Uusimmat

Haastattelussa Dafne Keen – Logan-elokuvan lapsitähti on pääroolissa HBO Nordicin uudessa His Dark Materials -sarjassa

04.11.2019 10:50 Johanna Juntunen

HBO Nordicilla tänään alkava His Dark Materials perustuu Philip Pullmanin suosittuun ja palkittuun fantasiakirjasarjaan Universumien tomu. Sarjan pääosissa nähdään James McAvoy, Ruth Wilson ja Lyraa näyttelevä Dafne Keen, joka kertoo Muropaketille huimasta roolistaan.

His Dark Materials -kirjoista yritettiin soveltaa versiota visuaaliseen mediaan jo 12 vuotta sitten. Trilogian ensimmäiseen teokseen pohjautuva elokuva Kultainen kompassi (2007) kuitenkin epäonnistui välittämään tarinan hengen valkokankaalle. Tähtinäyttelijöistä (Nicole Kidman, Eva Green ja Daniel Craig) huolimatta jatko-osista luovuttiin.

Kirjojen eri maailmojen kuvaamiselle on nyt annettu enemmän aikaa kahdeksanosaisen sarjan muodossa. Käsikirjoittaja Jack Thorne (National Treasure –sarja, Wonder) on vahvistanut, että kyse on kolmesta kaudesta niin, että jokainen kausi keskittyy yhteen kirjaan. Tosin Thorne on ottanut hieman vapauksia tapahtumien järjestyksen suhteen.

Mystisessä sarjassa seurataan puoliorpoa Lyraa (Dafne Keen), joka on rohkea, oikeudenmukainen, mutta epäluuloinen nuori nainen multiversumin rinnakkaismaailmasta. Sitä johtaa Magisterium-niminen uskonnollinen yksikkö, eikä teknologinen kehitys autoineen ja lentokoneineen ole ulottunut Lyran maailmaan, jossa pukeudutaan viktoriaanisen ajan luomuksiin. Puhuvina eläinhahmoina ilmentyvät daimonit edustavat ihmisten ulkoista sielua tai omatuntoa ja kuvaavat persoonallisuutta. Daimoneihin liittyy paljon mytologiaa ja uskomuksia. Lyran rinnalla kulkeva daimoni on näätä nimeltä Pantalaimon (Kit Connor).

Ajatus daimoneista viehättää vuoden 2017 Logan-elokuvalla läpimurtonsa tehnyttä Keenia. Hän pitää näätää tai pientä apinaa itselleen parhaiten soveltuvana daimonina.

– Pidän apinoista, mutta kaikki daimonit olivat mielettömiä! Näyttelimme käsinukkejen kanssa, joiden liikkeitä nukketeatteriammattilaiset ohjailivat. Harjoittelimme kaksi viikkoa daimonien kanssa toimimista ja pidimme jopa juhlia niiden kanssa, Keen tunnustaa Beverly Hillsissä.

Oxfordin yliopistomaailman rinnakkaistodellisuudessa varttuneen Lyran elämä muuttuu, kun hänen ystävänsä Roger katoaa. Heti sen jälkeen hän tapaa salaperäisen rouva Coulterin (Ruth Wilson), joka suostuttelee Lyran luokseen Lontooseen etsimään poikaa. Lyra oli haaveillut matkaavansa pohjoiseen setänsä lordi Asrielin (James McAvoy) kanssa, sillä huhujen mukaan revontulten valtakunnassa saattaa olla portaali toisiin maailmoihin. Mutta Asriel varoittaa Lyraa sanomalla, että ”Pohjoinen ei ole lapsia varten.” Hän kertoo tälle Lapin kuninkaasta ja salaperäisestä Tomusta, jonka olemusta Lyra alkaa selvittämään.

Keenin ensimmäinen kohtaus oli McAvoyn (X-Men -elokuvat) kanssa, joka oli kuin tulikaste mestaruussarjaan.

– Kyse oli kohtauksesta, jossa hän paiskoo minua pöytää vasten monia kertoja. En tuntenut mitään adrenaliinin vaikutuksen alaisena, mutta huomasin olevani mustelmilla seuraavana päivänä jopa kasvoista. Olin kuitenkin liian innossani kaikesta, enkä välittänyt kolhuista.

