Ikävää, mutta totta: Blade Runnerin jatko-osa floppasi – ohjaaja avautui tilanteesta: ”En haluaisi muiden menettävän rahojaan”

24.10.2017 07:56 | Muropaketin toimitus | 3

Blade Runner 2049

Blade Runner 2049 on yksi vuoden ylistetyimmistä elokuvista, mutta lipunmyynnissä eivät kehut näy.

Denis Villeneuven ohjaaman Blade Runner -jatko-osan tekeminen maksoi (ilman markkinointikuluja ja muita kustannuksia) 150 miljoonaa dollaria. Tällä hetkellä kasassa on vasta noin 200 miljoonan dollarin lipunmyynti.

Voidaan siis ilman turhia ylisanoja todeta, että Blade Runner 2049 on ainakin jossain määrin kaupallinen floppi.

Nyt Villeneuve on kertonut Vulture-sivustolle, miltä ohjaajasta tuntuu, kun yleisö ei löydä vuosikausia tehtyä elokuvaa. Eritoten Villeneuvea harmittaa muiden kuin itsensä takia.

”Elokuvantekijänä en ole ylimielinen. Ihmiset pistivät paljon rahaa peliin, jotta saatoin tehdä Blade Runnerin. Minuun luotettiin ja sain paljon vapauksia ihmisiltä, jotka ovat ystäviäni. Totta kai haluaisin elokuvan olevan menestys [tuollaisen jälkeen]. Matka on ollut pitkä, mutta en haluaisi heidän menettävän rahojaan.”

Blade Runner 2049:n tarina pidettiin visusti salassa ennen ensi-iltaa. Denis Villeneuve on yhä sitä mieltä, että tämä oli oikea ratkaisu, vaikka elokuva saattoi sen myötä jäädä etäiseksi satunnaisille katsojille.

”Pidin siitä, että asiat paljastuvat elokuvan edetessä. Elokuvien ystävänä yksi parhaista kokemuksistani on ollut, kun toimin elokuvafestivaalin tuomaristossa. Katsoin 20 elokuvaa tietämättä niistä mitään. En tiennyt genreä, valmistusmaata tai tarinaa”.

Blade Runnerin jälkeen Denis Villeneuven on kerrottu tekevän uusi Dyyni-elokuva. Tiedossa ei ole, miten Blade Runner 2049:n heikko kaupallinen menestys tulee vaikuttamaan siihen: annetaanko Villeneuvelle tälläkin kertaa vapaat kädet vai ottavatko tuottajat vankemman roolin kaupallisten paineiden takia?

 

Suomessa Blade Runner 2049 on kerännyt hidastempoiseksi ja liki kolmetuntiseksi scifi-elokuvaksi erittäin hyvin yleisöä. Viime viikonlopun jälkeen sillä oli kasassa kaikkiaan 95 918 katsojaa.

Muropaketin arvostelussa Blade Runnerin jatko-osa sai täydet viisi tähteä ja kovaa suitsutusta:

”Leffan jokainen osa-alue ansaitsee kehut, mutta mainitaan erikseen nyt ainakin erikoistehosteet, jotka edustavat suurilta osin vanhaa koulukuntaa. Mukana on taatusti vaikka kuinka paljon tietokonetehosteita, mutta Villeneuve ei välitä green screenistä, joten leffa on kuvattu oikeissa lavasteissa, eikä CGI-pikselimössä ole mukana lainkaan. Jo Sicariossa ja Prisonerissa ohjaajan kanssa yhteistyötä tehnyt kuvaaja Roger Deakins ansaitsisi vihdoinkin Oscarinsa, sillä hän on ollut ehdolla aiemmin jo 13 kertaa. Deakinsin kuvat ovat uskomattoman kauniita, teknisesti täydelllisiä ja täynnä tunnetta, mutta täysin vailla turhaa kikkailua.”

Keskustelu

Todella ikävä kuulla, sillä harva elokuva on puhutellut itseä yhtä paljon kuin tämä.

No täälläkin puolet uutisista koskee aivovammaisia supersankari-"elokuvia" ja niiden näyttelijöitä.
Ihmekös se jos kunnianhimoisampi leffa floppaa, kun teattereissa käy nykyään vaan jonneja jotka eivät ole koskaan ekasta Blade Runnerista kuulleetkaan, katsomassa uusimmat kalsarisankaripelleilynsä ad infinitum.
Taloudellisestihan ei ollut mitään järkeä tehdä tästä leffasta näin kallista markkinoiden ollessa tämä.

Tosin uskon kyllä että leffa maksaa maailman markkinoilla itsensä helposti takaisin. Tämä tosin ei riitä houkuttelemaan rahoittajia uusiin vastaaviin, sillä nopeasti realisoituvat amerikan rahat on ne joiden perässä isoja leffoja tehdään.

Jotain kertoo sekin että tuottoa on kuitenkin tullut 50 miljoonaa eli 25% tuotto – alalla vallitsee melkoinen ahneus jos tätä katsotaan flopiksi.

Muropaketin uusimmat