Uusimmat

Arvostelu Netflixin uusi Resident Evil on epätasainen tv-sarja, jossa tehdään koko joukko typeriä päätöksiä

17.07.2022 20:00 Tuukka Hämäläinen

Netflixin tuore Resident Evil -sarja ei ole historian huonoimpia peliin perustuvia tuotantoja, mutta epätasainen ja tylsä se osaa olla.

Vuonna 1998 käynnistynyt Resident Evil on yksi historian menestyneimmistä pelisarjoista, ja myös yksi eniten leffaversioita poikineista peleistä. Milla Jovovichin tähdittämän kuusiosaisen leffasarjan lisäksi zombipelien pohjalta on ilmestynyt useita animaatioita, sekä vasta viime vuonna ensi-iltansa saanut kalkkuna Resident Evil: Welcome to Raccoon City.

Nyt tarjolla on jälleen yksi tulkinta ”Ressusta”, kun Netflixin tuorein tv-sarja on ilmestynyt suoratoistopalveluun. Yksinkertaisesti nimetyn Resident Evilin ensimmäisen kauden kaikki kahdeksan jaksoa ovat nyt katsottavissa.

Uutukainen on jotakin selkeän pelisovituksen ja omia latujaan hiihtävän kauhusarjan välimaastosta. Lopputulos on hirvittävän epätasainen, ennalta-arvattava ja paikoin todella pitkäveteinen sarja. Voi varmaan sanoa, että tämä tekele ei herättäisi mitään huomiota, jollei se sattuisi perustumaan suosittuihin peleihin.

Resident Evil etenee kahdella aikajanalla. Vuonna 2036 maailma on romahtanut zombiepidemian jälkimainingeissa, ja eri jaostot tappelevat toisiaan ja tartunnan saaneita vastaan. Tällä aikajanalla tutkija Jade Wesker (Ella Balinska) yrittää paeta pahamaineista Umbrella-yhtiötä ja selvittää, kuinka epidemian saisi hallintaan.

Rinnakkain seurataan myös vuoden 2022 tapahtumia, kun vasta 14-vuotias Jade (Tamara Smart) ja hänen siskonsa Billie (Siena Agudong) muuttavat isänsä Albert Weskerin (Lance Reddick) kanssa New Raccoon Cityyn – Umbrellan perustamaan kaupunkiin, joka on rakennettu aikanaan tuhoutuneen Raccoon Cityn tilalle. Hiljalleen Jadelle ja Billielle alkaa selvitä, että Umbrella puuhailee hämärähommia, joissa heidän isällään ja kylmäkiskoisella johtaja Evelyn Marcusilla (Paola Núñez) on näppinsä pelissä.

Resident Evilin pahin ongelma käy ilmi heti ensimmäisessä jaksossa, eikä se parane koko kauden aikana: vuoden 2036 tarinalinja on kertakaikkisen ontto verrattuna vuoden 2022 tapahtumiin. Nykyhetkessä tapahtuu lähes kaikki juonellinen kehittely ja sen hahmoista jaksaa jopa kiinnostua. Samaan aikaan täytyy kuitenkin puolet sarjasta seurata, kuinka aikuinen Jade törppöilee tiensä läpi tarinan, joka etenee niin lineaarisesti kuin peliadaptaatio pahimmillaan voi edetä.

Sijoittuminen kahdelle aikajanalle on yksi tv-sarjan typeristä ratkaisuista, eikä sille näytä olevan muuta syytä kuin se, että mukaan saadaan Resident Evilin pakollista zombirymistelyä ja veristä toimintaa. Tämä ei kuitenkaan jää ainoaksi typeräksi valinnaksi, sillä tuotanto on oikeastaan täynnä niitä. Esimerkiksi koko sarjan näyttävin hirvitys nähdään heti ensimmäisessä jaksossa, eikä mikään sen jälkeen nouse samalle tasolle. Läpi koko tuotantokauden sarjan ohjaus on myös aika kömpelöä, pop-hittien tunkeminen joka väliin on tyylitajutonta, ja repliikeissä on samaa ennalta-arvattavaa tönkköyttä kuin keväällä alkaneessa Halo-tv-sarjassa.

Typerät päätökset ulottuvat myös tarinan sisään. Yksi Resident Evilin riesoista on nimittäin se, että pääsankari Jade tekee toistuvasti helvetin tyhmiä ja edesvastuuttomia valintoja, jotka maksavat ihmishenkiä, eivätkä ole mitenkään perusteltavissa. Viimeisissä jaksoissa häntä on jo mahdoton puolustella, sen verran törpöksi hänet on kirjoitettu.

