Indiana Jones selvisi ydinpommista jääkaappiin piiloutumalla – Voisiko niin tapahtua oikeasti? ”Säteily se pahin ongelma olisi”

01.03.2021 08:52 | Muropaketin toimitus

Ensi yönä Suomen televisiossa uusittavan Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta -elokuvan (2008) kenties kuuluisimmassa kohtauksessa sankariarkeologi selviytyy ydinpommin räjähdyksestä jääkaappiin kiipeämällä.

Ajatus on vähintäänkin lennokas, mutta voisiko jääkaappi todellakin suojata ydinpommin valtavalta räjähdykseltä?

Näyttäähän tämä meno nyt aika hurjalta:

Kysy.fi-sivustolla on vastattu kysymykseen seuraavasti:

Ainakaan nykyajan jääkaapeissa ei ole lyijyvuorausta, mutta jos olisi, niin suojaus riippuu tietysti etäisyydestä räjähdykseen, en muista kuinka kaukana Indy oli pommista. Jos ollaan niin lähellä, että pommi paiskaa koko jääkaapin huitsin nevadaan, niin eipä siinä kaapissa olo paljon auta. Jos ollaan sen verran kaukana, että säteily on ainoa murhe, niin Alfa-säteilylle riittää pelkkä paperiarkki, se ei läpäise mitään (mutta on silti vaarallista). Sen sijaan Röntgen- ja Gamma-säteily ovat ikävämpiä. Niitä pitäisi saada vaimennettua ainakin 1/1000-osaan, ettei tulisi terveysvaikutuksia. Lyijyä vaaditaan moiseen 4 tuuman eli 10cm kerros. Tuskinpa edes ennenvanhaan on ollut niin paksuja lyijykerroksia jääkaapeisssa, olisi melkoisen painava möhkäle. Ja parempiakin lämmöneristeitä on, joten miksi olisi käytetty lyijyä.

Jääkaappitemppua on pähkäilty useammalla YouTube-videolla, kuten esimerkiksi tässä:

Summaten:

Jos ydinpommi on räjähtämässä vieressänne, voi jääkaappiin toki kivuta, mutta ei siitä paljoa iloa ole. Kuolema korjaa joka tapauksessa.

Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta nähdään Nelosella tänään kello 23.30.

Muropaketin uusimmat