Uusimmat

20 vuotta sitten ilmestyi klassikkoja oikein urakalla – Nämä 10 nimekästä elokuvaa saivat ensi-iltansa vuonna 2001

02.08.2021 13:27 Tuukka Hämäläinen

Muun muassa ensimmäiset Harry Potter ja Taru Sormusten herrasta -elokuvat saivat ensi-iltansa vuonna 2001. Listasimme uskomattoman elokuvavuoden merkittävimmät elokuvat 20 vuotta myöhemmin.

Kuluva elokuvavuosi on sattuneesta syystä ollut hiljainen, mutta toista oli tasan 20 vuotta sitten. Vuosi 2001 on nimittäin jäänyt historiaan vuotena, jolloin sai alkunsa koko joukko maailman suurimpia ja yhä jatkuvia elokuvasarjoja.

Listasimme kymmenen vuonna 2001 ensi-iltansa saanutta elokuvaa, jotka ovat huomattavia joko suosionsa, klassikkoasemansa tai käynnistämiensä leffasarjojen ansiosta. Vaikea uskoa, että nämä kaikki ensi-illat nähtiin saman vuoden aikana.

1) Harry Potter ja viisasten kivi

Ensimmäinen Harry Potter -elokuva sai ensi-iltansa syksyllä 2001, ja siitä tuli vuoden menestynein elokuva. Vuoden 1997 nuortenkirjaan perustuva koko perheen seikkailu tuotti maailmanlaajuisesti yli miljardin dollarin lipputulot, ja se käynnisti tietysti elokuva-franchisen, jossa on tähän päivään mennessä nähty jo kymmenen elokuvaa.

J.K. Rowlingin velhomaailman elokuvat muodostavat nykyisin historian kolmanneksi menestyneimmän elokuvasarjan, jota enemmän ovat tuottaneet vain Marvel Cinematic Universe ja Star Wars. Tästä yhdestä leffasta kaikki alkoi.

2) Taru sormuksen herrasta: Sormuksen ritarit

Josko Harry Potter vetäisi vuoden 2001 suurimmat lipputulot maailmalla, ei ensimmäinen LOTR-leffa kalpene sen rinnalla. Sormuksen ritarit oli todellinen ilmiö, jota seurasivat Peter Jacksonin elokuvatrilogian seuraavat osat perättäisinä vuosina 2002 ja 2003. Hittielokuva tuotti 880 miljoonan dollarin lipputulot ja sitä pidetään yhtenä kaikkein aikojen vaikutusvaltaisimmista elokuvista. (Ja jos toimittajalta kysytään, on se kahden jatko-osansa ohella kestänyt aikaa poikkeuksellisen hyvin.)

Suomessa muuten Sormuksen ritarit oli heittämällä suositumpi elokuva kuin Harry Potterin ensimmäinen seikkailu, vaikka sen ensi-iltakin oli vasta joulukuun lopulla. Ensimmäinen LOTR keräsi Suomessa uskomattomat 720 000 katsojaa ja oli koko vuoden katsotuin elokuva.

3) The Fast and the Furious

Paul Walkerin ja Vin Dieselin tähdittämä ensimmäinen Fast & Furious -sarjan elokuva, suomalaisittain Hurjapäät, ei ollut mikään valtava tapaus, vaikka se tuottikin reilut 200 miljoonaa dollaria lippuluukuilla. Huomattavaksi leffan tekee kuitenkin sen synnyttämä hittielokuvien sarja, josta on tähän mennessä jo kymmenen elokuvan voimin tullut yksi historian menestyneimmistä elokuvafranchiseista. Historiaa siis tehtiin, vaikkei alkuperäinen leffa mitään suurta ylistystä saanutkaan osakseen.

LUE MYÖS: ”Yksi huonoimmista Fast & Furious -elokuvista” – Vihdoinkin julkaistu Fast & Furious 9 ei ollut kaiken odotuksen arvoinen

4) Shrek

DreamWorksin vihreä hirviö on ansainnut paikkansa listalla, sillä myös ensimmäinen Shrek-leffa oli kaupallinen menestys ja käynnisti valtavan suositun elokuvasarjan. Mike Meyersin ja Eddie Murphyn tähdittämä koko perheen animaatio jäi historiaan myös siksi, että se voitti kaikkien aikojen ensimmäisen Oscar-patsaan parhaasta animaatioelokuvasta. Kyseistä pystiä alettiin siis jakaa vasta vuoden 2002 gaalassa.

