Ensi viikolla Suomessa nähdään todella pimeä jouluelokuva, jonka rinnalla kalpenevat jopa klassikot Musta joulu ja Jouluyö, murhayö

14.12.2021 08:20 | Tuukka Hämäläinen

Dial Code Santa Claus on joulun kulttielokuva, jota ei todellakaan kannata missata. Se nähdään viikon päästä tiistaina 21. joulukuuta Night Visionsin erikoisnäytöksessä.

Jouluelokuvia on olemassa vähän muitakin Yksin kotona ja Isäni on Turbomies – löytyväthän elokuvahistoriasta muun muassa laatuteokset Musta joulu (Black Christmas, 1974) ja Jouluyö, murhayö (Silent Night, Deadly Night, 1984). Nämä kulttiklassikot ovat kuitenkin suorastaan geneerisiä verrattuna vuoden 1989 ranskalaiselokuvaan 3615 code Père Noël, eli Dial Code Santa Claus.

René Manzorin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva on jotakin lapsekkaan jouluelokuvan ja täysverisen slasherin väliltä. Lapsinero Thomas (Alain Lalanne) jää jouluiltana yksin isoisänsä kanssa, kun tuntematon joulupukkifriikki (Patrick Floersheim) saa päähänsä pistää talon asukkaat hengiltä. Thomas piilottelee ja puolustautuu sitten parhaansa mukaan perheen palatsimaisessa luksuskartanossa odottaen, että äiti, poliisit tai edes paras kaveri ehtisivät apuun.

Tämä kuulostaa vielä melko suoraviivaiselta, mutta elokuva on kaikkea muuta kuin sitä. Dial Code Santa Claus on täynnä outoja valintoja ja tahallisen tai tahattoman hauskoja hetkiä Thomasin Rambo-treenauksesta aina kakkulapiolla puukottamiseen asti. Leffa etenee niin omilla raiteillaan, ettei sitä lopulta edes kyseenalaista miksi perheellä on talossaan labyrintti tai miksi Bonnie Tylerin veisaama joululaulu saa oman kohtauksensa. Tämä nyt vaan menee näin.

Jos elokuvaa yhdellä sanalla kuvailisi, Dial Code Santa Claus on läpeensä ”pimee”. Ja siis kerrassaan viihdyttävä, epätodellinen ja hervottoman hauska. On mahtavaa, että Night Visions näyttää kulttielokuvan juuri sopivasti joulun alla.

Kaikki elokuvan tapahtumat muuten seuraavat siitä, että Thomasille ei vaan myönnetä suoraan ettei joulupukkia ole olemassa. Sen vuoksi koko leffan lukea oudosti jouluvastaisena. Tämähän on kuin Joulu Manhattanilla -pehmoleffan (1994) käänteinen versio!

Night Visions esittää Dial Code Santa Clausin jouluspesiaalissa yhdessä Renny Harlinin Bodies at Rest -toimintatrillerin kanssa. Tapahtumapaikka on Helsingin WHS Teatteri Union, jonka nettisivuilta löytyvät lisätiedot ja lipunmyynti.

Muropaketin uusimmat