Varoituksista huolimatta Lyra lähtee kohti tuntematonta ja tapaa muun muassa kuumailmapallolentäjä Lee Scoresbyn (Lin-Manuel Miranda). Yrittäessään selvittää kadonneen ystävänsä kohtaloa tyttö paljastaa synkän juonen, jonka uhriksi on joutunut myös muita lapsia.

Sadat lapsinäyttelijät tavoittelivat Lyran roolia. Keen,14, aloitti pitkän koe-esiintymisprosessin 11-vuotiaana ja sai osan täytettyään 13.

– Jouduin lähettämään lukuisia videoita tuotantoryhmälle, kunnes sain kutsun koe-esiintymiseen Ruthin kanssa. Hän sanoi heti, että meillä on samanlaiset kulmakarvat. Kuukauden kuluttua sain tiedon, että olin saanut roolin.

Käsikirjoittaja Jack Thorne kuvaa Keenia sanoilla tehokas ja vahva.

– Olen hyvin ulospäinsuuntautunut ja energinen, joten kuvaus pitää paikkansa.

Hänen oli helppo samastua Lyraan, joka on periksiantamaton dynamo.

– Parasta Lyran näyttelemisessä oli se, että emme näe tarpeeksi vahvoja nuoria naisia johtajina. Onneksi heitä alkaa olla entistä enemmän, mutta etenkin tällaisen sankarillisen hahmon näytteleminen oli hieno etuoikeus.

Englantilais-espanjalainen Keen asuu äitinsä kotikaupungissa Madridissa. Molemmat vanhemmat ovat näyttelijöitä. Äiti on hänen näyttelijäopettajansa ja Will-isällä on rooli sarjassa isä MacPhailina, joka kuuluu Magisteriumin uskottuihin. Keen pitää kirjan teemoista Magisteriumia kaikkein mielenkiintoisimpana. Vaikka Pullman kritisoi katolista kirkkoa teoksissaan, sarjan tekijät väittävät kritiikin kohdistuvan vallan väärinkäyttöön yleisemmällä tasolla.

– Näen Magisteriumin enemmän ”iso veljen” kaltaisena kontrolloivana tahona, kuten George Orwellin 1984-kirjassa. Kyse on samanlaisesta valvonnasta ja diktatuurista. Kritiikin kohteena on kirkon sijaan ihmisten alistaminen.

Nuori näyttelijä ei ollut lukenut kirjoja ennen koe-esiintymisiä, mutta vakuutta nyt olevansa fani. Kirjat auttoivat hahmon sisäistämisessä.

– Kohta, jossa egyptiläinen Ma Costa kertoo Lyralle, että “et ole vesi, vaan tulinen suo”, on täydellinen kuvaus hahmosta. Ymmärsin hänet tämän jälkeen täysin.

Yksi suurimman vaikutuksen Dafne Keeniin tehnyt hahmo on haarniskoitu jääkarhu Iorek, jota näyttelee Joe Tandberg. CGI-karhu animoitiin hänen liikkeidensä mukaan.

– Hän oli ilmiömäinen. Joe pukeutui harmaaseen pukuun esittäessään karhun liikkeitä ja puhui sen äänellä. Olin niin hämmästynyt, että hän pystyi muuttamaan äänensä kuin sormia napsauttamalla.

Keen joutui itsekin haarniskaan ja roikkumaan vaijereista, pääsi hyppimään katoilla ja pyykkikoreissa. Hän luonnollisesti otti ilon irti joka hetkestä.

– Nautin eniten toimintakohtauksista ja roolin fyysisyydestä. Olen harrastanut ilma-akrobatiaa yhdeksän vuotta, joten olen melko hyvä fyysisessä temppuilussa. Pidän etenkin korkeista pudotuksista. Vaihdoin jopa koulua, jotta voin opiskella akrobatiaa ammattilaisten johdolla.

Vaikka hän kantaa sarjaa harteillaan, nuori näyttelijä ei ottanut paineita.

– Meillä oli upea ryhmä ammattilaisia kuvauksissa, jotka auttoivat näyttelijöitä kaikin tavoin ja teimme kaiken yhdessä, joten en tuntenut ylimääräistä painetta mistään.

His Dark Materialsin ensimmäisen kauden kahdeksan jaksoa nähdään HBO Nordicilla 4. marraskuuta alkaen.

Lue Muropaketin arvio sarjasta täältä:

HBO Nordicin uusi His Dark Materials on laadukas ja näyttävä fantasiasarja, mutta ei mikään uusi Game of Thrones