Uusimmat

Harvinainen tilanne Suomen leffateattereissa: Jo julkaistu elokuva onkin nyt kielletty alle 18-vuotiailta – vain koska se on liian ahdistava

12.10.2022 09:53 Muropaketin toimitus

Elokuvien ikärajoja harvemmin muutetaan enää ensi-illan jälkeen, mutta nyt tällainen tapaus on osunut kohdalle.

Parhaillaan elokuvateattereissa pyörivän, tanskalaisen Christian Tafdrudin ohjaaman kauhuelokuvan Speak No Evil ikärajaa on korotettu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön virallisessa uudelleenluokittelussa 16:sta 18:aan, kerrotaan KAVI:n tiedotteessa.

K18-ikärajan perusteeksi nousi pelkkä ahdistus ilman saman tasoista väkivaltaa, mikä on suhteellisen harvinaista pitkälle näytelmäelokuvalle:

Elokuva sisältää erittäin järkyttävää ja yksityiskohtaista julmuuksien kuvausta sekä yksityiskohtaista ja realistista väkivaltaa. KAVIn näkemyksen mukaan elokuvan tarinan rakentuminen, henkilöhahmojen kehitys tarinan aikana, elokuvan voimakkaan väkivallan piirteet sekä uhrien ominaisuudet luovat erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttavan kokonaisuuden. Vaikkakin väkivaltasisältö on tässä tapauksessa hyvin vahvasti sidoksissa ahdistusta aiheuttavaan sisältöön, väkivaltakohtauksia ei ole määrällisesti paljon ja ne ovat kestoltaan suhteellisen lyhyitä. KAVI nosti elokuvan ikärajan uudelleenluokittelussaan kielletyksi alle 18-vuotiailta, perusteenaan erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttavan sisältö. Väkivallan osalta KAVI katsoi sisällön liittyvän alemman ikärajan luokittelukriteeriin, kuten kuvaohjelmaluokittelija oli arvioinut. Elokuva sisältää myös alempaan ikärajaan liittyvää seksuaalista sisältöä.

Muropaketin arviossa toimittaja Aki Lehti antoi Speak No Evilille neljä tähteä viidestä:

Arvostelu | Julman väkivaltainen Speak No Evil on kauhuelokuva, joka ei jätä katsojaa rauhaan