Uusimmat

Arvostelu Star Wars Jedi: Survivor on varmasti yksi vuoden parhaista peleistä

26.04.2023 20:30 Ilari Hauhia

Star Wars

Star Wars Jedi: Survivor ottaa Fallen Orderin ja parantaa sitä jokaisella osa-alueella. Tuloksena on erinomainen seikkailu, joka on paitsi erinomainen Star Wars -peli, myös itsessään mainio Dark Souls -henkinen toimintapeli. ´


DredgeJulkaisupäivä: 28.4.2023
Studio: Respawn
Julkaisija: EA
Saatavilla: PlayStation 5 (testattu), Xbox Series X/S & PC (Windows)
Pelaajia: 1 + online-moninpeli
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arviota varten: noin yhdeksän tuntia


Star Wars Jedi: Survivorin tapahtumat sijoittuvat viisi vuotta Fallen Orderin (2019) päättymistä seuraavaan aikaan. Cal Kestis BD-1 reppuselässään kohtaavat uuden uhan, ja tarinaa sen enempää spoilaamatta luvassa on vanhoja ja uusia kumppaneita, uusia planeettoja sekä tietysti aivan uusia vihollisia, jotka tulee laittaa valomiekalla poikki ja pinoon.

Cal on jatko-osassa kasvanut aikuiseksi, ja naamaa koristavan parran sekä robottikumppaninsa lisäksi jedi kantaa mukanaan kaikkia aiemmassa pelissä oppimiaan taitoja. Hahmon kypsyminen näkyy myös tarinassa ja dialogissa. Cal on molemmissa nyt paljon aikaisempaa itsevarmempi jedi.

Pelaajalla on heti alussa käytössään haalittujen kykyjen lisäksi useampi miekkailutekniikka, joiden välillä voi vaihdella vaikka kesken kamppailun. Käytössä olevien kykyjen ja miekkailutekniikoiden valikoiman myötä kamppailu on vauhdikasta, responsiivista ja hyvin hauskaa heti alkumetreiltä lähtien. Toki Survivor laajentaa kykypuuta vielä omilla lisäyksillään, ja hahmo oppii uusia tekniikoita ja kykyjä tasaista tahtia tarinan edetessä. Esimerkiksi kahden valomiekan dual wielding tekee hyökkäämisestä tehokasta ja ketterää, kun taas kaksiteräisellä valomiekalla yltää kauempanakin seisoviin vihollisiin ja voi puolustautua helpommin.

Pelkällä väistönapin ja hyökkäyksen vuorottelulla ei pääse enää läheskään yhtä pitkälle kuin aiemmassa osassa, vaan pelaajan tulee keskittyä tarkemmin lyöntien ja torjuntojen oikea-aikaisuuteen.

Ahtaiden luolastojen ohella Star Wars Jedi: Survivor tarjoaa nyt myös edeltävää osaa huomattavasti avoimempia osuuksia. Peli ei silti ole ”liian” avoin, eikä kartta tunnu liian tyhjältä.

Mukana on myös runsaasti vaihtoehtoisia sivutehtäviä ja sivupomoja, jotka lisäävät mukavasti tekemistä. Peli säilyttää  myös edeltävän pelin 3D-metroidvania-henkeä, sillä karttoihin aukeaa opittujen taitojen myötä uusia kulkureittejä, ja vanhoihin tasoihin voi palata seikkailemaan myöhemmin.

Graafisesti Star Wars Jedi: Survivor näyttää upealta, minkä vuoksi on luonnollista, että peli ei ole enää saatavilla aiemmalle konsolisukupolvelle. Suurempia teknisiä ongelmia pelaamisen aikana ei tullut vastaan ainakaan PlayStation 5:llä.

Star Wars Jedi: Survivor sopii hyvin kaikille, jotka nauttivat laadukkaasta ja sopivan haastavasta Dark Souls -henkisestä lähitaistelusta, vaikka peli antaakin enemmän anteeksi kuin FromSoftwaren pelit. Edes kokemus aiemmasta pelistä ei ole välttämätöntä, sillä Fallen Orderin tarinan tiivistelmän voi katsoa vaikka YouTubesta.

Jatko-osa on tehty rakkaudella, ja Star Wars Jedi: Survivor voi hyvinkin taistella tänä vuonna vuoden peli -palkinnoista.

Respawn ja EA ovat ottaneet oppia kaikesta siitä palautteesta, mitä Fallen Order sai osakseen, ja kokemusta on parannettu jokaisella osa-alueella. Jos Star Wars Jedi: Fallen Order oli ”ihan hyvä peli”, on Survivor jo aidosti erinomainen. Varsinkin Star Wars -faneille Calin uusi seikkailu lähentelee jo unelmien täyttymystä, mutta pelistä nauttiakseen ei tarvitse elää ja hengittää Voimaa.

STAR WARS JEDI: SURVIVOR

Arvosana: 4,5/5

”Star Wars Jedi: Survivor tarjoaa erinomaista valomiekkailua ja parantaa aiemman pelin reseptiä jokaisella osa-alueella.”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat