Fantastic Four saattaa jäädä Disneyn ja 20th Century Foxin jättikauppojen ulkopuolelle

13.12.2017 21:11 | Muropaketin toimitus

Fantastic Fourin tuotanto-oikeudet eivät luultavimmin kuulu Foxille, joten jos Disney hankkii 20th Century Foxin omistamat oikeudet supersankarileffoihin, ei Fantastic Four todennäköisesti kuulu tähän nippuun.

Disney ja 20th Century Fox ovat tekemässä mittavat yrityskaupat, jonka seurauksena Disney saa haltuunsa mm. kaikki Foxin elokuva- ja tv-osastot – oikeuksista puhumattakaan. Käytännössä kaikki Foxin omistamat supersankarit X-Menistä Fantastic Fouriin päätyvät Disneyn omistaman Marvel Studiosin haltuun. Jälkimmäisen oikeudet ovat tosin sen verran haastavaa sekamelskaa, ettei Fantastic Fourin tulevaisuudesta tiedä oikeastaan kukaan.

Fantastic Fourin elokuvaoikeudet ovat monimutkaiset ja tarinaan liittyy saksalainen tuotantoyhtiö, julkaisemattomaksi jäänyt Roger Cormanin elokuva sekä nippu erilaisia Foxin omistamia oikeuksia.

Marvel oli aikoinaan taloudellisessa pulassa jonka vuoksi se joutui myymään suosikkihahmoja eri toimijoille. Spider-Man myytiin Sonylle, X-men ja Daredevil 20th Century Foxille ja Universal hankki The Hulkin. Sanotaan, että Stan Lee piti niin kovasti Fantastic Fourista, että hän halusi itse etsiä nelikolle uuden kodin. Kaupat syntyivät vuonna 1986 saksalaisen Constantin Film -yhtiön kanssa, jonka perustaja lupasi Leelle, että hän pitäisi Fantastic Fourin ja Silver Surferin tuotanto-oikeudet itsellään, kunhan näiden elokuva olisi tuotannossa viimeistään vuonna 1992.

Constantin Film pestasi halpisohjaaja Roger Cormanin tekemään matalan budjetin Fantastic Four -leffaa, jotta studio voisi pitää elokuvaoikeuksista kiinni. Elokuvasta tuli huono jopa Cormanin mukaan, eikä se ole poistunut Constantin Filmin kassakaapista.

Vuonna 1999 Constantin Film teki yhteistyösopimuksen Foxin kanssa jatkaakseen Fantastic Fourin elokuvaoikeuksia kahdella vuodella. Tämän seurauksena Foxin tuottama Fantastic Four -elokuva tuli ensi-iltaan vuonna 2005.

Kerrotaan, että Constantin Film omistaa Fantastic Fourin tuotanto-oikeudet ja Foxilla on näiden elokuvien levitysoikeudet. Jos Disney hankkii itselleen Foxin lukuisat oikeudet supersankarileffoihin, voi hyvinkin olla, ettei Fantastic Four kuulu näiden joukkoon.

On tosin ollut puhetta, että Constantin Filmin omistava taho olisi myymässä sen elokuva- ja tv-tuotantoja keskittyäkseen paremmin urheiluun. Tämä voisi antaa Marvelille mahdollisuuden hankkia Fantastic Fourin oikeudet takaisin itselleen.