliffen brittihörhö ei vaan toimi samalla tavalla.

Pienessä mutta mainiossa sivuroolissa nähtävä Brad Pitt varastaa show’n totaalisesti lakonisen toteavalla hahmollaan. On suoranainen harmi, ettei hahmoa nähdä elokuvassa pidempään.

THE LOST CITY

Arvosana: 2,5/5

”Sandra Bullockin ja Channing Tatumin tähdittämä The Lost City on kevyttä ja toiminnallista komediahattaraa, jonka vitsit välillä naurattavat vedet silmissä, välillä taas saavat kiemurtelemaan myötähäpeästä.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat