Uusimmat

Arvostelu Made in Finland on mielenkiintoinen jännitysnäytelmä Nokian synnystä ja 80-luvun suomalaisuudesta

13.04.2022 12:05 Helinä Laajalahti

C Moren julkaisema Made in Finland on Maarit Lallin luoma draamasarja, joka kertoo matkapuhelinalan syntyvuosista ja Nokian merkityksestä tuossa kehityksessä. Pääosissa nähdään muun muassa Sampo Sarkola ja Satu Tuuli Karhu.

Nokia on keskeinen palanen suomalaista historiaa. Se oli vielä reilu kymmenen vuotta sitten asia, jonka jokainen maailmalla vastaan tullut kulkija tiesi Suomesta. Se oli ylpeyden aihe ja sen voisi sanoa olleen Joulupukin ohella jopa osa suomalaista identiteettiä. Sitten siitä tuli jotain lähes häpeällistä. Tähdenlento, jonka huikea nousu tuli alas sellaisella rytinällä, että sitä oli vaikea uskoa.

C Moren uusi kuusiosainen sarja Made in Finland kertoo Nokian matkapuhelinbisneksen syntytarinaa 1980-luvun lopussa. Kuuden jakson aikana kriisissä oleva Nokia räpiköi pääjohtajansa Kari Kairamon itsemurhan jälkeisessä hetteikössä, irrottaa Nokia Mobile Phonesin omaksi kokonaisuudekseen, taistelee patenttikiistassa Motorolaa vastaan ja saa lopulta Jorma Ollilasta uuden pääjohtajan.

Made in Finland / Sampo Sarkola

Kuuden jakson aikana siis päästään Nokian tarussa vasta alkuun. Saimme sarjan kuudesta jaksosta katsottavaksi ennakkoon viisi.

Made in Finland avaa tarinaa kolmella rintamalla. Yhtäällä nähdään rahoitusjohtajana toimivan Ollilan (Sampo Sarkola) tasapainottelu Nokian johtoportaassa osan hallituksen jäsenistä pyrkiessä pitämään yhtiö kiinni menneisyydessä ja osan halutessa riipiä kuolemaantuomitulta tuntuvasta yhtiöstä irti kaikki irrotettavissa oleva taloudellinen hyöty.

Toisaalla nähdään nuori juristi, Katarina Tammi (Satu Tuuli Karhu), joka ilman aiempaa yritysjuridiikan kokemusta heitetään kollegansa Aki Makkosen (Emil Kihlström) kanssa pelastamaan yhtiö ahneiden kilpailijoiden kynsistä. Kolmannessa tarinajuonteessa Oulussa työskentelevä insinööri Risto Salminen (Aku Sipola) haluaa rakentaa maailman pienimmän matkapuhelimen – samalla kun yhtiön johto pistää kaiken kehitystyön jäihin.

Maarit Lallin luoma ja ohjaama Made in Finland tarjoaa sukelluksen Nokian historiaan ja suomalaiseen historiaan, mutta samalla myös 80-luvun maailmaan muutenkin. Lavastus näyttää uskottavalta, hakulaitteet ja puhelinkopit arkipäivää. Välillä näitä menneisyyden havinaan painuneita omalaatuisuuksia alleviivataan vähän liikaakin kun vähempikin vakuuttelu 80-luvulla olosta riittäisi.

Made in Finland / Satu Tuuli Karhu, Emil Kihlström

Alleviivaavuutta on nähtävissä myös itse tarinassa, mistä aiheutuu joitakin vaivaannuttavan väkinäisiä kohtauksia. Esimerkiksi hahmojen nimet kerrotaan katsojalle ruudulla tekstimuodossa, minkä vuoksi jokaista ei enää tarvitsisi sanallisesti ja teatraalisesti esitellä.

Made in Finland on kuitenkin mielenkiintoisesti rakennettu katsaus nykymuotoista suomalaisuutta määrittäneeseen menneisyyteen, joka monella on yhä tuoreessa muistissa. Yhtiön alamäki, patenttikiista ja uuden luominen muodostavat keskenään lähes jännärimäisen kokonaisuuden joka pitää otteessaan. Katsoja toki tietää, mitä tapahtuu, mutta matka tuohon määränpäähän on onnistuttu luomaan kutkuttavalla tavalla sekoittamalla yhteen jännitysnäytelmää, ihmissuhdedraamaa ja huumoria.

Laatunäyttelijöistä nousee etenkin erinomainen, rooliinsa heittäytyvä Karhu, jonka juristihahmo kasvaa arasta vastavalmistuneesta alansa tiukaksi ammattilaiseksi, joka uskaltaa ärähtää vakuuttavasti tarvittaessa. Harmaiden pukumiesten keskellä Karhun Tammi toimii mainiona raikasteena.

Made in Finland -sarja alkaa C Morella 14. huhtikuuta. Sarjaa julkaistaan yksi jakso viikossa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat