Ensituntumat: Nyt on Dome Karukosken Tolkien-elokuva nähty – “Ammattimainen, ison maailman tuotanto kirjailijalegendan nuoruudesta”

03.04.2019 17:00 | Muropaketin toimitus

Taru sormusten herrasta -tarinat luoneen J.R.R. Tolkienin elämästä kertova elämänkertaelokuva julkaistaan Suomessa 3. toukokuuta.

Toukokuussa julkaistaan Taru sormusten herrasta -romaanit luoneen J.R.R. Tolkienin elämästä kertova elämänkertaelokuva Tolkien. Elokuvan on ohjannut suomalainen Dome Karukoski ja nimiroolia esittää Nicholas Hoult.

Muropaketin toimittajat kävivät katsastamassa uutuuden lehdistönäytöksessä, jossa paikalla piipahti myös elokuvan ohjaaja kertomassa siitä, kuinka päätyi projektin pariin. Varsinainen Karukosken haastattelu julkaistaan Muropaketissa lähiaikoina.

Tässä toimituksemme ensituntumat Tolkienista – varsinainen arvio on tulossa perinteiseen tapaan ensi-iltaviikolla.

Tatu Junni:

”Tolkienin painotus on legendaarisen kirjailijan nuoruusvuosissa, joissa sitten pyöritäänkin niin pitkään ja perusteellisesti, että toisto alkaa rasittaa elokuvaa väkisinkin. Yleisesti luonnehtien Tolkien on kuitenkin ammattitaitoista jälkeä ja Dome Karukoskelle täysin pätevä käyntikortti uusia projekteja ajatellen. Hollywoodin (puoli)elämänkertaelokuvaksi Tolkien ei suinkaan ole huonoimmasta päästä, vaikka mitään ikimuistoista ei olekaan tarjolla.

Syy laiskaan intoutumiseeni löytyy ennen kaikkea kaavamaisesta käsikirjoituksesta, ei suinkaan ohjauksesta, mikä lienee huojentava tieto Karukosken elokuvien ystäville. J.R.R. Tolkienin teosten filmatisointien ystäville puolestaan sellainen varoitus, että vaikka Tolkienissa hieman flirttaillaan Peter Jacksonin elokuvien kuvaston kanssa, ovat Taru sormusten herrasta ja Hobitti tarinassa vain pienessä roolissa. Ensisijaisesti Tolkien on elokuva nuoren miehen kasvukertomuksesta, ei yksityiskohtainen making of –dokumentti fantasiakirjallisuuden klassikoista.”

Helinä Laajalahti:

“Tolkien tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen kirjailijan elämään ennen kuin tästä tuli koko maailman tuntema J.R.R. Harva kuitenkaan tietää, millainen elämä Sormustarun takana piilee. Elokuva jättää kuitenkin maailmankuulun fantasiatarinan sivulauseeseen ja keskittyy kirjailijaan itseensä, siihen kuinka tämä kehitti jo lapsena omia kieliään, kuinka tiivis kaveripiiri vaikutti orvoksi jääneeseen poikaan ja kuinka Maailmansodan rintaman kauhut ujuttautuivat hänen tarinoihinsa.

Dome Karukosken ohjaama elokuva näyttää kaikin puolin ammattimaiselta ison maailman elokuvalta, niin kuin pitääkin. Ajoittain se jää liiaksi aikaa sotatantereelle tutkiskelemaan kirjailijan saamia inspiraatioita, mutta muuten pysyy kiinnostavana ja uutta tietoa antavana henkilökuvana.”

Muropaketin uusimmat