Uusimmat

Arvostelu: Star Trek -tähden Searching-trilleri tapahtuu kokonaan tietokoneen näytöllä – yllättävää kyllä elokuva toimii

30.10.2018 09:30 Tuukka Hämäläinen

Uusista Star Trek -elokuvista tutun John Chon tähdittämä Searching pitää kiitettävästi otteessaan, vaikka lopulta elokuvan toteutus onkin mielenkiintoisempaa kuin itse tarina.


Ensi-ilta: 2.11.2018 / Alkuperäisnimi: Searching / Ohjaus: Aneesh Chaganty / Käsikirjoitus: Aneesh Chaganty & Sev Ohanian / Pääosissa: John Cho, Debra Messing, Joseph Lee, Michelle La / Pituus: 102 minuuttia / Ikäraja: 12


Someaikana ihminen tuntuu elävän puoliksi verkossa, näyttöruudun takana, ja osa elämästä voi olla kokonaan ympäröivän todellisuuden näkymättömissä. Ei siis mikään ihme, että viime vuosina on alettu tehdä elokuvia, jotka esitetään kokonaisuudessaan tietokoneen näyttöruudulla. Tyylikeino on kuin 2010-luvun vastine Blair Witch Projectin (1999) popularisoimalle found footage -genrelle.

Aneesh Chagantyn esikoispitkä ohjaustyö Searching ei siis ole ensimmäinen elokuva, joka on sijoitettu tietokoneen työpöydälle. Sitä ovat edeltäneet Elijah Woodin tähdittämä trilleri Open Windows (2014) ja indiehitiksi muodostunut kauhuelokuva Unfriended (2014) jatko-osineen. Mistään ylikuluneesta genrestä ei kuitenkaan vielä ole kysymys.

Lisäksi Searching saattaa olla genrensä tähän mennessä paras saavutus.

Elokuva käynnistyy niin lempeän haikeasti, ettei sitä alkuun uskoisi trilleriksi. Ensimmäinen kuva on Windows 95:n ikoninen työpöytä, jossa aletaan kuvien, videoiden ja kalenterimerkintöjen kautta seurata Kimien perheen tarinaa noin kymmenen vuoden ajalta. Intro tutustuttaa päähenkilöt Johnin (Star Trekistä tuttu John Cho), hänen vaimonsa Pamelan (Sara Sohn), sekä heidän tyttärensä Margotin (Michelle La), ja näyttää Pamelan pitkän kamppailun syöpää vastaan.

Lopulta äiti kuolee, ja isä ja tytär jäävät yksin.

Varsinainen juoni käynnistyy, kun Margot katoaa 16-vuotiaana. Ensin John on hämmentynyt ja vihainenkin tyttären katoamistempusta, mutta pian tunne kääntyy todelliseksi huoleksi. Paljastuu, ettei Margot ole käynyt hintavilla pianotunneillaan enää kuukausiin, ja juuri ennen katoamistaan hän on siirtänyt tililtään 2500 dollaria.

Mitä tytär on suunnitellut ja mihin hän on kadonnut?

Katoamisesta tulee poliisiasia, ja etsivä Vick (Debra Messing) ottaa tapauksen selvitettäväkseen. Sillä välin kun poliisit tekevät tutkimuksiaan, lähtee John omin päin tutkimaan, mitä kaikkea Margotin tietokoneelta ja sosiaalisen median käyttäjätileiltä voisi selvitä.

Searchingin vahvuus on ehdottomasti toteutuksessa ja intensiivisessä ajojahdissa, jota John Cho pitää koossa eheällä roolisuorituksellaan. Välillä vaihdetaan PC:ltä Macille, ja FaceTime-puhelut tuovat dialogia elokuvaan, joka ei todellakaan jää pelkäksi kursorin ja resurssienhallinnan tuijottamiseksi. Lopulta päästään myös uutiskanavien nettivideoihin.

Searching vetoaa tehokkaasti katsojiin jo siksi, että miljöö on niin arkinen. Tuiki tavalliset somekanavat ja tiedostonäkymät muuttuvat johtolankojen ja umpikujien labyrintiksi, joka tuntuu todellisemmalta kuin lukemattomien dekkareiden rikospaikkatutkinnat. Katsoja kokee olevansa osa Searchingin tutkimusta tai pystyvänsä siihen itsekin – eipä ihme, että samankaltaista ideaa on kokeiltu myös muutamissa peleissä (mm. mobiilipeli Sara Is Missing, 2016).

Välillä saadaan myös hyvät naurut, kun keski-ikäinen isä yrittää ymmärtää nuorison uusimpia somevillityksiä.

Searching toteutus on niin hallittu ja kekseliäs, että harmittaa todella, kun tarina sen rinnalla jää vähän latteaksi. Yhtään enempää trillereitä katsonut voi arvata juonenkäänteet ennalta, eikä elokuva pääse yllättämään juuri muulla kuin tyylikeinoillaan.

Turhan perinteisestä juonesta huolimatta Searching pitää kuitenkin hyvin otteessaan koko kestonsa ajan, ja se osoittaa kiistatta aiemmin vain lyhytelokuvia työstäneen Aneesh Chagantyn taidokkuuden, jos nyt ei käsikirjoittajana niin ainakin ohjaajana. Jos hänen käsiinsä uskotaan seuraavaksi vielä tehokkaampi käsikirjoitus, voisi lopputulos olla todella erinomainen trilleri.

SEARCHING

”Searching vetoaa tunteisiin ja tekee arkisesta tietokoneenkäytöstä yllättävän jännittävää.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat