Uusimmat

Arvostelu Josh Brolinin tähdittämä Outer Range -tv-sarja sekoittaa westerniä ja scifiä kiehtovalla tavalla

12.04.2022 12:00 Helinä Laajalahti

Amazon Prime Video julkaisee Outer Range -sarjan, joka sekoittaa mielenkiintoisella tavalla yliluonnollista scifiä perinteisempään westerniin. Pääosaa sarjassa esittää Marvel- ja Dyyni-tähti Josh Brolin.

Brian Watkinsin luoma Outer Range -sarja sijoittuu Wyomingin syrjäseuduille ja kertoo karjatilan omistavasta miehestä nimeltä Royal Abbott (Josh Brolin). Hän asustaa tilallaan kahden aikuisen poikansa (Tom Pelphrey ja Lewis Pullman) ja vaimonsa (Lili Taylor) kanssa. Suvulla on napit vastakkain naapurikarjatilan Tillersoneiden kanssa, jotka himoitsevat Abbottien maita.

Abbottien perhettä on kohdannut tragedia toisen pojan vaimon kadottua salaperäisesti. Kyseinen tapaus ei ole ainoa outo tapaus, sillä eräänä päivänä salaperäinen runoilija Autumn (Imogen Poots) pyytää saada pystyttää telttansa Abbottien maille etsiessään inspiraatiota.

Outer Range

Outer Range ei ole pelkkä western, vaan siinä on läsnä vahva scifitunnelma. Tämän osalta sarjassa onkin hieman samaa tuntua kuin Westworldissa. Outer Rangessa perinteinen länkkäri yhdistyy yliluonnolliseen Royalin löydettyä syrjäiseltä laitumeltaan käsittämättömän mysteerin, maassa olevan valtavankokoisen reiän, jolla ei tunnu olevan pohjaa lainkaan.

Mistä aukko on syntynyt Abbottien maille? Johtaako se johonkin, ja jos, niin minne?

Ensimmäisten jaksojensa osalta sarja näyttää paljolti länkkäriltä hevosineen, rodeoineen ja stetsoneineen. Pian tunnelma kuitenkin paljastaa pinnan alla kyteviä traumoja ja salaisuuksia, ja viimeistään salaperäisen aukon löytäminen keikauttaa keskiöön yliluonnolliset ilmiöt. Ovelat juonenkäänteet luovat tarinasta kiehtovan mysteerin, jonka avautumista jää odottamaan mielenkiinnolla.

Tieteiselementeistään huolimatta Outer Range pysyy maadoitettuna Abbottien perhesaagaan ja amerikkalaiseen lännenmaisemaan. Sitä höystetään itseironisella, mustalla huumorilla, minkä vuoksi sarja ei tunnu niin raskaalta kuin genren tarinoilla joskus on tapana.

Outer Range

Outer Rangen visuaalisuudessa painottuu elokuvamaisuus, mitä korostavat vuorten ympäröimät laidunlakeudet. Sarja näyttää yhtä hyvältä kuin Netflixissä vuonna 2021 julkaistu länkkäridraama The Power of the Dog, mikä jo pelkästään tekee siitä kiinnostavan katsottavan.

Josh Brolin on viime vuosina tullut tutuksi myös nuoremmille katsojille Avengers-elokuvien Thanosin roolista ja uudesta Dyyni-elokuvasta. Oscar-ehdokkuudenkin miessivuosasta (Milk) vuonna 2009 saanut Brolin on nähty uransa aikana monissa erittäin mielenkiintoisissa elokuvissa – joista tuskin vähäisimpänä Ethan ja Joel Coenin Oscar-palkittu No Country for Old Men (2007). Outer Range on Brolinin paluu television puolelle lähes 20 vuotta kestäneen tauon jälkeen.

Tillersoneiden rooleissa nähdään Noah Reid, Will Patton, Deirdre O’Connell ja Shaun Sipos. Muissa rooleissa mukana ovat muun muassa Morningstar Angeline, Tamara Podemski, Isabel Arraiza ja Matthew Maher.

Kahdeksanosainen Outer Range alkaa Amazon Prime Videossa 15. huhtikuuta. Jaksoja julkaistaan kaksi viikossa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat