Listasimme Game of Thronesin mieleenpainuvimmat kohtaukset – ja pari typerää hetkeä kaupan päälle

01.04.2019 11:50 | Tuukka Hämäläinen

Hittisarja Game of Thronesin kahdeksas ja viimeinen tuotantokausi käynnistyy kahden viikon kuluttua. Listasimme pitkän fantasiasarjan kymmenen mieleenpainuvinta hetkeä, joista osaa ei muistella hyvällä.

Game of Thrones ei tässä maailman ajassa paljon esittelyjä kaipaa. Vuonna 2011 käynnistynyt, George R.R. Martinin kirjoihin perustuva fantasiasarja nousi nopeasti valtavaksi menestykseksi ja oman aikansa suurimmaksi tv-ilmiöksi. Nyt Game of Thronesin tarina on viimein saamassa päätöksensä, kun sarjan viimeinen kausi esitetään HBO Nordicilla 15. huhtikuuta alkaen.

On erinomainen aika muistella sarjan eeppisimpiä, parhaita ja hölmöimpiäkin hetkiä. Alla olevat kohtaukset on listattu sarjan kronologian mukaisesti.

(Otin itse koko Game of Thronesin haltuun vasta tänä vuonna, joten näkökulmani on hieman erilainen kuin sarjaa vuosia seuranneilla. Silti valintani näyttävät osuvan pitkälti yksiin vaikkapa IMDB:n käyttäjäpisteytysten kanssa.)

1) Blackwaterin taistelu

Game of Thronesin ensimmäinen tuotantokausi oli vielä suhteellisen yllätyksetön ja kooltaan vaatimattomampi, eikä suurempia kamppailuja nähty. Sitä suurempi vaikutus oli toisen kauden yhdeksännellä jaksolla Blackwater. Koko jakso keskittyy Stannis Baratheonin (Stephen Dillane) joukkojen hyökkäykseen King’s Landingiin, ja tästä seuranneeseen taisteluun, jossa fanisuosikki Tyrion Lannister (Peter Dinklage) ottaa ohjat.

Alta näet avainhetken, joka käynnistää tähän mennessä sarjan suurimman taistelun.

2) Red Wedding

Tuotantokautta myöhemmin koettiin hetki, jonka aiheuttama järkytys kantautui niidenkin korviin, jotka eivät sarjaa aktiivisesti seuranneet. ”The Rains of Castamere” -nimisen, kolmannen tuotantokauden jakson lopussa Catelyn Stark (Michelle Fairley), Robb Stark (Richard Madden) ja hänen tuore vaimonsa Talisa Stark (Oona Chaplin) pistetään kaikki kylmäksi Walder Freyn (David Bradley) toimesta. Kirjasarjaa lukemattomat tämä yllätti niin pahasti, että jaksosta levisi useita reaktiovideoita.

Alta näet koko verisen kohtauksen.

3) Joffreyn kuolema

Neljännen tuotantokauden alussa katsojia siunattiin kohtauksella, joka herättin varmasti monessa taloudessa hurrauksia. Kauden toisessa jaksossa juuri naimisiin mennyt katsojakunnan inhokki, kuningas Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) pääsee viimein hengestään, viinilasiin piilotetun myrkyn ansiosta. Jaksolla on yhä yksi IMDB:n korkeimmista keskiarvoista, vaikkei siinä muuta merkittävää tapahdukaan.

Tässä vielä koko kohtaus, jossa Joffrey ensin nöyryyttää enoaan Tyrionia ja lopulta kuolee kammottavasti.

4) Tyrionin oikeudenkäynti

Peter Dinklagen esittämästä Tyrion Lannisterista muodostui yksi neljännen kauden parhaista hahmoista, kun hän joutui syytetyksi Joffreyn murhasta. On oikeasti vaikea valita, kumpi on upeampi hetki: Tyrionin räjähtävä puheenvuoro oikeudenkäynnissä vai kauden finaali, jossa hän ampuu isänsä Tywin Lannisterin (Charles Dance) jalkajousella hetkeä ennen pakenemistaan King’s Landingista.

Ehkäpä oikeudenkäynti on kuitenkin näistä hetkistä se voimakkaampi.

5) Jon Snow elää

On varmaan katsojasta kiinni, onko tämä kohta sarjan parhaita vai hölmöimpiä hetkiä. Kun fanisuosikki Jon Snow (Kit Harington) pistettiin hengiltä viidennen tuotantokauden lopussa, saattoivat monet katsojat jo arvata, ettei hän ole pysyvästi poissa. Kuudennen tuotantokauden alku teki kuitenkin paluusta tuskallisen ilmiselvää, mutta odotusta pitkitettiin aina toisen jakson loppuun asti. Saturday Night Live teki aikanaan jopa sketsin tästä ”juonenkäänteestä”.

Alta näet kohtauksen, jossa Melisandre (Carice van Houten) herättää Jon Snown henkiin.

6) Hodor!

Yksi Game of Thronesin sympaattisimpia hahmoja oli Hodor (Kristian Nairn), joka sarjan tyylin mukaisesti tapettiin kylmästi kuudennen kauden puolivälissä. Bran Starkin (Isaac Hempstead Wright) uskollisena avustajana toimineen Hodorin tausta paljastuu kuitenkin samassa jaksossa Branin nähdessä menneisyyteen, ja samalla saadaan selitys sille, miksi ”Hodor” on ainoa sana, jonka hahmo koskaan sanoo.

Selitys on kuitenkin vähän höpsö, ja voi hyvällä syyllä kysyä, pitikö tällainen taustakertomus ylipäätään tarjota. On jälleen katsojasta kiinni, muistellaanko alla olevaa kohtausta lämmöllä vai lievällä myötähäpeällä.

7) Battle of the Bastards

Kuudes kausi huipentui loppua kohden ja kenties sarjan suurimman ja karuimman taistelun. Jon Snown johtama pohjolan armeija otti yhteen superinhokki Ramsay Boltonin (Iwan Rheon) armeijan kanssa, ja lopputulos oli melkoista verenvuodatusta ja ruhjomista.

Alta näet avainkohtauksen pitkän taistelun loppupuolelta.

8) Baelorin Septin räjäyttäminen

Kuudennen kauden lopussa Cercei Lannister (Lena Headey) pääsi kostamaan edellisellä kaudella kokemansa nöyryytyksen High Sparrown johtamien kiihkoilijoiden käsissä. Kauden klimaattisessa loppujaksossa Cercei räjäytti ilmoille koko Baelorin Septin ja päästi hengiltä suuren joukon avainhahmoja. Kosto tosin kostautui myös hänelle itselleen, sillä Cercein poika kuningas Tommen Baratheon (Dean-Charles Chapman) tappoi itsensä räjähdyksen nähtyään.

Alta näet, kuinka kaikki lopulta tapahtui.

9) Jon Snown perimä selviää

Ehkäpä sarjan yllättävin käänne on paljastus Jon Snown menneisyydestä. Hahmoa on koko sarjan ajan pidetty Ned Starkin (Sean Bean) äpärälapsena, mutta totuus selviää Branille näyssä. Paljastus tulee alun perin jo kuudennen kauden lopussa, mutta se väännetään uudelleen rautalangasta aivan seitsemännen kauden viime minuuteilla.

Tässä alkuperäinen paljastus, jossa nähdään kuinka nuori Ned Stark saa Jonin hoidettavakseen.

10) Ed Sheeranin cameo

Melko kiistatta koko sarjan typerin hetki tarjoiltiin seitsemännellä kaudella, kun brittipoppari Ed Sheeran nähtiin cameo-roolissa heti kauden ensimmäisessä jaksossa. Hömelö ja täysin irrallinen rooli sai kritiikkiä jopa sarjan muilta näyttelijöiltä, sillä BBC:n mukaan Hodorin näyttelijä Kristian Nairn haukkui koko ajatuksen siitä, että Game of Thronesin kaltaisessa sarjassa olisi cameo-rooleja.

Tässäpä mainittu kohtaus, kaikessa typeryydessään.

Muropaketin uusimmat