Jim Carrey on Andy Kaufman Jim & Andy: The Great Beyond -dokumenttielokuvan trailerissa

20.10.2017 17:17 | Muropaketin toimitus

Jim Carrey palaa uudessa dokumenttielokuvassa komedianero Andy Kaufmanin mielenmaisemiin ja Man on the Moon -elokuvan kulisseihin.

Netflixiltä on tulossa dokumenttielokuva kaikesta siitä hienosta erikoistoiminnasta jota koettiin, kun Milos Forman teki vuonna 1999 elokuvaa Andy Kaufmanin elämästä. Man on the Moon -elokuvassa nähdään Jim Carrey Kaufmanin roolissa ja siinä kuvataan, kuinka huumoripäällikkö Andy Kaufman mullisti maailmaa aivan omanlaisella, täysin äärimmäisyyksiin viedyllä huumorilla. Kaufmanin komediassa onkin enemmän piirteitä performanssitaiteesta kuin varsinaisesta vitsien kertomiseen pohjautuvasta perinteisemmästä huumorista.

Kaufman kuoli kehkosyöpään 35-vuotiaana vuonna 1984. Esimerkillisenä humoristina hän teki kuolemastaankin performanssin järjestämällä huhuja siitä, kuinka puheet hänen poistumisesta tältä olevaisuuden tasolta ovat pelkkää huijausta ja monimutkaista pilaa.

The VICE Documentary Films kahlasi uutta dokumenttielokuvaa varten yli sadan tunnin verran materiaalia kaikesta siitä mitä elokuvan kulisseissa tapahtui. Lopputuloksena syntyi hyvin kaufmanilaisesti nimetty dokumenttielokuva Jim & Andy: The Great Beyond – The Story of Jim Carrey & Andy Kaufman Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton.

Neljän kuukauden mittaisten kuvausten aikana Jim Carrey uppoutui rooliinsa niin syvästi, että kuvausryhmä alkoi kutsua häntä Andyksi – tai tilanteesta riippuen Tonyksi. Tony Clifton oli Kaufmanin vastenmielisesti humoristinen laulajahahmo, jonka roolia hän vei itselleen tyypillisesti niin pitkälle kuin mahdollista. Seurauksista riippumatta.

Jim Carrey sai hienosta esiintymisestään paljon kehuja kriitikoilta ja yleisöltä, mutta tuotannon kaikkein hienoimmat erikoishetket tapahtuivat kameroiden takana. Kaikeksi onneksi nämä tilanteet tallentuivat, sillä niitä oli elokuvan kulisseissa kuvaamassa Kaufmanin entinen tyttöystävä Lynne Margulis sekä Bob Zmuda. Zmuda oli Kaufmanin komedian käsikirjoituskumppani.

Jim & Andy -dokumenttielokuvassa Carrey palaa takaisin Man on the Moonin kulisseihin ja kertoo erikoisesta muodonmuutoksesta Andy Kaufmaniksi ja Tony Cliftoniksi.

Jim & Andy: The Great Beyond on katsottavissa Netflixistä marraskuun 17. päivä.

Muropaketin uusimmat