Hugh Jackman: “Kukaan ei arvannut kymmenen vuotta sitten, että supersankarigenrestä kasvaa näin valtava.”

03.12.2017 09:55 | Muropaketin toimitus

Hugh Jackman ja Willem Dafoe juttelevat uudella videolla supersankarielokuvien kehittymisestä planeetan suosituimmiksi leffoiksi.

Supersankarielokuvat ovat kulkeneet pitkän tien ja tätä samaista polkua ovat kulkeneet modernien supersankarielokuvien alusta saakka parivaljakko Hugh Jackman ja Willem Dafoe. Jackman on viettänyt viimeiset 17 vuotta esittäen erästä Marvelin kaikkien aikojen suosituinta hahmoa, Wolverinea.

Dafoe puolestaan lähti supersankaroimaan muutama vuosi Jackmanin jälkeen, kun hän otti haltuunsa Sam Raimin Spider-Man -elokuvan pahiksen Green Goblinin roolin. Dafoe palasi genreen tämän vuoden Justice League -leffassa, jossa hän näytteli atlantilaista Vulkoa – rooli joka lopulta leikattiin pois elokuvasta. Sen sijaan Dafoe todennäköisesti nähdään tulevassa Aquaman-elokuvassa.

Erilaiset elokuva-alan palkintotilaisuudet kolkuttavat jo ovella ja Variety-julkaisu onkin aloittanut Actors on Actors -haastattelusarjan. Eräässä tällaisessa videossa Jackman ja Dafoe keskustelevat supersankarielokuvien evoluutiosta vuosien varrella.

“Koko tämä teollisuudenhaara on rakentunut Marvelin ja DC:n ympärille. Näitä elokuvia esitetään ympäri maailmaa, joten se lienee syynä miksi niitä tehtaillaan niin paljon. Tällaiset tarinat ylittävät erilaiset kulttuurilliset muurit joten se mikä voi toimia Aasiassa, toimii myös Yhdysvalloissa, sillä tarinat ovat tarpeeksi väkeviä ja visuaalisesti jännittäviä”, pohti Dafoe.

Dafoe muistuttaa, että vaikka supersankarielokuvat tekevät parhaillaan isoa tiliä lippuluukuilla, ei asia ole aina ollut näin.

“Kun minulle alkujaan tarjottiin Spider-Man -elokuvasta roolia, mietin, että aiotteko tosiaan tehdä elokuvan joka perustuu sarjakuvaan? En itse nähnyt asiaa niin, mutta monet kokivat, että vajoan ammatillisesti todella alas, jos lähtisin tällaiseen mukaan.”

Jackmanin mukaan X-Men -leffoilla oli suuri rooli siinä, kuinka genren pääpaino siirtyi humanistiseen lähestymistapaan.

“Muistan kuulleeni noin kymmenen vuotta sitten, kuinka ihmiset puhuivat, etteivät tällainen supersankaribuumi voi jatkua kovin pitkään. Samaan aikaan genre vain paisui entisestään. En usko, että kukaan osasi odottaa sitä. Mielestäni X-Men vaikutti tähän paljon, erityisesti sen takia, että niissä elokuvissa esitettiin keskitysleirejä joka sai ihmiset ajattelemaan, että tarinat voi ottaa vakavasti humanistisessa mielessä pelkkien yli-ihmisten esittämisen sijaan. Nolan nosti rimaa huomattavan korkealle ja sai yleisön näkemään muutakin kuin yksinkertaisen genre-elokuvan omilla leffoillaan”, Jackman toteaa.

Supersankarigenre voi pulskasti, sillä kuluva vuosi on ollut suuri menestys trikoosankareille. Tänä vuonna on julkaistu seitsemän isoa supersankarielokuvaa, joista viisi on kivunnut vuoden kymmenen menestyneimmän elokuvan listalle.

Ensi vuonna on luvassa kahdeksan isoa supersankarielokuvaa ja näiden menestyminen lippuluukulla on hyvin todennäköistä. Yleisö ei tunnu olevan väsynyt näihin elokuviin, sillä ainoa genren huonosti rahaa tuottanut leffa on Justice League.