Jalmari Helander pelkäsi Sisu-elokuvassa yhtä asiaa ”ihan saatanasti” – sitten ohjaaja tajusi, miten turhaa lässytys on

30.01.2023 09:00 Muropaketin toimitus

Perjantaina ensi-iltansa saanut Sisu oli monin tavoin erilainen kuin ohjaaja-käsikirjoittaja Jalmari Helanderin edellinen elokuva (Big Game, 2014). Muropaketin haastattelussa Helander paljastaa jännittäneensä Sisun tekemistä erittäin paljon.

Sisu poikkeaa Jalmari Helanderin (ei kuvassa) aiemmista elokuvista – ja ylipäätään tyylilajinsa edustajista – jo siinä, että elokuvassa on hyvin vähän dialogia. Hahmot eivät tarpeettomia lätise, ja pääroolia näyttelevällä Jorma Tommilalla on tasan yksi repliikki koko elokuvassa. Helander saikin huomata, että Sisun kirjoittaminen oli tämän vuoksi hyvin erilainen kokemus.

”Aluksi se pelotti ihan saatanasti. Ihan jo siksikin, että käsikirjoituksen pituus kertyy lähinnä dialogista. Kun sitä ei olekaan, niin pelkäsin että käsiksestä tulee joku 15-sivuinen. Mutta sitten keskityin kuvailemaan asioita, ja mitä enemmän sitä teki, sitä siistimmältä se tuntui. Sitä rupeaa tuottamaan hyvää elokuvaa, kun ei lässytä asioita auki, vaan ne joutuu näyttämään. Suosittelen tätä kaikille kirjoittajille, koska se tuottaa elokuvallista ajattelua ihan väkisin.”

Lue koko haastattelu täältä:

Haastattelu | Sisun tekeminen pelotti ohjaaja Jalmari Helanderia ihan saatanasti

Muropaketin arvostelun Sisusta voi lukea täältä:

Arvostelu | Sisu on paras Suomessa tehty toimintaelokuva