Uusimmat

Denis Villeneuve: ”Olen pahoillani mutta maailma ei kohtele naisia hyvin.”

27.11.2017 21:15 Muropaketin toimitus

Ohjaaja Denis Villeneuven mukaan Blade Runner 2049:ssä nähty maailma peilaa tämän päivän reaalimaailman yhteiskuntaa naiskäsityksellään.

Blade Runner 2049:n ohjaaja Denis Villeneuve on saanut osakseen kritiikkiä siitä, kuinka hän esittää elokuvan naishahmoja dystooppisessa visiossaan. Vanity Fair -julkaisun haastattelussa ohjaaja vastaa kysymykseen miksi elokuvan maailma on niin vihamielinen naisia kohtaan.

”Olen hyvin tarkka siitä, kuinka esitän naishahmoja elokuvissani. Kyse on yhdeksännestä elokuvastani ja kuudessa näistä on nainen pääroolissa. Ensimmäinen Blade Runner oli melko rankka naisia kohtaan, mutta se johtui ymmärtääkseni film noir -estetiikasta. Yritin tuoda syvyyttä elokuvani jokaiseen hahmoon. Esimerkiksi Joi, hologrammihahmo, kehittyy elokuvan aikana. Se on mielestäni kiehtovaa”, vastasi Villeneuve.

Villeneuven mukaan Blade Runnerin kuvaus sukupuolista on heijastusta todellisuudesta.

”Mitä elokuva on? Elokuva peilaa yhteiskuntaa. Blade Runnerissa ei ole kyse huomisesta, se kertoo tästä päivästä. Olen pahoillani mutta maailma ei kohtele naisia hyvin”, summasi ohjaaja.

”Amerikkalaisessa elokuvassa on käsitys siitä, että päämääränä on ihannemaailman näyttäminen: halutaan esittää utopia. Ajatus on hyvä, unelmat paremmasta maailmasta ovat kannatettavia. Mutta jos katsot elokuviani niin huomaat, että niissä tutkitaan tämän päivän varjoja. Ensimmäinen Blade Runner on suurin dystopialausuma viimeiseltä vuosisadan puolikkaalta. Tein sille jatko-osan, joten kyllä, kyseessä on tämän päivän dystopiakuvaus. Se vahvistaa kaikkia niitä vääryyksiä ja vikoja joita maailmassa on. Siinä kaikki tästä aiheesta”, totesi Villeneuve.