“Haistakaa nyt v-ttu” – Tim Burton ei voi vieläkään hyväksyä sitä, mitä Batmanille tehtiin 1990-luvun puolivälissä

08.06.2022 08:43 Muropaketin toimitus

Batman - paluu

Tim Burtonin toisen ja viimeisen Batman-elokuvan ensi-illasta tulee ensi viikolla kuluneeksi 30 vuotta. Sen kunniaksi ohjaaja on antanut Empire-lehdelle haastattelun, jossa hän muistelee menneitä ja kommentoi myös Batmanin nykytilaa.

Kahden synkkänä ja jopa kummallisena pidetyn Batman-elokuvan (Batman, 1989 ja Batman Returns, 1992) jälkeen Tim Burton astui syrjään ja uudeksi ohjaajaksi Warner Bros. Pictures kiinnitti Joel Schumacherin, joka vei Batmanin huomattavasti kevyempään ja lapsiystävällisempään suuntaan (Batman Forever, 1995  ja Batman & Robin, 1997).

Tilanne kesti kuitenkin vain aikansa.

Vuonna 2005 Christopher Nolan esitteli yleisölle astetta realistisemman ja vakavamman Batmanin, ja kuuluisan Yön ritari -trilogian (2005-2012) jälkeen Batmanista tuli kyyninen luidenmurskaaja Zack Snyderin elokuvissa Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) ja Justice League (2017), joissa hahmoa esitti Ben Affleck. Tänä vuonna Batman synkistyi entisestään, kun Matt Reeves ja Robert Pattinson esittelivät katsojille Kurt Cobainista innoituksen saaneen nuoremman Batmanin.

Tim Burton ei ole vielä nähnyt The Batmania, mutta haluaisi omien sanojensa mukaan katsoa sen. Batmanin kehitystä nykypisteeseen ohjaaja on seurannut lievällä huvittuneisuudella:

”On hassua nähdä tällainen elokuva nyt, koska kaikki muistot palaavat mieleeni siitä, miten minun Batmaniani pidettiin liian synkkänä. Se hieman naurattaa”, ohjaaja kuittasi Empirelle.

Burton löytää hirtehistä huumoria myös siitä, mitä Batmanille tehtiin hänen toisen elokuvansa jälkeen 1990-luvun alussa.

”Olin ihan että ’odottakaas nyt hetki, te valitatte minulle, että olen liian outo ja liian synkkä, ja sitten laitatte itse Batmanin asuun nännit? Painukaa vittuun.’ Siis ihan oikeasti. Varmaan sen takia en lopulta tehnyt kolmatta Batmania.”

Tim Burtonin Batmanit löytyvät suoratoistona HBO Maxista, samoin kuin lähes kaikki muut supersankarista tehdyt elokuvat.