Uusimmat

Haastattelu: Ensi viikolla Suomessa nähtävä Alien-dokumentti esittelee materiaalia, jota fanit eivät koskaan ole nähneet

07.04.2019 10:08 Tuukka Hämäläinen

Night Visions: Back to Basics -festivaalilla saa Suomen ensi-iltansa dokumentti Memory: Origins of Alien. Ridley Scottin klassikkoelokuvan syntyhistoriaan sukeltavan dokumentin ohjaaja kertoo tekevänsä “elokuvia elokuvista” ja innostuvansa yksittäisistä kohtauksista.

Memory: Origins of Alien ei ole mikään ihan tavallinen making of -dokumentti. Se on kertomus niistä tarinallisista ja mytologisista vaikutteista, joiden varaan scifi- ja kauhuelokuvan klassikko Alien (1979) aikoinaan syntyi ja rakentui. Tavoitimme ohjaaja Alexandre O. Philippen Muropaketin haastatteluun Kööpenhaminasta, jossa hän oli parhaillaan esittelemässä elokuvaansa CPH: DOX -dokumenttifestivaaleilla.

Ensi viikolla järjestettävän Night Visionsin vieraaksi Philippe ei tällä kertaa ehdi, sillä seuraavan projektin kuvaukset ovat jo hyvässä vauhdissa.

Viimeksi kun haastattelimme sinua, olit tehnyt dokumentin Psykon (1960) legendaarisesta suihkukohtauksesta. Kuinka päädyit sen jälkeen Alienin pariin?

– Olen koko urani ajan ollut kiinnostunut niistä elokuvien hetkistä, jotka todella muuttivat kulttuuria, nousivat elokuvaa korkeammalle ja tulivat osaksi elämäämme. Kuten filmografiani osoittaa, tartun aiheisiin, jotka tulemme usein ohittaneeksi vain pop-kulttuurina, mutta jotka ovat paljon tärkeämpiä. Yritän todella ruotia näitä elokuvia ja kohtauksia, ja osoittaa, miksi niihin kannattaisi kiinnittää huomiota. Heti edellisen elokuvani ilmestyttyä huomioni kiinnittyi Alienin chestburster-kohtaukseen. Tajusin kuitenkin pian, ettei sitä voi lähestyä samalla tavalla kuin Psykon suihkukohtausta. Ja koska en halua muutenkaan tehdä samaa elokuvaa kahdesti, kiinnostuin pian kohtauksen ja koko elokuvan mytologisista juurista. Siitä tuli mytologinen elokuvan Alienista ja kollektiivisesta alitajunnastamme.

Muistatko ensimmäisen kerran kun näit Alienin, ja kuinka reagoit siihen?

– Muistan, että jo Alienin juliste teki minuun vaikutuksen. Minä halusin ja pelkäsin nähdä sen. Elokuvan mainoslause ”Avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi” saa mielikuvituksen liikkeelle. Näin elokuvan ensimmäistä kertaa VHS:ltä, ja se todellakin löi ilmat pihalle. Vaikka näinkin sen pieneltä kuvaruudulta, se oli täysin unohtumaton elokuva, johon palasin monta, monta kertaa jo teini-ikäisenä.

Oliko hankalaa tehdä dokumenttia, eli saada kaikki haastateltavat mukaan ja päästä käsiksi materiaaleihin?

– Aina kun tekee elokuvaa Hollywoodista, se osaa olla vaikeaa. Siihen liittyy aina säätämistä, eikä koskaan saa mukaan kaikkia, jotka haluaisi. Meillä oli onnea, kun pääsimme läheiseen yhteistyöhön käsikirjoittaja Dan O’Bannonin lesken Diane O’Bannonin kanssa. Hän päästi meidät käsiksi Danin arkistoihin, jotka ulottuivat vuoteen 1971 asti. Se oli todellinen aarreaitta, jota fanit eivät olleet koskaan nähneet. Sitten saimme avuksi H.R. Gigerin perikunnan, joka myös päästi meidät tutkimaan vapaasti arkistojaan. Saimme mukaan jopa Tim Boxellin, joka kirjoitti Alienia innoittaneen undergroundsarjakuvan Defiled.

Olet Alienin ja Psykon lisäksi tehnyt dokumentteja esimerkiksi zombielokuvista ja jopa Star Wars -faneista kertovan elokuvan People vs. George Lucas (2010). Ne eivät kuitenkaan tunnu perinteisiltä making of -dokkareilta. Teetkö sen tietoisesti?

– En halua kritisoida making of -dokumentteja, mutta en vain tee sellaisia. Niillä on paikkansa DVD-ekstroina, mutta itse etsin elokuvien syvempiä merkityksiä. Vaikka elokuvani menevät dokumenttien tyylilajiin, sanoisin itse tekeväni elokuvia elokuvista. Palaten ensimmäiseen kysymykseen, Memoryn ensimmäinen ajatus oli tehdä dokumentti vain chestburster-kohtauksesta. Laitoimme kokoon kolmen-neljän minuutin koepätkän nähdäksemme, millainen se voisi olla, ja se alkoi tuntui making of -dokumentilta. Sekin olisi voinut olla ihan viihdyttävä, mutta en innostu sellaisesta. Siksi aloinkin perehtyä mytologiseen taustaan syvemmin, koska sieltä uskoin löytyvän itseäni kiinnostavan tarinan. Se oli mielestäni se tutkimaton osa Alienia, joka vaati läheisempää tarkastelua.

Dokumentin alku on hieman… erikoinen! Parin minuutin ajan ehdin jo ihmetellä, onko minulle lähetetty väärä elokuva. En halua paljastaa lukijoille kaikkea, mutta millaista alkuosan tekeminen oli?

– Keksin ja kirjoitin alkuosan hyvin nopeasti, ja oli mielestäni tärkeää, että tämä elokuva avautuu juurin tällä tavalla. En oikeastaan koskaan kyseenalaistanut sitä. Omasta mielestäni se on paras alkukohtaus, jonka olen koskaan tehnyt. Ymmärrän toki, että se tulee vähän hämmentämään yleisöä. Sitä luulee katsovansa dokumenttia Alienista, mutta tuleekin heitetyksi muinaiseen Kreikkaan. Se on kokemuksellinen avaus, joka herättää heti kysymyksiä ja ajaa mielen etsimään yhteyksiä nähdyn kohtauksen ja Alienin välillä. Elokuvan aikana alun herättämä kysymys saakin tavallaan vastauksen. Alkukohtauksen tekeminen oli tosin kallista, ja siihen kuului haastavia yökuvauksia. Jouduimme lisäksi matkustamaan Kreikan Delfoihin ja Italian Volterraan, ja studiokohtaukset tehtiin Los Angelesissa. Siinä olisi voinut mennä monta asiaa pieleen.

Tartut elokuvissasi ikonisiin kohtauksiin ja elokuviin. Voitko paljastaa muita kohtauksia, joista haluaisit tehdä elokuvan?

– Viimeistelemme parhaillaan elokuvaa Manaajasta (1973). Se ei kuitenkaan keskity yhteen kohtaukseen, vaan siinä on kyse enemmänkin William Friedkinin prosessista elokuvantekijänä. Se tarkastelee Manaajaa korkean taiteen, klassisen musiikin ja klassikkoelokuvien näkökulmista, ja siinä on vain Friedkin itse. Sen lisäksi on monia muitakin. Suunnittelen tekeväni jossain vaiheessa myös elokuvan Alfred Hitchcockin Vertigosta (1958). Ja toinen elokuva, johon suhtaudun pakkomielteisesti on Blade Runner (1982), erityisesti lopun ”tears in the rain” -kohtaus. Se on vieläkin itselleni liikuttavin kohtaus, jonka olen koskaan kokenut. Teini-iässä katsoin yhdessä vaiheessa tätä yhtä kohtausta uudelleen ja uudelleen. Lista on kuitenkin periaatteessa loputon. Olen elokuvanörtti, joten ideat eivät tule loppumaan kesken. Haluan kuitenkin myös jatkossa avartaa elokuviin keskittyvän dokumentin tyylilajia. Sillä saralla voisi tehdä vielä paljon enemmänkin.

Memory: Origins of Alien esitetään Night Visions: Back to Basics -festivaalilla kahdessa näytöksessä. Näytösajat, liput ja tarkemmat tiedot löytyvät festivaalin sivuilta.

Traileria dokumentista ei ole tarjolla, mutta tässä vielä hauska luonnoskuva Alienista.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat