Haastattelu: Rendel 2:sta ei ole kuulunut kuukausiin mitään – Nyt ohjaaja Jesse Haaja kertoi, mikä supersankarielokuvan tilanne on

26.06.2020 12:02 | Tatu Junni

Vuoden 2017 Rendelin jatko-osan kuvaukset järjestettiin viime syksynä. Tämän vuoden alussa kotimaiselle supersankarielokuvalle kävi kuten lähes kaikille muillekin alan tuotannoille: homma meni jäihin ja tulevaisuus on edelleen epävarmalla pohjalla.

Alkuvuoden jälkeen Rendel 2:sta on kuulunut hyvin vähän, ja myös elokuvasarjan Facebook-sivulla on ollut hiljaista. Muropaketti tavoitti tänään ohjaaja Jesse Haajan, joka ei vastannut haastattelukysymyksiin vappupilliin puhallellen ja sihijuomapulloa heilutellen Kool & The Gangin Celebrationin soidessa taustalla.

Toisin sanoen: Rendel 2:n tekeminen ei ole sujunut ihan niin hyvin kuin ohjaaja oli tuotannon alussa toivonut.

Ja sitten tuli vielä koronakin.

”Tarkoitus oli toteuttaa muutaman päivän lisäkuvaukset keväällä, jolla olisi täydennetty muutamaa kohtausta. Koronahässäkän takia lisäkuvaukset meni jäihin ja ainakaan toistaiseksi minulla ei ole tietoa, että milloin kuvaukset on tarkoitus järjestää. Ei ole pariin kuukauteen tuotantoyhtiöstä kuulunut, mutta eiköhän sieltä joku ilmoita, kun pitää alkaa kaivaa kuulokkeita kaapista. Olen varma, että siellä painetaan hiki hatussa töitä että rattaat lähtevät taas pyörimään.”

Millainen fiilis Rendel 2:n pääkuvauksista jäi?

”Päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus siitä, että saatiin tehdä tämä elokuva, mutta en ole myöskään piilotellut pettymystäni siitä, että eihän se ihan mennyt kuten oli sovittu. Suurin osa työryhmän esivalmisteluista jouduttiin miettimään uudestaan juuri ennen kuvauksia ja käsikirjoitusta piti soveltaa koko ajan lennosta, koska sitä ei yksinkertaisesti pystytty toteuttamaan sillä budjetilla ja aikataululla millä lopulta päädyttiin työskentelemään. Meillä oli kuitenkin useampi vuosi aikaa suunnitella ja valmistella elokuva hyvin. Sovimme tuotantoyhtiön kanssa, että pidetään nyt huoli siitä, että tämä aika käytetään hyödyksi, ettei käy kuten ensimmäisessä, jossa jatkuvasti jouduttiin soveltamaan ja ratkaisemaan ongelmia. Sitten kuitenkin lopulta moni asia oli jäänyt aivan liian viimetippaan ja valitettavasti iso osa jäi myös toteutumatta tai toteutumatta sen vuoksi. Kyllähän se harmittaa.”

Onko Rendel 2:n tekeminen tällä hetkellä täysin jäissä?

”Meidän onni oli, että päästiin ennen koronaa siihen tilanteeseen, että elokuvasta on leikattu jo useampi ehjä versio, jota on jo palloteltu myyntiagenttien ja levittäjän kanssa. Tarkoitus oli esitellä elokuvaa Cannesissa toukokuussa, mutta nyt ei ilmeisesti ole paniikkia aikataulun kanssa. Tässä odotellessa ollaan pystytty edistämään leikkausta ongelmitta, mutta kyllähän tässä on vähän tälläinen tyhjäkäyntimeininki tällä hetkellä. Odotellaan askelmerkkejä tuotantoyhtiöltä, kauheasti enempää ei voida asioita tehdä, että saadaan jotain infoa että mitä tapahtuu ja milloin.”

Millaisia suunnitelmia elokuvan osalta on loppuvuodelle?

”Tässä on nyt painettu kovasti töitä koko kevät ja keskitytty elokuvia tärkeämpiin asioihin. Paljon vietetty aikaa perheen kanssa ja vedetty happea. Itse päätin tyhjentää kuvauskalenterini tältä vuodelta kokonaan ja ottaa vähän etäisyyttä kaikkeen mikä ei ole relevanttia.  Elokuvan julkaisemisesta tai jatkosuunnitelmista ei ole minulle asti tullut minkäänlaista infoa.”

Alla ensimmäisen Rendelin traileri.

Jesse Haajan kuva: Verna Lukkari