”Ette sitten muuta keksineet?” – Vuoden 2019 paras elokuva julkaistaan uudestaan mustavalkoisena versiona

22.09.2020 10:42 Muropaketin toimitus

Kerroimme aamutuimaan Memories of Murderin pääsevän Suomeen teatterilevitykseen 17 vuoden jälkeen. Se ei ole ainoa Bong Joon-hon valkokankailla nähtävä elokuva lokakuussa.

Samana päivänä Memories of Murderin kanssa, siis 23.10.2020, saa Suomen ensi-iltansa parhaan elokuvan Oscarilla palkitun Parasiten mustavalkoinen versio.

”Ette sitten muuta katsottavaa koronasyksyksi keksineet?” saattaa joku vääräleuka kuitata tässä kohtaa.

Maahantuoja Future Film avaa ”Parasite: Black & White Editionin” sisältöä seuraavasti:

Korealaisohjaaja Bong Joon-ho on genrealkemisti. Parasitessa hän yhdistää toiminnallisen veijaritarinan vakavaan yhteiskuntakritiikkiin, ja tuloksena on kultaa. Pikkutarkasti tuotetussa elokuvassa toimii kaikki käsikirjoituksesta äänisuunnitteluun ja kameratyöhön. Jokainen värisävy ja kompostitio on hiottu ja harkittu. Äveriään Mr. Parkin designtalo sävyttyy harmaan värikartalle. Ki-Taekin perheen kellariasuntoa ja sen ympäristöä kuvataan laajemmalla väriskaalalla. Erilaiset värikartat rakentavat osaltaan elokuvan kahtiajakautunutta maailmaa. Parasiten kuvasi Hong Kyung-pyo, jonka dynaaminen kameratyö leimaa tärkeimpiä korealaisia nykyelokuvia Motherista (2009) Burningiin (2018). Hän on Bong Joon-hon luottokuvaaja. Bong Joon-ho teki alkuperäiselokuvan rinnalle nyt nähtävän mustavalkoisen version, joka korostaa Parasiten roolia osana elokuvahistorian jatkumoa. Mustavalkoisena se muistuttaa elokuvataiteen juurista ja suurista valkokangastarinoista. Mustavalkoinen Parasite tuntuu myös realistisemmalta: siinä on italialaisklassikoiden sosiaalista sanomaa ja karheita henkilöhahmoja. Toisaalta monokromaattisuus vieraannuttaa tarinan ajastamme. Tragikomedia saa ikiaikaisia ja arkkityyppisiä sävyjä.

Alta löytyvä traileri antaa vihiä siitä, miltä Parasiten vaihtoehtoinen versio näyttää.

LUE MYÖS: Arvostelu: Kuuden Oscarin ehdokas Parasite on viiden tähden elokuva, vaikka on sen ohjaaja parempaakin tehnyt