Uusimmat

Arvostelu Hogwarts Legacy on loistava peli, josta moni Harry Potter -fani on haaveillut

06.02.2023 13:00 Ilari Hauhia

Harry Potter -fanit ovat odottaneet Hogwarts Legacya pelonsekaisella jännityksellä. Pelistä julkaistu ennakkomateriaali on ollut lupaavaa, mutta monet pelaajat ovat pelänneet kokonaisuuden jäävän silti geneeriseksi ja laimeaksi. Ihme kyllä, Hogwarts Legacy ylittää odotukset ja on aidosti loistava roolipeli. 


ForspokenStudio: Portkey Games
Julkaisija: WarnerBros
Julkaisupäivä: 24.2.2023
Saatavilla: PlayStation 5 (testattu), PC, Xbox Series X/S (muut konsolit myöhemmin)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K12
Peliä pelattu arviota varten: reilut 25 tuntia


Hogwarts Legacy alkaa, kun pelaajan luoma nuori velho- tai noitanuorukainen hyväksytään hyvin poikkeuksellisesti suoraan velhokoulun viidennelle luokalle. Pelaajan matka kohti Tylypahkaa kuitenkin katkeaa lyhyeen, kun lohikäärme tiputtaa kyytinä toimineet lentävät hevosvankkurit taivaalta. Samalla ilmi, että pelin sankari on yksi aniharvoista ihmisistä, jotka kykenevät havaitsemaan antiikkista taikuutta.

Tylypahkassa sankari ohjataan Lajitteluhatun toimesta sopivaan tupaan – joskin päätöksen saa loppukädessä tehdä itse. Tämän jälkeen perehdytään taikuuteen, ennustamiseen, taikajuomien keittelyyn ja muihin oppiaineisiin yhdessä muiden oppilaiden kanssa.

Hogwarts Legacy on todellinen Harry Potter -fanin unelmapeli täyttäessään monen elinikäisen toiveen siitä, että pääsisi itse kirjoille maailmankuuluun velhokouluun. Maailma on uskollinen lähdemateriaalille ja sisältää runsaasti viittauksia kirjoihin ja leffoihin, vaikka peli asettuukin aikaan kauan ennen silmälasipäisen nuorukaisen syntymää. Osa pelissä tavattavien hahmojen nimistä on silti faneille entuudestaan tuttuja.

Aivan Skyrimin kaltaista vapautta Hogwarts Legacy ei tarjoa, mikäli haluaisi unohtaa koko pääjuonen ja vain elää keskellä Tylypahkaa. ”Vapaa uppoutuminen” onnistuu kyllä tiettyyn pisteeseen saakka, mutta pohjimmiltaan kyse on tarinavetoisesta seikkailusta.

Sen lisäksi, että Hogwarts Legacy on loistava Harry Potterin maailmaan sijoittuva peli, on samalla kyse itsessään onnistuneesta roolipelistä. Tylypahkaan, Tylyalhoon ja muihin kirjoista ja elokuvista tuttuihin sekä aivan uusiin paikkoihin pääsee seikkailemaan vapaasti. Avoimessa maailmassa riittää aidosti hauskaa sivutekemistä.

Avoimeen maailmaan uppoutuvalle Hogwarts Legacyssä tarjoaa runsaasti pelattavaa. 25 pelitunnin jälkeen ehdin päätarinassa vasta arviolta reiluun puoliväliin, ja sivutehtäviäkin on tarjolla vielä runsaasti. Tylypahka on täynnä erilaista lisätekemistä, olipa kyse sitten maagisten olentojen keräilystä, luudalla lentämisestä tai astronomisten kuvioiden etsimisestä taivaalta. Huispausta peliin ei kuitenkaan ole mahdutettu, mikä selitetään tarinassa sillä, että edellisellä lukukaudella lajissa nähtiin liikaa onnettomuuksia.

Pelin aavistuksen piirrosmainen graafinen tyyli sopii peliin kuin nokka hippogryfin päähän. Äänimaailma on sekin tehty taidolla, ja soundtrack tahdittaa maailmassa seikkailua mainiosti. Teknisesti vastaan ei tullut ongelmia, ja pelin suorituskyky pysyi korkeana ja sulavana performance-kuvatilassa.

J. K. Rowlingin hyvin kontroversaalit mielipiteet ovat saaneet monet vierastamaan koko Harry Potter -sarjaa, ja osansa kritiikistä on saanut myös Hogwarts Legacy. Avalanche on kuitenkin selvästi yrittänyt tehdä pesäeroa Rowlingiin, ja mukana on useita inklusiivisia hahmoja eri taustoilla.

Kehittäjät ovat myös alleviivanneet, ettei Rowling ole ollut suoraan mukana pelin kehityksessä.

Kokonaisuudessaan Hogwarts Legacy on ilahduttavan onnistunut avoimen maailman roolipeli, joka jopa hieman yllättäen täyttää kaikki sille annetut odotukset. Vaikka peli kosiskelee ennen kaikkea Harry Potter -faneja, voi roolipelistä nauttia myös, vaikka Harry Potter -kirjat ja leffat eivät olisikaan mitään ykkössuosikkeja.

HOGWARTS LEGACY

Arvosana: 4,5/5

”Hogwarts Legacy on maaginen matka Tylypahkaan, ja kaikkien Harry Potter -fanien unelmapeli.”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat