Missä jamassa Simpsonit nykyään on? Katsoimme sarjan 10 huonointa jaksoa, eikä se ollut vanhalle fanille helppoa

09.10.2021 09:24 | Tuukka Hämäläinen

Toimittajamme otti selvää, miltä Simpsonit-sarja nykyisin näyttää ja millaisia ovat koko sarjan surkeimpina pidetyt jaksot. Lopputulos yllätti, sillä ”huonoimmat” jaksot eivät ole välttämättä ne kaikkein huonoimmat.

Kun tilasimme hiljattain Disney+ -palvelun, heräsi minulla ja avopuolisollani masokistinen idea: Kun se nyt on mahdollista, pitäisikö katsoa putkeen kaikkein huonoimmat Simpsoneiden jaksot?

Olemme molemmat vanhan liiton Simpsonit-faneja, joille ennen 10. tuotantokautta tehdyt jaksot ovat lähellä sydäntä. Jopa sen jälkeisiltä kausilta löytyy ihan kelpo juttuja, mutta sarjan seuraaminen hyytyi kyllä aikanaan siinä The Simpsons Movien (2007) kohdalla. Niihin aikoihin Simpsonit vain lakkasi naurattamasta ja jaksot herättivät enemmän ärsytystä kuin ajatuksia.

Nyt sitten päätimme selvittää, missä nykyään mennään. Otimme käsittelyyn IMDb:n arvosanojen mukaiset 10 huonointa jaksoa – siis sillä hetkellä kun aloitimme, sillä nyt tämä kyseenalainen TOP 10 on jo ehtinyt muuttua uuden kauden myötä. Joka tapauksessa pohjimmaiset jaksot ovat lähes kaikki 20. kauden jälkeen tulleita ja enemmistö aivan tuoreilta kausilta.

Tutkimusmatka opetti paitsi sen, millainen sarja Simpsonit nykyään on, myös sen millaiset jaksot ihmisiä eniten häiritsevät.

Ei varmaan ole suurikaan uutinen kertoa, että Simpsonit on nykyään aika paska sarja.

Se on kuin haamu siitä, miten nokkela, kärkevä ja sydämellinen sarja oli 90-luvulla. Jaksojen tempo on tolkuttoman nopea ja joka kohtaus on tungettu tupaten täyteen pieniä vitsejä ja pop-kulttuuriviittauksia, jotka eivät naurata kuin aivan silloin tällöin. Harva jakso myöskään keskittyy päätarinaansa, vaan ne on tungettu täyteen erilaisia sivujuttuja helppojen naurujen toivossa.

Sarja tuntuu myös tiedostavan heikkoutensa ja kosiskelevan epätoivoisesti vanhojen kausien ystäviä. Eli siis vanhoja vitsejä kierrätetään (”Will you take us to Mount Splashmore?”) ja vanhoja hahmoja tuodaan takaisin, kaiken persoonan menettäneinä. Esimerkiksi Jon Lovitzin esittämä teatteriohjaaja, neljänneltä kaudelta tuttu Llewellyn Sinclair, ilmestyi takaisin jaksossa ”I’m Just a Gril Who Can’t Say D’oh”, mutta hahmo oli kuin kalpea varjo menneestä.

Hieman yllättäen kymmenen ”huonointa” jaksoa eivät kuitenkaan ole välttämättä juuri ne sarjan huonoimmat. Kun katsoimme hakuammuntana pari muutakin uusien kausien jaksoa, huomasimme ettei tyyli eronnut juuri alimman keskiarvon saaneista jaksoista. Esimerkiksi 30. kauden jakso ”E My Sports”, jossa Bartista tulee e-urheilutähti, oli vielä vähemmän hauska kuin yksikään ns. huonoimmista jaksoista.

IMDb-arvosanojen perusteella katsojia ärsyttävät eniten kolme asiaa: 1) vanhoja kohtauksia kierrättävät clipshow-jaksot 2) nimekkäät vierailijat (esim. Sacha Baron Cohen ja Lena Dunham) ja 3) kaikki aiheet, joista jokin poliittinen tai yhteiskunnallinen ulottuvuus tekee yhtään tulenarkoja.

Esimerkiksi 32. kauden ”Bart vs. Itchy & Scratchy” on varmasti pahnan pohjimmaisia vain siksi, että siinä Bart liittyy feministiseen vandaaliporukkaan. Tällainen aihe menee varmasti tunteisiin miesasiamiehillä – mutta tuskinpa jakso miellyttää myöskään feministejä, sillä se ei uusille Simpsoneille tuttuun tapaan onnistu sanomaan oikein mitään aiheestaan.

Täytyy myöntää, että alun hykertelyn jälkeen huonoimpien Simpsonit-jaksojen katsominen tuntuikin pelkästään työltä ja aika pitkäveteiseltä. Olisi jotain jos edes vitsit jaksaisivat naurattaa, mutta kun tämä sarja menetti teränsä jo lähes 20 vuotta sitten. Sen kaikki ideat tuntuvat sataan kertaan tehdyiltä ja monet uudet jaksot ratsastavat vain jonkin ajankohtaisen ilmiön kannoilla.

Yleisesti surkeimpana jaksona pidetty ”Lisa Goes Gaga” on jo niin totaalista scheissea, että se melkein naurattaa huonoudellaan. Koko jakso on pelkkää itsetarkoituksellista Lady Gagan hehkutusta, ja yritys rakentaa tarinaa Lisan heikosta itsetunnosta kompastuu pahasti, kun Lisa lopulta löytää itseluottamuksensa… jotenkin!

Kaiken tämän jälkeen on mahdoton olla kysymättä, että miksi tätä roskaa vieläkin tehtaillaan?

Noh, Simpsonit on tietysti yhä suosittu – kaiketi sarja kannattaa itseään kun sitä vieläkin jaksetaan. Rahasta tässä selvästi on kysymys, taustalta ei näyttäisi löytyvän mitään intohimoa tai sanottavaa. USA:n katsojalukujen perusteella sarjan suosio näyttää laskeneen ennestään edellisen muutaman kauden aikana, mutta se voi selittyä ainakin osittain suoratoiston yleistymisellä.

Sisällöllisesti Simpsonit on joka tapauksessa nykyisin täysin yhdentekevää huttua. Ennen ajankohtainen, älykäs ja absurdi sarja on muuttunut paikaksi, jonne hyvätkin ideat menevät kuolemaan. Jos et ole seurannut sarjaa pitkään aikaan, ei ole mitään syytä palata takaisin.