Toimittajan puheenvuoro ”Kukkulan kuningas on parempi sarja kuin Simpsonit, mutta silti uudet jaksot ovat huono idea”
Kaikkia laatusarjoja ei pitäisi elvyttää, kirjoittaa toimittajamme Tuukka Hämäläinen. Ei edes Kukkulan kuningasta.
Katsoin vuosi sitten alusta loppuun yhden ensimmäisistä aikuisten animaatiosarjoista, Kukkulan kuninkaan (King of the Hill), ja vahvistin jo jonkin aikaan kyteneen epäilykseni: Kukkulan kuningas on parempi sarja kuin aikalaisensa Simpsonit.
Tietysti se on myös parempi sarja kuin South Park, Family Guy ja muut uudemmat kilpailijansa. Se saattaa olla jopa kaikkein aikojen paras varttuneemmalle väelle tarkoitettu animaatiosarja.
Pidän siis kovasti Kukkulan kuninkaasta, mutta tuoreet suunnitelmat sarjan elvyttämisestä herättävät enemmän huolta kuin innostusta.
Antakaahan kun selitän.
Kukkulan kuninkaan paremmuudella tarkoitan sitä, että sarja on kokonaisuutena ja yleiseltä tasoltaan parempi kuin mainitut kilpailijansa. Kukkulan kuningas on jälkikäteen katsottuna hämmästyttävän eheä, se löytää tyylinsä jo alkumetreillä, eikä juurikaan poikkea siitä. Se on vakaasti hauska omaa huumorintajuaan seuraten.
Simpsoneiden tarina on jotain aivan muuta. Vanhoille Simpsonit-faneille on syytä muistuttaa, että vaikka sarja oli erinomainen kausien 1 ja 9 välillä, on Foxin lypsylehmää pidetty hengissä pian jo 34 tuotantokauden ajan.
LUE MYÖS: Video: Näin erotat Simpsoneiden hyvän jakson Simpsoneiden huonosta jaksosta
Yleinen konsensus on, että Simpsoneiden taso romahti yhdeksänneltä kaudelta lähtien. Omissa kirjoissani mikä tahansa jakso 12. kauden jälkeen on jo likimain katselukelvoton.
IMDB:n arvosanat tukevat vertailuani sarjakaksikon paremmuudesta. Simpsoneiden keskiarvo on kyllä korkeampi 8,6 verrattuna Kukkulan kuninkaan 7,3:een, mutta jaksojen keskiarvoissa on enemmän heittoa. Simpsonit-jaksojen keskiarvo vaihtelee villisti välillä 3,9–9,3.
Kukkulan kuninkaan jaksot ovat tasalaatuisempia, ja niiden keskiarvot ovat 6,6–8,4. Itseasiassa harva sarjan jakso on saanut alle seitsemän keskiarvoa.
Tämä kuvastaa sitä, että Kukkulan kuningas ei ehkä ole hauskimpina hetkinä niin timanttinen kuin Simpsonit on hauskimpina hetkinään, mutta se ei myöskään ole huonoimpina hetkinään oikeasti huono. Simpsoneiden loputtomalta tuntuvan jaksomäärän joukossa huonoja hetkiä on myös todella paljon…
Kukkulan kuningas on itselleni parempi sarja juuri siksi, että se kestää tarkastelun kokonaisuutena, ja sen voi palata katsomaan alusta loppuun ilman, että meno jossain kohtaa lässähtää. Palaan usein katsomaan myös vanhoja Simpsoneita, mutta meno hyytyy aina viimeistään 10. kauden kohdalla. Sarjan lässähdys jättää katkeran jälkimaun.
LUE MYÖS: Tämä kuva osoittaa selvästi, miten huono sarja Simpsoneista on tullut 1990-luvun kultakauden jälkeen
Toisin kuin Simpsonit, Kukkulan kuningas ei myöskään muuttunut irvikuvaksi itsestään.
1990-luvun sarjakaksikosta Kukkulan kuninkaan tyyli oli aina maanläheisempi kuin Simpsoneiden, ja se säilytti tämän linjansa. Toisin kuin Simpsoneissa, Kukkulan kuninkaassa oli hyvin vähän todella korkealentoisia ja övereitä ideoita tai itsetarkoituksellisia julkimoiden vierailuja. Myös sarjan rytmi pysyi tasaisempana Simpsoneiden nostaessa koko ajan kierroksia.
Kuvaavaa on myös sarjojen suhtautuminen hahmoihinsa. Simpsonit alkoi heikentyessään tehdä hahmoista yliampuvampia ja yksinkertaisempia. Sarjan hahmon mukaan on jopa nimetty tv-trooppi flanderization. Tällä tarkoitetaan henkilöhahmon muuttumista karikatyyriseksi versioksi, joka perustuu yksinkertaisimpiin piirteisiinsä. Trooppi on nimetty Ned Flandersin mukaan, mutta etenkin Lisa Simpsonia on pidetty pahimpana esimerkkinä tästä.
Kukkulan kuninkaassa hahmot säilyttävät paljon vakaammin omat persoonallisuutensa, joissa on myös jotain syvyyttä. Jopa Hillin perheen huvittava naapuri, salaliittoteorioihin uskova hörhö Dale on pohjimmiltaan inhimillinen, eikä muutu pelkäksi vitsiksi. Dalen ja hänen vaimonsa Nancyn suhde on itseasiassa koko sarjan hienosyisimpiä ja sen myötä aidoimpia ihmissuhteita, eikä sarja loppumetreilläkään vedä mattoa hahmojensa jalkojen alta.
Selitystä voisi jatkaa vielä pidempäänkin ja pureutua siihen, miksi Kukkulan kuningas on mielestäni paremmin kirjoitettu ja terävämpää satiiria kuin Simpsonit, mutta lyhyestä virsi kaunis: Kukkulan kuningas on hauska ja eheä kokonaisuus. Ja juuri siksi en usko, että sitä pitäisi herättää henkiin.
Niin hyvä kuin sarja onkin, en usko sen toimivan enää nykyisessä kulttuuri-ilmastossa. Internetin ja somen aikana keskustelu on kärjistynyt ja nopeutunut tavalla, joka tekisi Kukkulan kuninkaan hillityn, maanläheisen tyylin vaikeaksi tavoittaa.
Lisäksi sarja vältteli (varmaankin tietoisesti) kommentoimasta päivän polttavimpia ajankohtaisia asioita, minkä ansiosta se on kestänyt yllättävän hyvin aikaa. Nykykomediassa linja on (ehkäpä South Parkin viitoittamana) täysin toinen, ja itsetietoinen viittailu tuoreimpiin kulttuuri-ilmiöihin on enemmän sääntö kuin poikkeus. Tämän vuoksi monet vain muutaman vuoden vanhat leffatkin tuntuvat jo vanhentuneilta, kun niiden vitsien viittauskohteet vanhenevat.
Elvytystä vastaan puhuu myös se fakta, että melkein kaikki naftaliinista kaivetut ja henkiin herätetyt sarjat ja elokuvat epäonnistuvat. Esimerkkejä voi kaivella paljon, mutta ysärielvytyksinä voidaan heittää vaikka Salaisten kansioiden uudet jaksot tai Nuija ja tosinuija kaks. Todella harvoin paluun tekevä sarja tai elokuva-franchise on enää oikeasti hyvä, saati omaperäinen. Jokaista Twin Peaksia kohden löytyy kymmenen Zoolander 2:n tapaista turjaketta.
Myönnettävästi Kukkulan kuninkaan luonut Mike Judge on ehkä kaveri, joka saisi paketin pysymään jotakuinkin kasassa, sillä mainion Silicon Valleyn perusteella hänen otteensa ei ole lipsunut. Itse näkisin kuitenkin mieluummin Judgelta jonkin oikeasti uuden sarjan, kuin elvytyksen vanhasta.
Lopuksi on paikallaa todeta, että ymmärrän toki syyn, miksi Kukkulan kuningas saatetaan elvyttää. Sillehän on selvästi kysyntää.
Surffaamme parhaillaan voimakkaalla nostalgia-aallolla, jota viihdeteollisuus käyttää hyväksi. Kaipaamme menneeseen aikaan ja nuoruuden muistoihin, joten ostamme remasteroituja pelejä ja maksamme leffalipun jälleen yhteen paskaan Alien-leffaan. Tämä kyyti loppuu vasta, kun lakkaamme tunkemasta rahaa kierrätyksiä tehtailevien tuotantoyhtiöiden taskuihin.
Kukkulan kuningas on katsottavissa Elisa Viihde Viaplaysta. Alta voit katsoa tubettaja Leadheadin analyysin sarjasta.