Uusimmat

Tänään tv:ssä: Yksi rankimmista suomalaiselokuvista ikinä – “Katsomisesta tulee huono olo”, totesi kriitikko

16.09.2019 07:02 Muropaketin toimitus

Yle TV1:llä nähdään tänään Armomurhaaja, yksi Suomen 2010-luvun parhaista elokuvista.

Teemu Nikin vuonna 2017 ohjaaman Armomurhaajan tarina kuuluu seuraavasti:

”Veijo Haukka (Matti Onnismaa) on mekaanikko, joka sivutyökseen lopettaa vanhoja ja sairaita lemmikkejä. Pienet eläimet hän kaasuttaa pakokaasulla ja isommat ampuu pistoolilla. Veijo on karusta hommastaan huolimatta eläinten puolella. Lemmikkien omistajia kohtaan Veijo ei ole yhtä armollinen. Petri Kettu (Jari Virman) tuo Veijolle koiran lopetettavaksi ja mies ottaa tehtävän vastaan tottuneesti. Veijon sydän kuitenkin heltyy ja hän ottaa koiran omakseen. Kuin varkain Veijon usko ihmisyyteen palaa ja hänen sydämestään löytyy pieni tila jopa rakkaudelle. Mutta kun koira, jonka pitäisi olla kuollut, onkin yhä elossa, riita entisen ja nykyisen omistajan välillä eskaloituu väkivaltaisiin mittasuhteisiin ja tarinan ainoa viaton osapuoli on koira.”

Muropaketin arvostelussa Armomurhaaja sai neljä tähteä viidestä:

Armomurhaaja näyttää todella hyvältä vain 300 000 euron budjetilla tehdyksi elokuvaksi, joka on kuvattu muutamassa viikossa. Ruostuneet autonromut, teollisuushallit ja Suomen luonto ovat sen kuvissa kaikki omalla tavallaan kauniita, vaikka toimivatkin näyttämönä kamalille asioille. Elokuva etenee vaivattoman oloisesti ja ehtii muun muassa näppärän leikkauksensa avulla sanoa kaiken haluamansa alle puolentoista tunnin aikana. Taustalla maalailevasti soiva K-X-P-yhtyeen Timo Kaukolammen ja Tuomas Purasen musiikki lisää ahdistavuutta ja hetkittäin elektroninen äänivalli hyökkää kunnolla päälle ja bassojyrinä tuntuu mukavasti koko kropassa.

Armomurhaaja keräsi reippaasti kehuja Toronton elokuvajuhlilla ja voitti Tokion elokuvajuhlilla parhaan käsikirjoituksen palkinnon. Suomalainen elokuva kiinnostaa taas ulkomailla, kunhan idea on tarpeeksi kahjo, eikä pelkkää kliseistä suomalaisuutta tai maabrändikomitean hyväksymää pullamössöä. Minibudjetilla tehty Armomurhaaja on rankka elokuva sairaista ihmisistä. Sen katsomisesta tulee huono olo, vaikka jollain tasolla kaikissa kauheuksissa on jotakin puhdistavaa.”

Armomurhaaja alkaa TV1:llä kello 22.00 ja päättyy kello 23.25.

Muropaketin uusimmat