Uusimmat

Denis Villeneuven Dyyni on jo melkein täällä – Nämä kahdeksan asiaa jokaisen on hyvä tietää ennen elokuvan ensi-iltaa

04.08.2021 13:25 Tuukka Hämäläinen

Dyyni on yksi vuoden odotetuimmista elokuvista. Listasimme tarvittavat taustatiedot, jotta jokainen katsoja tietäisi millaisesta merkkiteoksesta on kysymys.

Blade Runner 2049:stä ja Arrivalista tunnetun Denis Villeneuven odotettu scifi-seikkailu Dune eli Dyyni saa viimeinkin ensi-iltansa 17. syyskuuta. Nyt kun pahasti lykätty elokuva näyttäisi viimeinkin näkevän päivänvalon, on hyvä aika hypätä kelkkaan ja ottaa selvää, mistä yhdessä vuoden suurimmista elokuvatapauksissa on kysymys:

1) Frank Herbertin kirjat

Ei tarvitse olla erityinen scifi-harrastaja tietääkseen, että Dyyni perustuu amerikkalaiskirjailija Frank Herbertin romaaniin. Vuonna 1965 ilmestynyt Dyyni on yksi tieteiskirjallisuuden suurimmista klassikoista, ja Herbert kirjoitti menestysromaanilleen kaikkiaan viisi jatko-osaa vuosina 1969-1985. Sittemmin sarjaa ovat vielä jatkaneet kirjailijan poika Brian Herbert ja scifi-tehtailija Kevin J. Anderson, ja siihen kuuluu nykyisin yli 20 romaania. Herbertin kirjoja pidetään kuitenkin ansaitusti eri arvossa kuin sarjatuotantona tehtyjä jatko-osia.

Kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvassa Dyynissä on kyse Arrakis-planeetan herruudesta, ja tarina sekoittelee politiikkaa, mytologiaa ja sukujen välisiä kamppailuja, sekä esimerkiksi ekologisia ja teknologisia teemoja. Aikanaan sitä verrattiin J.R.R. Tolkienin Taru Sormusten herrasta -sarjaan, sillä molemmissa oli pitkälle suunniteltu ja yksityiskohtainen fantasiamaailma. Dyyni myös voitti kaikkien aikojen ensimmäisen Nebula-palkinnon parhaasta scifi-romaanista.

Suomeksi Dyyni julkaistiin alun perin kolmessa osassa vuosina 1982-1983.

Dune

2) Kulttuurinen vaikutus

Dyyniä on kutsuttu jopa historian myydyimmäksi scifi-kirjaksi, ja sillä on ollut valtava vaikutus tieteisfiktioon ja pop-kulttuuriin ylipäätään. Tunnetuimpana esimerkkinä George Lucasin alkuperäisen Star Warsin (1977) aavikkoplaneetta Tatooine on Dyynin aavikkoplaneetan innoittama, ja teosten välillä on muitakin samankaltaisuuksia. Muut vaikutukset ulottuvat sitten pitkälle kirjallisuudessa, peleissä, elokuvissa ja jopa musiikissa.

Irtonaisina esimerkkeinä voi mainita vaikkapa, että Toolin tuoreimman levyn kappale Litanie contre la peur (Litany against fear) viittaa Dyyniin.

Dyynin on kerrottu olevan tärkeä innoittaja jopa Warhammer 40,000 -miniatyyripelin taustalla. Nämä nippelitiedot osoittavat, että viittauksia ja Dyynin inspiroimia teoksia löytyy pilvin pimein.

Hienosyisempiä vaikutteita voikin olla vuosikymmenten jälkeen mahdotonta tyhjentävästi jäljittää. Herbertin vaikutus koko tieteisfiktion genreen on samaa luokkaa kuin Isaac AsimovinJules Vernen ja Ray Bradburyn kaltaisten tyylilajin jättiläisten. Varmasti ainakaan avaruusoopperan genre ei olisi samanlainen kuin se nykyisin on ilman Dyyniä.

Herbertin klassikko ei myöskään ole jäänyt historiaan, vaan alkuperäinen romaani pitää yhä paikkaansa pidetyimpien scifi-kirjojen joukossa. Esimerkiksi tässä Goodreadsin listauksessa Dyyni on äänestetty kaikkien aikojen parhaaksi scifi-romaaniksi.

3) Jodorowskyn Dyyni

Villeneuve ei tietenkään ole ensimmäisenä tekemässä Dyynistä elokuvaa. Itseasiassa ensimmäisenä ohjaajana tätä valtavaa operaatiota yritti kulttiohjaaja Alejandro Jodorowsky jo 1970-luvulla. Mammuttimaiseen elokuvatuotantoon saatiin mukaan niin Salvador Dalí ja Pink Floyd kuin Alien-elokuvien hirviön suunnitellut H.R. Gigerkin, mutta projekti kaatui lopulta mahdottomaan budjettiinsa.

Tästä spektaakkelista on tehty erinomainen dokumenttielokuva Jodorowsky’s Dune (2013), joka jokaisen asian harrastajan kannattaa katsoa.