 

5) Spirited Away

Myös Hayao Miyazakin Henkien kätkemä sai alun perin ensi-iltansa vuonna 2001, josko se länsimaissa nähtiinkin vasta seuraavana vuonna. Upeasta anime-elokuvasta tulikin sitten Japanin historian menestynein elokuva, minkä tittelin se menetti vasta 19 vuotta myöhemmin. Henkien kätkemä myös voitti Shrekin vanavedessä kaikkien aikojen toisen parhaan animaatioelokuvan Oscarin. Elokuva on jäänyt elämään todellisena klassikkona, ja esimerkiksi IMDB:ssä sillä on yhä animaatioelokuvien paras keskiarvo yhdessä Tulikärpästen haudan (1988) kanssa.

6) Ocean’s Eleven

Vuoden 2001 kaupallisiin huippuihin kuului myös Steven Soderberghin ryöstöleffa Ocean’s Eleven, joka polkaisi George Clooneyn ja Brad Pittin voimin käyntiin oman leffasarjansa. Suorat jatko-osat ilmestyivät vuosina 2004 ja 2007, ja niitä seurasi naisnäyttelijöiden tähdittämä Ocean’s 8 vuonna 2018. Alkuperäinen elokuva oli ilmestymisvuonaan 5. katsotuin, ja siitä käynnistynyt sarja on tuottanut yli 1,4 miljardia dollaria.

7) Amélie

Vuonna 2001 maailman valloitti myös verrattain pieni ranskalainen elokuva, joka niitti palkintoja ympäri maailmaa ja kahmi peräti viisi Oscar-ehdokkuutta. Audrey Tautoun tähdittämä Amélie oli Suomessa vuoden 7. katsotuin elokuva, ja maailmanlaajuisissakin tilastoissa se ylsi 25. sijalle. Elokuva on tähän päivään mennessä kaikkein aikojen tuottoisin ranskankielinen elokuva Yhdysvalloissa sekä Ranskan historian kansainvälisesti menestyneimpiä elokuvia.

8) A.I. Artificial Intelligence

Onko vuoden 2001 A.I. Tekoäly ohjaaja Steven Spielbergin parhaita elokuvia? Tuskin.

Kelpo lipputulot kerännyt elokuva jäi historiaan siksi, että se oli pitkään ohjaajalegenda Stanley Kubrickin projekti, jonka hän lopulta antoi Spielbergin käsiin vain neljä vuotta ennen kuolemaansa. Kubrickille omistettu scifi-draama myös kahmi palkintoja genre-elokuvien suuressa Saturn Awards -gaalassa, ja sen voi kenties nähdä näyttäneen suuntaa 2000-luvun myötä kasvaneelle vakavampien tieteisdraamojen tyylilajille.

9) Pearl Harbor

Michael Bayn sotadraama ansaitsee paikkansa listalla jo sen kyseenalaisen maineen vuoksi. Ben Affleckin ja Josh Hartnettin tähdittämä mammutti tuotti 449 miljoonaa dollaria ja oli lippuluukuilla vuoden 6. katsotuin elokuva, mutta se sai lähinnä negatiivisia arvioita, eikä elokuvaa muisteta minkäänlaisena klassikkona. Pompöösi ja siirappinen sotaelokuva oli myös ensimmäinen elokuva, joka voitti sekä Razzie-palkinnon vuoden huonoimpana elokuvana että Oscar-palkinnon (äänenkäsittelystä). Historiaan se on jäänyt, mutta ei ehkä hyvällä.

10) Hannibal

Ridley Scottin jatko-osa kymmenen vuotta aiemmin ilmestyneelle Uhrilampaat-hittielokuvalle on Pearl Harborin ohella vuoden 2001 ristiriitaisia menestyjiä. Elokuva nimittäin tuotti yli 350 miljoonaa dollaria ja oli vuoden 10. katsotuin ensi-ilta, mutta samaan aikaan se sai aika laimeat arvostelut, eikä todellakaan noussut edeltäjänsä kaltaiseksi klassikoksi. Menestyksensä vuoksi Hannibal on jäänyt historiaan, mutta jopa seuraavana vuonna ilmestynyt esiosa Punainen lohikäärme sai paremman vastaanoton.

Bonus: Jurassic Park III ja muuta höttöä

Vuoden 2001 kärkielokuviin kuului myös pari ei-kovin-merkittävää jatko-osaa ja yksi laimea uudelleenlämmitys. Vuoden katsojatilastojen sijoilta 7.-9. löytyvät nimittäin (tässä järjestyksessä) Muumion paluuJurassic Park III ja Tim Burtonin Apinoiden planeetta. Tätä kolmikkoa tuskin kukaan muistelee erityisellä lämmöllä, eikä yksikään elokuvista saanut hyvää vastaanottoa kriitikoilta.

Erityisesti Jurassic Park III on jäänyt elämään kalkkunan maineessa, ja sillä on vielä Jurassic World: Kaatunut valtakunta -turjakkeen jälkeenkin koko elokuvasarjan surkein keskiarvo IMDB:ssä. Taitaa olla niin, että koko tekijäkunta haluaisi vain unohtaa tämän hutilaukauksen.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat