”Jää pyörimään mieleen pitkäksi aikaa”: Tämä C Moreen lisätty uutuuselokuva menee ihon alle, eikä tule ulos – Ja silti se kannattaa katsoa

14.10.2020 17:20 | Muropaketin toimitus

Hereditarysta tutun Ari Asterin viime vuonna ilmestynyt Midsommar on lisätty C Moren elokuvakirjastoon.

Midsommarin (2019) tarinassa Dani ja Christian ovat amerikkalainen nuoripari, jonka suhde on hajoamassa. Perhetragedia pitää heidät kuitenkin yhdessä, ja sureva Dani lähtee Christianin ja tämän ystävien kanssa ainutkertaiselle matkalle juhlimaan juhannusta syrjäiseen ruotsalaiseen kylään.

Kaikki alkaa huolettomana kesäisenä lomamatkana maassa, jossa aurinko ei koskaan laske. Asiat saavat kuitenkin pahaenteisen käänteen, kun ahdasmieliset kyläläiset kutsuvat vieraansa osallistumaan keskikesän juhlaan. Maalaisidylli muuttuu painajaiseksi.

Midsommaria tähdittävät Florence Pugh, Jack Reynor ja Vilhelm Blomgren.

Ari Asterin elokuva on luokiteltu monessa yhteydessä kauhuksi, mutta ”perinteistä kauhu-kauhua” se ei edusta. Kuten Muropaketin arviossa reipas vuosi sitten todettiin:

”Hereditaryn tapaan Midsommar väistelee selkeää lokerointia. Tarinan selkärankana kulkee vahva draaman kaari, joka tarkastelee elämän monenlaisten tragedioiden rikkomaa ihmismieltä. Tämän vuoksi Midsommar onkin säikyttelevän kauhujännärin sijaan psykologinen kauhudraama. Ajoittain mukana on myös erittäin mustaa huumoria. Ihmismielen haurautta tutkiskellessaan Midsommar ei silti unohda olevansa kauhuelokuva. Se on tunnelmaltaan äärimmäisen painostava, ja tätä painostavuutta korostaa erinomainen äänisuunnittelu sydänjuuriin asti uppoavine musiikkeineen. Kuvauksesta vastaa Hereditaryn tapaan Pawel Pogorzelski, joka onnistuu luomaan valoisasta keskikesän juhlasta niin häiriinnyttävän, että tämän jälkeen kaupunkijuhannus oman kodin seinien sisäpuolella kuulostaa yllättävän houkuttelevalta. Vaikka veri ei Midsommarissa lennä oikeastaan kuin yhdessä kohtauksessa (mutta siinä sitten sitäkin karmivammin), on väkivalta niin fyysisessä kuin henkisessäkin muodossaan jatkuvasti läsnä. Loppukohtaus jättää varaa omille tulkinnoille, minkä vuoksi elokuva jääkin helposti pyörimään mieleen pitkäksi aikaa. Luvassa on erinomainen kauhuelokuva aikuiseen makuun.”

Midsommarin katseluaika päättyy C Moressa 30.4.2021 kello 23.59.