Uusimmat

2000-luvun parhaan scifi-elokuvan ohjaajan uutuuselokuva on nyt 100 %:sti tuore Rotten Tomatoesissa

22.05.2023 09:20 Muropaketin toimitus

Scarlett Johanssonin tähdittämän Under the Skin -tieteiselokuvan ohjaaja Jonathan Glazerin pitkään odotettu uutuus on mestariteos.

Useissa äänestyksissä parhaaksi vuosituhanteen vaihteen jälkeen tehdyksi brittielokuvaksi valitun Under the Skin -scifi-leffan ohjaajan Jonathan Glazerin The Zone of Interest sai maailmanensi-iltansa viime perjantaina Cannesin elokuvajuhlilla. Glazer on myös käsikirjoittanut elokuvan.

Todella omalaatuiseksi kuvaillun holokaustielokuvan veikataan voittavan Kultaisen palmun, eli parhaan elokuvan palkinnon.

Englantilaisen Martin Amisin saman nimiseen vuoden 2014 kirjaan perustuvassa The Zone of Interest -leffassa ei näytetä lainkaan natsien tekemiä hirveyksiä, vaikka se on kuvattu Auschwitzissa vuosina 2021 ja 2022. Elokuva on äärimmäisen ahdistava, mutta tunnelma luodaan pääosin äänimaiseman avulla.

The Zone of Interestin Rotten Tomatoes -prosentti on täydet sata. Myös Metacriticin kriitikkoarvostelujen keskiarvo on tällä hetkellä huimat 99/100.

Mestarikirjailija Martin Amis kuoli samana päivänä kun elokuva esitettiin yleisölle ensimmäisen kerran. The Zone of Interest -kirjaa ei harmi kyllä ole suomennettu. Useista nekrologeista ja muistokirjoituksista yksi parhaista on kustannustoimittaja ja toimittaja Samuli Knuutin Facebookissa julkaisema kertomus tapaamisestaan Amisin kanssa vuonna 1997.

Harvakseltaan elokuvia ohjaavan Glazerin uutuuden tuo laajempaan levitykseen A24. The Zone of Interestin Suomen ensi-ilta ei ole vielä selvillä.

Vuoden 2013 Under the Skin -elokuvaa ei löydy vieläkään yhdestäkään Suomessa toimivasta suoratoisto- tai vuokrauspalvelusta. Glazerin vuoden 2020 Sexy Beast on tarjolla kuukausimaksua vastaan HBO Maxissa. Vuoden 2004 Birth-leffa on vuokrattavissa Elisa Viihteestä ja Blockbusterista.