Bond-elokuvia mainostettiin ennen härskeillä naishahmoilla – Tällaisia kuvia ei enää nykyään näe

13.08.2019 09:07 | Muropaketin toimitus

Eritoten vanhempia James Bond -elokuvia on kritisoitu niiden tavasta esineellistää naisia. Sama linja on ollut havaittavissa elokuvien julisteista, vaikka meno onkin sittemmin tasoittunut.

007-elokuvista etenkin Erittäin salaisen (For Your Eyes Only, 1981) juliste on kerännyt vuosien saatossa kommentteja siitä, miten härskillä tavalla se kosiskeli katsojia:

007 vaaran vyöhykkeellä (The Living Daylights, 1987) ei jäänyt juuri pekkaa pahemmaksi. Timothy Daltonin esittämä Bond kun heiluttelee asettaan taka-alalla, ja valtaosa julisteesta on omistettu malli Kathy Kargesille, joka on puettu perin paljastavaan valkoiseen mekkoon.

Siivommiksi Bond-julisteet muuttuivat 1990-luvulla ja sama linja on jatkunut tällä vuosituhannella. Ero 80-luvun alun ja uusimman Bond-elokuvan eli vuoden 2015 Spectren välillä on huomattavissa selkeästi. Alta löytyvässä lakanassa Léa Seydouxin esittämä Madeleine Swann on kyllä kääntynyt selin kameraan, mutta alleviivaavan pyllistelyn sijaan hänet on piilotettu osittain Bondin (Daniel Craig) käden taakse:

Siivompaa ja modernimpia linjaa noudatti myös esimerkiksi Quantum of Solacen (2008) juliste:

007 vaaran vyöhykkeellä nähdään Nelosella tänään kello 21.00 alkaen.