Ensituntumat The Last of Us -sarjan avausjakso on nyt nähty – ”Lupaava alku synkälle matkalle”

10.01.2023 20:00 Muropaketin toimitus

The Last of Us

HBO Maxin odotettu The Last of Us -sarja alkaa Suomessa ensi maanantaina 16. tammikuuta. Muropaketin elokuvatoimituksessa katsottiin ensimmäinen jakso ennakkoon.

Alla toimittajat Helinä Laajalahti, Tatu Junni ja Tuukka Hämäläinen kertovat omat ajatuksensa The Last of Usin noin tunnin ja 20 minuutin mittaisesta avausjaksosta.

”Olen niitä onnekkaita, jotka saavat hypätä The Last of Us -sarjan kyytiin lähes ummikkona, sillä vaikka molemmat pelit nököttävät kiltisti hyllyssä, en niiden kanssa koskaan päässyt alkua pidemmälle. Kiinnostus sarjaa kohtaan oli kuitenkin tekijäkaartin (pelin luoja Neil Druckmann ja Chernobyl-maestro Craig Mazin) vuoksi todella kova, ja lähes elokuvan mittainen alkujakso lunastaa odotukset. Se koukuttaa mukaansa välittömästi niin tarinallisesti kuin emotionaalisestikin, ja tuntuu ainakin alussa seuraavan pelin rakennetta varsin uskollisesti. Sarja myös näyttää komealta visuaalisesti. Pedro Pascal ei olisi ollut ensimmäinen valintani Joelin rooliin, mutta näyttelijä onnistuu vakuuttamaan skeptikonkin. Jatkoa jää odottamaan suurella mielenkiinnolla, sillä ykkösjakson perusteella luvassa todellakin saattaa olla yksi parhaita peleihin pohjautuvia tv-sarjoja.”

Helinä Laajalahti

The Last of Us

”The Last of Us -pelit ovat olleet niin vahvasti elokuvallisia ja dramaturgisesti onnistuneita teoksia, että sarjasovitus tuntui aluksi täysin tarpeettomalta. Mitä se voisi muka tarjota sellaiselle, joka on pelannut pelit läpi ja vollottanut molempien lopussa? Kun sitten selvisi, että sarjan tekijätiimissä ovat mukana Craig Mazin ja Neil Druckmann, alkoi mielenkiinto kasvaa vauhdilla. Mutta vielä sittenkin arvelutti, onko sarja aivan varmasti hyvä idea. Ensimmäinen jakso osoittaa, että olihan se. The Last of Us on lähdemateriaalille hyvinkin uskollinen, ja sen pahaenteinen, ahdistunut ja sydänsuruinen tunnelma on juuri kohdillaan. Avausjakson alussa nähdään puolisen tuntia sellaista materiaalia, jota pelissä ei ollut mukana, mutta tuokin osuus tuntuu kuin se olisi peräisin jostain unohtuneesta lisäosasta. Uusien kohtausten ja tuttujen ideoiden teroittamisen lisäksi mukana on myös selviä silmäniskuja pelin ystäville – esimerkiksi Joelin perheen kaoottinen pakomatka autolla on selvästi suoraan pelin innoittama. Kuten Helinä jo totesi, The Last of Usin ensimmäisen jakson tarina mukailee pelin tapahtumia yllättävänkin vahvasti, mitä nyt pari kohtaa on vedetty vähän suoremmaksi. En yllättyisi, jos sarjan edetessä erottaisiin lähdemateriaalista vahvemmin (ja se on ihan ok, kunhan annatte meille kirahvit). Nähtäväksi sitten jää, tuntuvatko muutokset lähdemateriaalin häpäisyltä vai ovatko Mazin ja Druckmann kehittäneet hyviä ideoita ja teemoja vielä entistäkin paremmaksi. Joka tapauksessa The Last of Usin avausjakso on lupaava alku synkälle matkalle.”

Tatu Junni

The Last of Us

”The Last of Us -pelien ystävänä myös minä olen odottanut HBO:n tv-sovitusta lievällä kauhulla, vaikka tekijöiden ansioluetteloiden perusteella sarja onkin vaikuttanut alusta asti lupaavalta. Ensimmäinen jakso seurailee hämmästyttävän uskollisesti alkuperäistä peliä, joten ainakaan suurien muutosten takia ei faneilla mene pala kurkkuun. Hahmoihin kuitenkin löydetään lisää syvyyttä ja henkilöhistoriaa jo tarinan alkuvaiheessa, mikä lupaa erittäin hyvää jatkon kannalta. Halo-sarjaan ja moneen muuhun peliin perustuvaan filmatisointiin verrattuna The Last of Us myös tuntuu vahvemmin samalta kuin sen pohjana olevat pelit. Siinä on siis vahvasti sama tunnelma ja tyyli kuin peleissä, ja tämä on oikeasti paljon tärkeämpää kuin pienet tai suuret tarinalliset muutokset. Jälkimmäisiä jää melkein kaipaamaan enemmän, sillä pelin pari kertaa pelanneelle tarinan askelmerkit ovat turhankin tutut (mikä ei tietysti häiritse, jollei peliä ole pelannut). Se mikä alun jälkeen jää vielä auki on, että kuinka hyvin sarja seisoo omilla jaloillaan. Ensimmäisen jakson jälkeen olen kuitenkin optimistinen. Lähes elokuvan mittainen avausjakso sisältää kohtauksia, jotka eivät enää muistuta vain ’hyvää versiota pelistä’ vaan puhtaasti ’hyvää tv-sarjaa’. Loppukohtauksen etiäinen tulevista tapahtumista on kuin huutomerkki, joka saa odottamaan jatkoa kieli pitkällä.”

Tuukka Hämäläinen

LUE LISÄÄ:

Mikä on The Last of Us? Nämä 10 asiaa on hyvä tietää ennen HBO Maxin sarjan alkua

Haastattelu | Neil Druckmann ja muut The Last of Us -sarjan tekijät – ”Tavoitteenamme oli tehdä sarja, jota pelaajat eivät häpeä”