4) David Lynchin versio

Jodorowskyn yrityksen jälkeen Dyynin ohjaajaksi pestattiin toinen kulttiohjaaja David Lynch, joka oli juuri niittänyt menestystä Elefanttimiehellä (1980). Lynchin filmatisoinnista tuli kuitenkin melkoinen floppi, joka ei saanut lippuluukuilla edes tuotantobudjettiaan takaisin. Kyle MacLachlanin ensimmäisessä roolissaan tähdittämä Dyyni muistetaan kenties Lynchin kiistanalaisimpana elokuvana, jota on parjattu niin käsikirjoituksesta, näyttelijätyöstä kuin vähäisestä uskollisuudesta romaaneille.

Jopa Lynch itse on sanoutunut irti lopullisesta elokuvasta, ja joistakin sen versioista hän on jopa korvannut oman nimensä valenimellä Alan Smithee. Lynchin Dyynillä on varmasti ystävänsä, mutta se ei nouse yleensä listoille sen paremmin ohjaajansa parhaimmiston kuin tieteisfiktion helmienkään joukossa. Elokuvan voi katsoa Suomessa ainakin Netflixistä ja HBO Nordicista.

5) Muut sovitukset

Elokuvasovituksia onnekkaampi oli 2000-luvun vaihteessa tehty minisarja Frank Herbert’s Dune ja sen jatkosarja Frank Herbert’s Children of Dune. Nämä Sci Fi Channelin tuottamat, William Hurtin ja James McAvoyn tähdittämät sarjat saivat osakseen paljon kiitosta, nousivat kanavansa suosituimmiksi sarjoiksi ja voittivat jopa Emmy-palkintoja.

Elokuvien ja tv-sarjojen lisäksi Dyynin pohjalta on tehtailtu joukko pelejä alkaen vuoden 1992 DOSille ja Amigalle julkaistusta seikkailu- ja strategiapeli Dunesta ja ulottuen aina vuoden 2001 heikosti menestyneeseen 3D-seikkailuun Frank Herbert’s Dune. Virallisia Dyyni-pelejä ei tämän jälkeen ole julkaistu, mutta kirjan vaikutteita voi tietysti jäljittää useista peleistä näiden jälkeenkin.

6) Denis Villeneuve

Dyynin sovitusten historia on kivinen, mutta kanadanranskalaisen ohjaajan Denis Villeneuven nimi on saanut monet toiveikkaaksi uuden filmatisoinnin mahdollisuuksista. Ohjaaja teki läpimurtonsa intensiivisillä trillereillä Prisoners (2013) ja Sicario (2015), ja sittemmin hän on vakuuttanut tieteisfiktion ystävät kahdella upealla elokuvalla. Ensimmäisenä tuli Amy Adamsin tähdittämä Arrival, joka kertoo avaruusolentojen ensimmäisestä yhteydenotosta vakavalla otteella, ja sitä seurasi Blade Runnerin jatko-osa, joka seurasa Ridley Scottin klassikkoelokuvaa varmoin ottein.

Optimistinen uskomus onkin, että jos joku saa Dyynin toimimaan valkokankaalla, se voisi olla juuri Villeneuve. Syyskuussa sitten nähdään jatkaako ohjaaja voittoisaa putkeaan jälleen uudella mestariteoksella.

LUE MYÖS: Arvostelu: Denis Villeneuven Blade Runner 2049 on viiden tähden arvoinen mestariteos

7) Upea tekijäkaarti

Villeneuven Dyynillä on puolellaan myös nimekkäät tekijät ja näyttelijät. Elokuvan päärooleissa nähdään muun muassa Timothée Chalamet, Oscar IsaacJosh BrolinZendayaDave BautistaStellan Skargård, Jason Momoa ja Javier Bardem. Ei siis todellakaan mikään vähäpätöinen näyttelijäkaarti.

Muistakin tekijöistä löytyy sitten nimekkäitä tekijöitä. Musiikista vastaa legendaarinen Hans Zimmer, ja käsikirjoituksesta on Villeneuven ohella kreditoitu muun muassa Forrest Gumpin käsikirjoittaja Eric Roth ja Doctor Strangen toinen kirjoittaja Jon Spaihts.

Myös teknisellä puolella mukana on palkittuja tekijöitä, joten projekti on todellakin hyvissä käsissä.

8) Ensimmäinen osa kahdesta

Villeneuven Dyyni ei yli 2,5 tunnin kestollaan ole mikään lyhyt elokuva, mutta sittenkin kyse on vasta ensimmäisestä osasta. Uusi elokuva on siis osa 1/2 Herbertin ensimmäiseen kirjaan perustuvasta elokuvakaksikosta, ja elokuvan alussa sen nimenä kerrotaankin lukevan Dune: Part One.

Kannattaa siis henkisesti varautua siihen, että tarina jää jossain määrin kesken ja jatko-osaa saadaan varmasti odottaa jonkin aikaa, sillä tuotantoyhtiö Legendary Pictures ei vielä ole näyttänyt vihreää valoa sen tekemiselle. Ja jos elokuva ei menesty toivotusti, on sekin riski olemassa, että jatko-osa jää tekemättä.

”En olisi suostunut sovittamaan romaania yhteen elokuvaan”, Villeneuve on kommentoinut valintaansa. ”Sen maailma on liian monimutkainen, ja tuon maailman voima on yksityiskohdissa.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat