UUSIMMAT

Dome Karukosken Tolkien floppasi USA:ssa, mutta elokuvalle sataa kiitosta erittäin nimekkäältä fanilta – ”Sehän oli vielä parempi kuin odotin”, totesi Neil Gaiman

14.05.2019 07:20 | Muropaketin toimitus | 2

Dome Karukosken ohjaama Tolkien sai ensi-iltansa USA:ssa viime viikonloppuna. Valitettavasti elämänkertaelokuvalle ei juuri katsojia löytynyt: lipputuloja Tolkien keräsi vain pari miljoonaa, ja jäi näin katsojatilastoissa sijalle yhdeksän.

Positiivista tilanteessa on se, että moni Tolkienin nähnyt on pitänyt näkemästään. Neil Gaiman on yksi heistä.

Birth. Movies. Death. -sivuston julkaisemalla videolla Sandman-sarjakuvista ja romaaneista American Gods, Coraline ja Neverwhere tuttu Neil Gaiman kehuu Tolkienin olleen parempi kuin mitä hän osasi odottaa ja kehuu esimerkiksi elokuvan visuaalisuutta vuolaasti.

Muropaketin Tolkien-arvion löydät täältä:

Dome Karukosken Tolkien on pätevä kasvutarina Sormusten herra -legendasta

Keskustelu

Ai Neil Gaiman kehuu visuaalisuutta. Mitä hän muka elokuvakerronnasta ja visuaalisuudesta ymmärtää? Eihän suomikriitikoistakaan KUKAAN puhu visuaalisuudesta koskaan mitään analyyttista. Kritiikeissä on tai ei ole ainoastaan lause: elokuva oli visuaalisesti vaikuttava.

Ylipäätään elokuvakerronta on täysin vieras asia suomielokuvaväelle. Mikä on kun ei taidot riitä?

Ulkomailla elokuvasta kirjoitetaan miljoona kertaa paremmin! Rotten tomatoes on täynnä loistavia analyyseja. Ei tarvitse pelätä kritiikkejä lukiessa, että mitähän tyhmää ja mitäänsanomatonta sepustuksessa taas suolletaan.

Página/12 on Argentiinassa Buenos Airesissa ilmestyvä sanomalehti, jonka lukijakunta on älymystöä.
Tässä osa heidän analyysiaan Suomessa ilmestyneiden pinnallisten arvioiden paikkaamiseksi:
(Joku toimittaja voisi referoida ulkomaisia kritiikkejä, koska ei katsojilla ole aikaa siihen)

Todo relato de ficción basado en personas y hechos reales no es otra cosa que una creación independiente de ese origen. En Tolkien, el realizador Dome Karukoski y los guionistas David Gleeson y Stephen Beresford construyen un mundo unidimensional, ilustrativo en el peor sentido de la palabra, el boceto de un hombre y sus circunstancias. No se trata de pedirle a una típica producción “de prestigio” de Hollywood que se aplique a la investigación de las aristas más polémicas del homenajeado (en el caso de Tolkien, por caso, el conservadurismo religioso o su anticomunismo radical, manifestado tempranamente en su apoyo a Franco), sino de crear una silueta un poquitín más compleja, alejada de la figurita de colección audiovisual.

Muropaketin uusimmat