Arvostelu Jason Stathamin uutuuselokuvalla on hirveä nimi, eivätkä Operation Fortune: Ruse de guerren ongelmat siihen lopu

31.01.2023 09:45 Helinä Laajalahti

Nimihirviöllä paiskattu toimintakomedia Operation Fortune: Ruse de guerre on oikeasti vain “se uusi Guy Ritchie -elokuva”. Pääosassa yrmyilee tuttuun tapaan Jason Statham.


Operation Fortune: Ruse de guerre -julisteEnsi-ilta: 13. tammikuuta 2023
Alkuperäisnimi: Operation Fortune: Ruse de guerre
Ohjaus: Guy Ritchie
Käsikirjoitus: Ivan Atkinson, Marn Davies & Guy Ritchie
Pääosissa: Jason Statham, Aubrey Plaza, Hugh Grant, Josh Hartnett, Bugzy Malone & Cary Elwes
Pituus: 114 minuuttia
Ikäraja: K16


Operation Fortune: Ruse de guerre on elokuva, joka varmasti jo nimensäkin vuoksi karkottaa osan suomalaiskatsojista elokuvateattereista. Pitkä ja monikielinen nimi on hankalasti muistettava, eikä kerro elokuvasta ennen sen näkemistä yhtään mitään. Eikä paljon sen jälkeenkään.

Elokuvan nimen sanomisen jälkeen kuuntelijan lasittuneeseen katseeseen voi saada eloa mainitsemalla, että kyseessä on siis “se uusi Guy Ritchie -elokuva”.

Oli aika Puuta, heinää ja muutama vesiperä– ja Snatch-elokuvien aikoihin, jolloin näppärien toimintaelokuvien ystävä odotti Ritchien seuraavaa elokuvaa kieli pitkällä. Siitä on vaan harmillisen kauan, eikä Ritchie ole onnistunut pääsemään samalle tasolle enää aikoihin, vaikka vuoden 2019 The Gentlemen pieni nykäys siihen suuntaan olikin.

Vuonna 2015 Ritchie yritti vääntää oman Mission: Impossible / James Bond -viritelmänsä elokuvassa The Man from U.N.C.L.E. mutta epäonnistui tehtävässä lahjakkaasti. Operation Fortune: Ruse de guerre on brittiohjaajan uusi yritys samalla kentällä (hieman komediallisemmalla vireellä), mutta homma ei lähde lentoon tälläkään kertaa. Tulos on mahdollisesti jopa huonompi kuin U.N.C.L.E. aikoinaan.

Operation Fortune: Ruse de guerre

Operation Fortune: Ruse de guerre pyrkii olemaan nimensä perusteella franchisen aloittaja (joskin on vaikea nähdä, että tälle koskaan tehtäisiin jatko-osaa), sillä Fortune on Jason Stathamin esittämän päähahmon sukunimi. Orson Fortune on oman arvonsa tunteva brittiagentti, joka hoitaa hommia valtiolle virallisten kanavien ulkopuolella. Hänen pomollaan (Bondin M:ää ansiokkaasti kanavoiva Cary Elwes) on Fortunelle homma – maailma pitää nimittäin pelastaa, sillä Hugh Grantin esittämä miljardööri on toimimassa välikätenä ja myymässä uutta, mullistavaa aseteknologiaa eniten tarjoavalle.

Fortune kerää tiimin, johon kuuluvat Aubrey Plazan esittämä Sarah, Bugzy Malonen esittämä JJ ja mustana hevosena mukaan napattava filmitähti Danny Francesco (Josh Hartnett). Matka vie yksityiskoneella viinistä viiniin ja ympäri maailmaa. Grantin huiputtamisen lisäksi mutkia matkaan tuo kilpaileva agenttitiimi.

Elokuvan piti alun perin tulla elokuvateattereihin jo vuosi sitten. Julkaisua lykättiin oletettavasti siitä syystä, että elokuvan asevarkaat ovat ukrainalaisia, ja oikeassa elämässä Venäjä oli juuri hyökännyt Ukrainaan. Koska sota on edelleen käynnissä, tuntuu hämmentävältä, että pahisten kansalaisuutta ei ole julkaisua odotellessa vaikkapa vaihdettu joksikin muuksi.

Operation Fortune: Ruse de guerre

Operation Bond: Mission Impossible (vai mikä se nyt oli) ei itsekään oikein tunnu tietävän, mitä se haluaa olla. Punainen lanka katoaa monimutkaisesta juonesta heti alkumetreillä, huumori ja toiminta epäonnistuvat toistensa tukemisessa, ja tarina on lisäksi leikattu kasaan kummallisen epätasaisesti. Ikään kuin Ritchie olisi pyrkinyt tekemään itselleen tyypillisen, nopeista leikkauksista koostuvan elokuvan, mutta käsikirjoitus ei kertakaikkiaan vain ole tähän taipunut.

Tarinan hahmokaarti on Ritchielle epätyypilliseen tapaan hyvinkin perinteinen genrensä edustaja, jonka hahmot jäävät tylsiksi ja persoonattomiksi karikatyyreiksi agenttielokuvien tutuista kliseistä. Grant on saanut mehukkaimman roolin rikkaana paskiaisena, minkä lisäksi Hartnettin koiranpentumainen filmitähti saa pariin otteeseen aikaan pienen hymähdyksen. Ritchien vakikalustoon kuuluvan Stathamin taistelutaidot jäävät harmillisen alikäytetyksi ja näyttelijä tuntuukin olevan mukana vain yrmyilemässä.

Operation Fortune: Ruse de guerre on lähes täydellisen mitäänsanomaton genrensä edustaja. Guy Ritchien ei selvästikään kannattaisi edes yrittää tehdä mitään suuren mittakaavan elokuvaa (jokainen ohjaajan tuotantoa seurannut muistaa varmastikin surullisenkuuluisan King Arthurin), vaan keskittyä siihen, minkä hän parhaiten osaa – pieniin ja omaperäisiin, nasevaan dialogiin ja hämmentäviin hahmoihin keskittyviin rikosleffoihin.

OPERATION FORTUNE: RUSE DE GUERRE

1,5

”Guy Ritchien uusi yritys tehdä oma James Bond / Mission Impossible -elokuva The Man from U.N.C.L.E.n jälkeen epäonnistuu jälleen.”