”Älkää näyttäkö tätä lapsille” – Nyt suoratoistossa viime syksyn ensi-iltaelokuva, jonka K12-ikäraja oli käsittämätön ratkaisu

12.04.2022 07:04 Muropaketin toimitus

Lokakuussa 2021 Suomen elokuvateattereihin saapunut Junk Head on saapunut nyt Elisa Viihde Viaplayn valikoimaan.

Junk Head on erikoinen tapaus, jota sen Suomeen tuonut Cinema Mondo kuvaili seuraavasti:

”Epämääräinen tulevaisuus. Ihmiskunta on muuttunut steriiliksi. Maanalaisissa tunneleissa ja raunioissa elelee määritelmiä kaihtavia robotti- & rojuklaaneja. Elämä on taistelua – myös roboteille. Painemittarit väräjävät punaisella. Haasteita riittää joka hetkelle. Akuutista ahmimisesta tunnettuja anusmatoja tunkee esiin tunneleiden seinistä juuri silloin kun kaipaisi hetken rauhaisan robottista laatuaikaa.

Sisustussuunnittelija Takahide Hori väsäsi sekalaisesta rojusta kulttimaineeseen nousseen Junk Head –animaatioilmiön. Täysin ilman alan kokemusta aloittanut esikoisohjaaja hioi animaatiotaan reilut 7 vuotta. Junk Head sai Japanin ensi-iltansa maaliskuussa – ja nousi vuoden indie-hitiksi.”

Muropaketin kriitikko Aki Lehteen Junk Head teki vaikutuksen, vaikka elokuvan K12-ikäraja kysymyksiä herättikin.

”Junk Head on siis aivan julmetun komean ja omaperäisen näköinen stop motion -animaatio, josta saisi vielä paremman reippaalla editoinnilla. Vaikka kantava idea onkin päämäärätön haahuilu ja sekoilu, niin erityisesti puolivälin paikkeilla leffa junnaa pahasti. Se kiitää kohtauksesta toiseen, mutta silti oikein mitään ei tapahdu. Meno paranee huomattavasti jälkimmäisellä puoliskolla, mutta vain loppuakseen aivan kesken.

Jostain kumman syystä leffan ikäraja on Suomessa vain K12. Perheen pienimmille Junk Headia ei ehkä kannata näyttää, sillä se on ehdottomasti K16-kamaa.

Loppu suorastaan huutaa jatkoa, joka toivottavasti on muutakin kuin komeaa pintaa. Junk Head on hiton omaperäinen ja kunnianhimoinen elokuva, jonka juoneen kaipaisi paljon enemmän syvyyttä.”

Arvostelu | Junk Head on villi scifi-rosolli aikuiskatsojille – Suomen K12-ikärajassa ei ole mitään järkeä

Junk Head on saatavilla myös digitaalisena vuokra- ja myyntiversiona.