Sisäinen logiikka tarinassa ontuu muutenkin, ja hahmot tuntuvat välillä idiooteilta. Yksityiskohtainen esimerkki on paikallaan, jotta sarjan hölmöys paljastuisi: eräässä labrakohtauksessa Jade ja toinen tutkija yrittävät selvittää, kuinka zombilta eristetty entsyymi reagoi syljen kanssa. Siis tavallisen ihmisen syljen. Joten kaksikko käyttää kokonaisen päivän yrittäen luoda synteettisesti sylkeä laboratoriossa. Vasta yrityksellä numero 56 Jade keksii että hän voi yksinkertaisesti sylkeä petrimaljaan.

Koko juttu voisi olla suoraan jostain pössyttelykomediasta, mutta ei ole. Resident Evil yrittää olla vakava sarja.

Sävy on muutenkin Resident Evilin ongelma, sillä sarja ikään kuin ottaa itsensä vakavasti, mutta toisaalta taas ei. Parissa kohtauksessa vedetäänkin sellainen tyylillinen poikkeama kevytmielisen zombirymistelyn puolelle, että katsoja tuntee yhtäkkiä katsovansa eri sarjaa.

Näyttelijöitä ei voi syyttää sarjan heikkouksista, etenkin kun käsikirjoitus on mitä on. Silti on sanottava, että aikuista Jadea esittävä Ella Balinska on roolissaan aika pökkelö, kun taas nuoret näyttelijät hoitavat tonttinsa kohtuullisen hyvin. Paola Núñezista taas tulee tympeässä pahisroolissa sellainen vaikutelma, että hän olisi osaava näyttelijä parempien repliikkien kanssa.

Myös brittinäyttelijä Turlough Convery piristää muutamaa jaksoa yliampuvalla koomisuudella, mutta sarjan todellinen dynamo on arvattavasti Lance Reddick. The Wiresta (2002-2008) ja John Wick -leffoista tuttu näyttelijä osoittaa jälleen kykynsä etenkin tuotantokauden edetessä, ja suoraan sanoen hän on aivan liian hyvä tällaiseen b-luokan sarjaan.

Kritiikistä huolimatta Resident Evilillä on paremmatkin hetkensä. Etenkin kokonaan vuoteen 2022 sijoittuva jakso tuntuu jo melkein pätevältä sarjalta. Kokonaisuus kuitenkin ontuu ja poukkoilee, eikä asiaa yhtään auta, että jokaisen käänteen arvaa ennalta. Lisäksi pelien ystäville tuskin tarjotaan tarpeeksi, jotta pelkällä fanituksella jaksaisi sarjan tarpoa läpi.

Mikään totaalinen epäonnistuminen Resident Evil ei siis ole, mutta on vaikea sanoa, miellyttääkö lopputulos sen paremmin pelaajia kuin muitakaan katsojia. Kauhun tyylilajissa se on kyllä floppi, sillä mitään jännitystä saati pelkoa sarja ei onnistu herättämään.

On sinänsä ironista, ettei Resident Evilistä saada oikeasti pätevää sovitusta aikaan, sillä viime vuosina itse pelisarja on paistatellut suosionsa huipulla. Resident Evil 7 (2017) ja Resident Evil Village (2021) ovat molemmat kehuttuja myyntimenestyksiä, ja remake-versiot Resident Evil 2:sta (2019) ja Resident Evil 3:sta (2020) ovat yhtä menestyneitä. Josko uusi tv-sarja ei löydä katsojia, ei se ainakaan pelien suosiosta ole kiinni.

Ehkäpä jonkinmoisena varoituksena voisi sanoa, että Resident Evil jää myös selkeästi kesken, eli tekijät luottavat sokeasti siihen että jatkoa seuraa. Kuten viime vuosina on nähty, tämä on Netflixin kohdalla kaikkea muuta kuin taattua. Ennustaisin että tälle sarjalle isketään kirvestä kalloon viimeistään parin kauden jälkeen.

Resident Evil herättää myös huolta Netlifixin toisen tulevan pelisovituksen, Horizon 2074:n lopputuloksesta. Horizon Zero Dawnin (2017) maailmaan sijoittuvan sarjan on Ressun tapaan kerrottu kulkevan kahdella aikalinjalla, ja pahoin pelkään että se voi kompuroida samanlaisissa ongelmissa kuin Netlifixin tuoreinkin peliin perustuva sarja.

Resident Evilin kaikki kahdeksan jaksoa julkaistiin Netflixissä 14. heinäkuuta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat