Avengers: Endgame on pian täällä – Nyt kertaamme, mistä tilanteesta Avengers: Infinity Warin jatko-osa käynnistyy

22.04.2019 10:00 | Tuukka Hämäläinen

Avengers: Endgame tuo jonkinmoiseen päätökseen Marvel Studiosin yli 20 elokuvaa kattavan leffasarjan. Ennen ensi-iltaa kertaamme, mihin tilanteeseen viime vuonna järkyttänyt Infinity War jätti supersankarit ja katsojat.

Marvel Cinematin Universe, eli MCU, saa keskiviikkona jo 22. elokuvansa Avengers: Endgamen tullessa ensi-iltaan. Vuosi sitten ilmestynyt Avengers: Infinity War nivoi kaikki langat yhteen ja kokosi vuosikymmenen aikana kertyneen sankarijoukon kohtaamaan ulkoavaruuden pääyrmyn Thanosin. Endgame jatkaa samaa tarinaa suoraan, mutta nyt kyse on palasten kokoamisesta.

Infinity War nimittäin jätti Avengersin ja koko MCU:n murrostilaan. On selvää, että Anthony ja Joe Russon ohjaama Endgame tulee palauttamaan järjestyksen universumiin, mutta miten?

Vastausta odotellessa on hyvä kerrata, millaiseen tilanteeseen aiemmat elokuvat ovat meidät jättäneet, ja mistä lähtökuopista Endgamea lähdetään pelaamaan. Kertaus on kannattavaa etenkin, jos näit Infinity Warin vain kerran vuosi sitten, etkä suunnitellut uudellenkatsomista.

(Huomaathan, että tämä artikkeli paljastaa asioita, jotka selviävät Endgamen trailereissa. Mikäli olet vältellyt niiden katsomista, kannattaa lopettaa lukeminen tähän.)

Infinity Warissa Thanos siis matkasi Maahan hankkimaan käsiinsä viimeiset Ikuisuuskivet. Avengersin, Guardians of the Galaxyn ja koko hahmokatraan yrityksistä huolimatta ”Hullu titaani” onnistui aikeessaan ja pisti sormien napsautuksella puoli universumia hengiltä.

Snap! Infinity Warin lopuksi maapallolla taistelleista hahmoista kuolivat Black Panther, Wanda Maximoff (Scarlett Witch), Sam Wilson (Falcon), Bucky Barnes (Winter Soldier), sekä lopputekstien jälkeen myös agentti Maria Hill ja Nick Fury. Avaruuden seikkailijoista taas hengiltä pääsivät Spider-Man, Doctor Strange, Peter Quill, Groot, Drax, ja Mantis. (Gamora ja Vision kuolivat hekin, mutta jo aiemmin elokuvan aikana, kuin myös heti alussa kuolleet Loki ja Heimdall.)

Marvel Studios on julkaissut kuolleista ja elävistä omat julisteensa, joista paljastuu, että myös Black Pantherin sisko Shuri kuoli Thanosin napsautuksessa.

Infinity Warin lopuksi Thanos palasi hengailemaan katsojille vieraalle planeetalle, Ikuisuuskivet yhä mukanaan. Endgame näyttää trailerin perusteella alkavan tilanteesta, jossa Titanin pinnalle jääneet Tony Stark ja Nebula ajelehtivat avaruudessa. On kuitenkin selvää, että tämä kaksikko jotenkin pelastetaan ja tuodaan Maapallolle kokoontumaan muiden Kostajien kanssa. Yhdessä henkiinjääneet sankarit, eli Captain America, Iron Man, Black Widow, Thor, Hulk, James Rhodes (War Machine) sekä vahvistukset Rocket ja Nebula lähtevät siis selättämään Thanosia uudemman kerran, tavalla tai toisella.

Tässä ei kuitenkaan ole koko hahmogalleria, kuten trailerit ja Infinity Warin jälkeen ilmestyneet MCU-elokuvat paljastavat.

Ensinnäkin, viime kesänä ilmestynyt Ant-Man and the Wasp paljasti lopputekstien jälkeen, että Ant-Man selvisi hengissä Thanosin napsautuksesta. Tukijoukot Hank Pym, Janet van Dyne ja Hope van Dyne (The Wasp) kuitenkin haihtuivat tuhkana tuuleen, ja Ant-Man jäi vangiksi ”kvanttitodellisuuteen”. Oletettavasti Endgame paljastaa, kuinka hän pelastui, sillä trailereissa myös Ant-Man liittyy Avengers-posseen.

Toiseksikin, keväällä ensi-iltansa saanut Captain Marvel esitteli nimensä mukaisestai Brie Larsonin esittämän sankarin syntytarinan. Ei olekaan mikään yllätys, että juuri Captain Marvel saapuu hätiin Endgamessa, Nick Furyn lähettämän hälytyksen saaneena.

Lisäksi trailerit ovat paljastaneet, että myös Hawkeye on palannut uudessa asussaan Kostajien riveihin. Lisäksi myös Thor: Ragnarokista tuttu Valkyrie saapuu tavalla tai toisella avuksi, ja ilmeisesti Black Pantherin kumppanit Okoye ja M’Baku ovat hekin mukana tarinassa.

Siinä missä Infinity Warissa Thanosia vastaan kamppailtiin kahdella tai kolmellakin rintamalla samaan aikaan, näyttää nyt siltä, että Endgamessa Kostajat muodostavat yhteisen rintaman. Tuoreimman trailerin perusteella heidän tavoitteensa on joko pelastaa kaikki menetetyt henget tai ainakin kostaa Thanosille.

Aiemmat elokuvat ja trailerit antavat useita vihjeitä siitä, kuinka taistelussa voidaan mahdollisesti onnistua.

Endgamen aluksi on hyvä muistaa ainakin nämä:

1) Aikakivi

Thanosilla on kaikki Ikuisuuskivet, mukaan lukien Aikakivi, jota Doctor Strange kantoi. Aikamatkailu näyttää siis ainakin yhdeltä mahdollisuudelta, ja tämä elokuvasta julkaistu kohtaus vihjaakin siihen suuntaan, että Kostajat yrittäisivät käyttää Ikuisuuskiviä jotenkin hyväkseen.

2) Doctor Strange

Doctor Strange sanoo Infinity Warissa katsoneensa 14 miljoonaa mahdollista tulevaisuutta ja löytäneensä vain yhden, jossa Thanos häviää. Hieman tämän jälkeen hän antaa Aikakiven Thanosille. Tästä voidaan päätellä, että Thanosin täytyy saada suunnitelmansa toteutettua, jotta hän voisi hävitä.

3) Stormbreaker

Thor on saanut vasaransa tilalle uuden aseen Stormbreakerin, joka tehtiin Infinity Warissa tarpeeksi vahvaksi Thanosin tappamista varten. Jää nähtäväksi, päästäänkö asetta käyttämään siihen, mihin se on tarkoitettu.

4) Captain Marvel

Juuri ennen haihtumistaan ilmaan Nick Fury lähettää hälytyksen kaikista henkilöistä juuri Captain Marvelille. Jo tämä vihjaa siitä, että Carol Danvers jos kuka voisi pystyä kukistamaan Thanosin.

5) Nebula

Kuten aiemmista elokuvista voidaan muistaa, on Nebulalla kaikkein pisin ja tuskallisin historia Thanosin kanssa. Ja kuten Polygon kertasi vuosi sitten, alkuperäisessä Ikuisuuden rautahanska -sarjakuvassa juuri Nebulalla on avainrooli Thanosin kukistamisessa. Vaikka elokuvat ovat tietysti kaukana sarjakuvista, voisi Nebulalle ennustaa keskeistä roolia elokuvan päätöksessä.

Marvel Studios on paljastanut Endgamen jälkeisistä suunnitelmistaan vain vähän, mutta Spider-Man: Far from Home saa kuitenkin ensi-iltansa jo heinäkuussa. Kun myös Guardians of the Galaxylle ja Black Pantherille on tiettävästi tulossa jatkoa, voidaan aika varmasti ennustaa jotakuinkin kaikkien hahmojen heräävän henkiin Endgamen päätteeksi, tavalla tai toisella.

On kuitenkin hyvin todennäköistä, että jotkut hahmot ovat elokuvan päätteeksi mennyttä lopullisesti. Merkit ovat ilmassa ainakin Iron Manin ja Captain American osalta – ja itse veikkaisin myös, että ennen Thanosin napsautusta kuolleet Gamora ja Vision ovat hekin pysyvästi mennyttä. Vaikka mistäs sitä tietää.

Totuus selviää jo ylihuomenna, joten kovin kauan tätä arvuuttelua ei tarvitse jatkaa.

Loppuun on hyvä muistuttaa spoilereista, taas kerran:

Älkää turhaan paljastako elokuvan loppuratkaisua ja käänteitä koko maailmalle, vaikka kävisitte jo keskiviikkona elokuvissa. Kävin katsomassa Infinity Warin toistamiseen yli viikko ensi-illan jälkeen, ja reaktioista päätellen teatteri oli yhä täynnä katsojia, joille käänteet olivat yllätys. (Spider-Manin haihtuessa ilmaan muuan teini-ikäinen henkäisi kuuluvasti: ”Eih!” Se oli liikuttavampaa kuin mikään itse elokuvassa.)

Antakaa siis muullekin maailmalle mahdollisuus kokea elokuva ilman spoilereita ja pitäkää mölyt mahassanne edes pari viikkoa. Samaa pyytävät alla olevaa kirjeessä elokuvan ohjaajat.