Uusimmat

Ihmemies MacGyver palaa Suomen televisioon – Tiesitkö, että hahmolla on kaksi vahvaa yhteyttä Suomeen?

02.09.2020 09:58 Muropaketin toimitus

Legendaarinen kasarisarja Ihmemies MacGyver palaa Suomen televisioon tällä viikolla.

Ihmemies MacGyver nähdään Fox-kanavalla lauantaina 5.9. klo 21.00 alkaen, jolloin nähdään kolme jaksoa peräkkäin.

Jaksojen uusinnat nähdään arkisin.

Foxin tiedottaessa Ihmemiehen ”paluusta”, kanava myös nosti esille linkkuveitsisankarin yhteydet Suomeen.

Tiesitkö tätä aikaisemmin:

MacGyveria 1980- ja 1990-luvuilla näytellyt ja valtavaan suosioon noussut Richard Dean Anderson täytti tänä vuonna jo 70 vuotta. Suomalaiset muistavat näyttelijän paitsi roolistaan Ihmemiehenä, myös suomalaisista sukujuuristaan. Andersonin isoisän isä oli Pohjanmaalla Munsalassa vuonna 1860 syntynyt Johannes ”John” Anderson Skrifvars ja isoisän äiti samana vuonna Jepualla syntynyt Sofia Jakobsdotter Böös. Andersonilla on edelleen sukulaisia Suomessa.

Toinen sarjan suomalaisyhteys liittyy temppuihin, joiden avulla Ihmemies selvitti tiensä ulos mitä kuumottavimmista tilanteista. Sarjassa esitettyjen kekseliäiden temppujen takana oli usein nimittäin suomalaistaustainen tutkija John Koivula, joka toimi sarjan tieteellisenä neuvonantajana. Kun sarjan tekijät olivat asettaneet MacGyverin kiipeliin, Koivulan tehtävänä oli keksiä, miten hänet saadaan tilanteesta pois.
Toisinaan tekijöiden oli vedettävä MacGyverin keksintöjä esitellessään mutkia suoriksi, jotta innokkaat katsojat eivät yrittäisi toistaa niitä vahingollisin seurauksin. Katsojat kuitenkin pääsivät tarjoamaan omia ideoitaan Ihmemiehen käytettäväksi, ja televisioon asti päässeet keksinnöt huomioitiin rahapalkkiolla.

Mielikuvitukselliset keksinnöt olivatkin MacGyverin tärkein työkalu taistelussa sarjan pahiksia vastaan. Aseeseen Ihmemies tarttui sarjassa vain kahdesti. Moni ei kuitenkaan tiedä, että MacGyver kavahtaa aseita myös tosielämässä. Richard Dean Anderson nimittäin on muun muassa kritisoinut Yhdysvaltain asekulttuuria.

Eipä ollut näistä hajuakaan, kun Ihmemiestä katseltiin 30 vuotta sitten ja odotettiin että takatukka kasvaisi samoihin mittoihin kuin MacGyverillä tuuheimmillaan…

LUE MYÖS: Kuvat: Ihmemies MacGyver sekoili oikein urakalla heti televisioon päästyään