Kauhuklassikon virallista ikärajaa laskettiin Suomessa yllättäen 36 vuoden jälkeen

14.05.2022 09:30 Muropaketin toimitus

Painajainen Elm Streetillä -elokuvalle on annettu Suomessa uusi ikäraja ensi kertaa vuoden 1986 jälkeen.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) tiedotti aiemmin viikolla yllättävän päätöksen: Wes Cravenin klassikkoelokuvalla Painajainen Elm Streetillä (1984) on nyt uusi virallinen ikäraja Suomessa.

Vuodesta 1986 asti voimassa ollut K18-ikäraja on korvattu matalammalla 16 vuoden ikärajalla. Uudessa luokittelussa mainitaan kauhuklassikon sisältävän runsaasti veristä väkivaltaa sekä ”pitkäkestoista ja intensiivistä kuoleman uhkaa”. Ikärajan laskua perustellaan näin:

”Väkivalta on kuitenkin epärealistista, osittain väkivallan yliampuvan esitystavan takia ja osin, koska tekijänä on selkeästi yliluonnollinen mielikuvitushahmo. KAVIn näkemyksen mukaan kuvaohjelman kokonaisuus ei puolla ikärajaa kielletty alle 18-vuotiailta sen kiistattoman epärealistisuuden takia.”

On huomattavaa, että myös vuoden 2009 uusintaversio Nightmare on Elm Streetistä on saanut ilmestyessään 16 vuoden ikärajan. Ainoastaan leffasarjan toisella osalla Painajainen Elm Streetillä 2 – Freddyn kosto (1985) on K18-ikäraja. Koko muu sarja on luokiteltu soveltuvaksi 16-vuotiaille.

LUE MYÖS: Miksi Netflixin ikärajat eivät ole samat kuin elokuvateatterissa? Otimme selvää ja samalla opimme, miksi ikärajoja oikeasti tarvitaan