Uusimmat

Hobitin ja Tarun Sormusten herrasta elokuva- ja pelioikeudet menossa huutokauppaan – Amazonin uskotaan vievän ne

10.02.2022 15:32 Muropaketin toimitus

Keski-maahan sijoittuvia teoksia saatetaan pian sovittaa uudelleen elokuviksi ja peleiksi, mutta kenen toimesta?

J.R.R. Tolkienin fantasiamaailman ystävät odottavat kieli pitkällä Amazonin tulevaa Taru Sormusten herrasta: Valtasormukset -sarjaa, joka käynnistyy syyskuussa. Nyt Variety kertoo yllättävästä käänteestä, joka koskee valtaosan Tolkienin tuotannosta elokuvaoikeuksia.

Hobitti- ja Taru Sormusten herrasta -kirjojen sovitusoikeudet omistava Zaentz Co. on päättänyt huutokaupata nämä arvokkaat oikeutensa sopivasti Amazonin jättisarjan kynnyksellä. Tuleva huutokauppa koskee teosten sovittamista elokuviksi, peleiksi, oheistuotteiksi, live-tapahtumiksi ja teemapuistoiksi. Kyseessä on siis valtaisa paketti.

Aivan koko Tolkien tuotannosta ei ole kyse, sillä Tolkien perikunta omistaa vastaavat oikeudet esimerkiksi Silmarillion-teokselle, ja myös Warner Brosin katsotaan säilyttävän joitakin oikeuksia omien elokuvatuotantojensa kautta. Koko tapaus on sangen monimutkainen. Esimerkiksi Amazonin tuleva sarja on ollut mahdollinen toteuttaa siksi, että Zaentzin omistamat sovitusoikeudet eivät koske yli kahdeksan jakson pituisia tv-sarjoja.

Todennäköisenä ostajana nyt myytäville oikeuksille pidetään juuri Amazonia, joka laajentaisi täten mahdollisuuksiaan Taru Sormusten herrasta -maailman uusin tuotantoihin. On kuitenkin mahdollista, että myös joku muu taho ryhtyy kilpailemaan Amazonin kanssa. Joka tapauksessa Tolkienin teosten sovitusoikeuksien odotetaan tuovan Zaentzille ainakin kaksi miljardia dollaria.