Uusimmat

Arvostelu Jos et ole jo Amazon Prime Videon tilaaja, nyt kannattaa harkita: The Boys -sarjan uudet jaksot ovat syksyn parasta sikailua – ”Yrjöttää, naurattaa ja ottaa vielä kantaakin”

30.08.2020 12:00 Aki Lehti

Amazonin The Boys -sarjan kakkoskausi on edellistä parempi.

The Preacherista parhaiten tunnetun Garth Ennisin The Boys -sarjakuvaan perustuva saman niminen Amazonin supersankarisarja lähtee toisella tuotantokaudellaan omille teilleen, eikä seuraa orjallisesti alkuperäisteoksen juonikuvioita. Se on ainakin osittain oikea ratkaisu, sillä niin törkeää ja törkeän hauskaa kuvastoa kuin The Boys -sarja tarjoaakin, niin jotkin sarjakuvan juonenkäänteistä ja tapahtumista eivät yksinkertaisesti toimisi tv-adaptaatiossa. Alkuperäisteoksessa on myös niin rietasta kuvastoa, ettei moista materiaalia voi näyttää televisiossa.

Tähän kohtaan varoitus:

Jos The Boysin ensimmäinen kausi on katsomatta, niin lukeminen kannattaa lopettaa tähän, sillä teksti spoilaa jonkin verran sen tapahtumia.

The Boysin ensimmäinen kausi jätti vastaamatta useisiin kysymyksiin ja päättyi cliffhangeriin. Supersankareita jahtaavaa ja listivää The Boys -porukkaa johtava Karl Urbanin esittämä Billy Butcher sai selville, että hänen vaimonsa onkin elossa. Aivan kun tässä ei olisi tarpeeksi pureskeltavaa, Butcherin paremmalla puoliskolla on poika The Seven -”supersankareiden” psykopaattisen pääjehun Homelanderin (Antony Starr) kanssa.

Kahdeksasta jaksosta koostuvan kakkoskauden alussa etsintäkuulutetut Hughie Campbell (Jack Quaid), Mother’s Milk (Laz Alonso), Frenchie (Tomer Capon) ja Kimik / The Female (Karen Fukuhara) ovat pulasssa ilman Butcheria, eikä heidän taistelustaan The Seveniä vastaan tule yhtään mitään – ei vaikka Hughien ex-naisystävä Starlight-sankari (Erin Moriarity) onkin yhä heidän puolellaan.

The Seven -sankaritiimin kokoonpano muuttuu, sillä pikavauhtia kiitävän A-Trainin (Jessie T. Usher) korvaa Stormfront (Aya Cash), jota ei kiinnosta käyttäytyä sääntöjen mukaan. Nainen ärsyttää yli kaiken kontrollifriikki Homelanderia ja uhkaa paljastaa Starlightin jeesaavan vastapuolta.

The Boysin uudet jaksot on ängetty äärimmäisen täyteen tavaraa.

Mukana on niin mieletön määrä hahmoja juonikuvioineen ja henkilökohtaisine traumoineen, että paketti uhkaa revetä saumoista. Showrunner Eric Kripke tiimeinen saa homman kuitenkin toimimaan. Vähät siitä että kertomus loikkii sinne sun tänne, eikä muutamalla hahmolla tunnu olevan mitään tekemistä pääjuonen kanssa. Esimerkiksi naisia hyväksikäyttävän The Deepin (Chace Crawford) tarina on aivan irrallaan hänen tiimikavereidensa tilanteesta ja tekemisistä. The Seven ei muutenkaan toimi juuri lainkaan yhtenäisenä joukkiona uusissa jaksoissa.

Monipäisen hahmogallerian kautta uudet jaksot onnistuvat esittelemään The Boysin maailmaa laajemmin ja tarkemmin, vaikka muutaman sällin touhut olisi voinut unohtaa ehkä kokonaan. Supersankarijoukkiota johtavan Vought-firman varapresidenttinä toimii nyt esimerkiksi Breaking Badista tutun Giancarlo Espositon näyttelemä Stan Edgar. Hänen menneisyyttään olisi voinut avata reippaasti enemmänkin.

Vaikka The Boysin kakkoskausi luottaakin henkilöhahmovetoisiin juonikuvioihin, niin se tarjoaa myös entistä enemmän komeita tapahtumapaikkoja sekä tyylillä toteutettuja lavasteita ja erikoistehosteita. Ääriväkivalta ja gore on vielä aiempaakin sairaampaa, hauskempaa, oksettavampaa ja viihdyttävämpää.

The Boys käsittelee edelleen supersankaritarinan kautta esimerkiksi julkisuutta ja sen mukanaan tuomaa valtaa, uskontoja, markkinavoimia ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Nyt keskiöön nousee erityisesti somejulkisuus ja henkilönpalvonta.

The Boys on yhteiskunnallinen ja poliittinen sarja, joka ammentaa suoraan Yhdysvaltain tämän hetken tilanteesta ja käsittelee esimerkiksi alt-right-liikettä ja uusnatseja. Joka suuntaan vauhdilla tempoilevien kertomustensa keskellä sarja ei ehkä ehdi esitellä äärioikeiston nousua tarpeeksi syvällisesti, mutta The Boys on silti vielä aiempaa selvemmin fasisminvastainen sarja.

The Boysin hahmoissa on nyt reippaasti lisää syvyyttä ja ulottuvuuksia, jonka johdosta kantaa ottavat elementit korostuvat, eikä sen vertauskuvia voi missata. Hahmojen käytös ja väkivaltaiset teot hätkähdyttävät, koska sairaan kuvaston keskellä on aidon oloisia ihmisiä tunteidensa kanssa. Verellä läträäminen on silti edelleen mielipuolisen hauskaa.

The Boys on supersankarisarjaksi naamioitu kantaa ottava pikimusta komedia, joka naurattaa ääneen, saa ajattelemaan ja kysyy tärkeitä kysymyksiä. Uudet jaksot ovat viihdyttäviä, koskettavia ja saavat voimaan pahoin.

Kakkoskausi alkaa Amazon Prime Video -palvelussa perjantaina 4. syyskuuta, jolloin nähdään kolme jaksoa. Uudet jaksot tulevat tarjolle aina perjantaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat