UUSIMMAT

Kun naiset valtasivat Hollywoodin – Naisohjaajat ohjaamassa naissankareita on 2020-luvun toimintaelokuvien nouseva trendi

25.12.2020 12:00 | Kari Salminen

Naiset ohjaavat, kirjoittavat ja tuottavat toimintaelokuvia, jotka kertovat supernaisista. Wonder Woman on muutoksen symboli, oikea naisvallan amatsoni.

Joulupäivänä piti saapua Suomeenkin kolmen vuoden takaisen menestyselokuvan Wonder Womanin jatko-osa Wonder Woman 1984. Se tuleekin 15. tammikuuta – jos tulee. Korona on ihmenaistakin vahvempi voima. Silti elokuva on tapaus, koska ensimmäinen elokuva oli. Ja paljon muutakin on nähty ja nähdään samaisen naisaallon mukana.

Uuden Wonder Womanin pääosassa on taas israelilaistaustainen Gal Gadot. Ohjaaja-käsikirjoittaja on Patty Jenkins. Mutta tämä ei ole vain yksi iso elokuva. Se on symboli muutokselle. Ja niin itse Wonder Woman hahmona, vaikka hän olikin kinky-bileitä järjestäneen psykologin William Moulton Marstonin näennäisfeministinen luomus. Mutta sama se jos hahmo on miehen S/M-fantasia jos hän on asioita aikaansaava ja elokuvaan naisvaltaa tuova amatsoni antiikin myyteistä.

Sukupuoli vaihtuu

Naiset ovat ottamassa Hollywoodia haltuunsa jopa toiminnan ja supersankarien osalta. Miesten viimeinen linnake sottakomedioiden ohella on menossa jos nyt ei pilalle niin ainakin muuttumassa sukupuoltaan aivan kuten Thor jo tekikin sarjakuvissa ja elokuvavierailussaankin.

Tähdet Scarlett Johansson, Charlize Theron, Jessica Chastain, Margot Robbie, Natalie Portman ja Milla Jovovich alkavat jo olla jonkinlaisia moguleita. He paitsi näyttelevät myös tuottavat, kiinnittävät muita tekijöitä ja muutenkin määräävät kupletin sävelet. Varmaan taustalla lauletaan ”sisters are doin’ it for themselves”. Eurythmicsin ja Aretha Franklin feministinen kasari-anthem sopii tähän niin kuin taikalasso kaulaan ja korkea saappaankorko silmään.

Niin, viimeksi naiset näin määräsivät studiotuotantoja vuosisata sitten. Silloin he tosin olivat käsikirjoittajia. Pioneeriaikojen jälkeen heistä tuli vain kuvien kaunistuksia ennen kuin romanttiset komediat, ihmissuhdedraamat ja pienen rahan indie-elokuvat toivat naiset takaisin. Nyt on tilanne vallan toisenlainen. Suomalainen elokuvakin sujuu naisvoittoisesti. Mutta se on toisen jutun aihe. Nyt puhutaan supernaisista kuvissa ja niiden takana.

Terminator-tekijästä vaimoksi

Tuhatsivuinen hakuteos Women Screenwriters – An International Guide (2015) esitteli yli 300 naispuolista käsikirjoittaa 60 eri maasta. Harvat ovat tunnettuja sen laajemmin. Naistekijöitä ei tunneta oikeastaan vieläkään. Jotkut yrittävät pitää ääntä.

”Jos elokuva ei menesty, vahvistuu vain Hollywoodin stereotypia siitä, että miehet eivät halua katsoa naissankareita”, uuden Charlien enkelit -elokuvan (2020) ohjaaja Elizabeth Banks on kiukutellut.

Gale Anne Hurd tunnettiin vuosikymmen yhtenä James Cameronin vaimoista, vaikka hän oli tuottajana koko Terminator-ilmiön äiti. Hiukan paremmin kävi toiselle Cameronin vaimolle Kathryn Bigelowille, joka nousi New Yorkin kuvataidepiireistä Cameron-keikan kautta mestariohjaajien luokkaan (Blue Steel, Myrskyn ratsastajat, Strange Days) ja jopa Oscar-voittajaksi (Hurt Locker).

Katsojat eivät niin piittaa, kuka kirjoittaa ja ohjaa, mutta naissankarit eivät kaikille kelpaa vieläkään. Jennifer Garner sai taannoin uransa surkeimmat arvostelut sadistisesta elokuvastaan Peppermint (2018). Eivätkä anime/manga-taustaiset Ghost in the Shell (2017) ja Alita: Battle Angel (2019) tai vaikka X-Men -sivuhyppy Dark Phoenix (2019) onnistuneet juuri paremmin. Keväällä saapuva Marvel-elokuva Black Widow muuttanee kaiken tai edes osan.

Black Widown ohjaa australialainen Cate Shortland, joka on yhtä kokematon kuin Anna Boden, joka teki Marvelin naissankarielokuvasta Captain Marvelista (2019) hitin vastoin kaikkia odotuksia.

On hyvä muistaa, että Star Warsin, Game of Thronesin ja Avengersin tapaisissa ilmiöissä riittää vahvoja naisia. Buffy vampyyrintappaja televisiossa ja Lara Croft peleissä ja elokuvissa ovat myös näyttäneet, kuinka homma sujuu. Ehkä tämä tästä vielä tasoittuu viihteessä niin kuin yhteiskunnassa laajemmin on jo tapahtunut.

Thor on tyttö

Tekeillä on Batgirlin eli Lepakkotytön oma elokuva, jollaista ei ole ennen ollut. Ohjaajasta ei ole tietoa, mutta käsikirjoittaja on nainen, Jill Hodson.

Työn alla on myös tarkkaan vartioitu Red Sonja, ohjaajana Jill Soloway. Hahmo perustuu Conanin kirjoittajan Robert E. Howardin hahmoon, jota Kimmerian barbaarikin vähän pelkää.

Yksi käänne naisten esiinmarssissa koettiin vuonna 2014 kun pohjoisen mytologian jumalten perillinen, Marvelin sankari Thor koko sukupuolenvaihdoksen. Hänestä tuli nainen. Ensi vuonna sama tapahtuu sitten elokuvassa Thor: Love & Thunder (2021).

Kuten tavataan sanoa: kansa raivostui. Marvelin toimisto hukkui palautteeseen. Graniitinvärisen duunarityypin Absorbing Manin sanoin: ”Te kirotut feministit pilaatte kaiken.”

Thor, Ukkosen Jumalatar, on jo seikkaillut Natalie Portmanin hahmossa Avengers-elokuvissa.  Ehkä me olemme jo tottuneet.

Niin, mutta onko se feminismiä?

Jotkut tutkijat ovat arvelleet, että feminismiäkin on ilmassa. Sankaritarhommat eivät kaikkia kulttuurianalyytikkoja vakuuta. Se riepoo, että supersankariryhmissä on aina yksi reipas nainen. Tämä tunnetaan nimellä ”Smurffiina-syndrooma”. Sinne on vain pakko piirtää tai filmata yksi tyttö osoittamaan että edistystä tapahtuu vaikka ympärillä pyörii sata maskuliinia. Jos smurffit nyt sellaisia ovat.

Cathy Yanin ylenpalttisen naisenerginen ohjaus Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020) nosti feminismin tietoisesti pintaan. Wonder Womanin amatsoni-seikkailut ovat samalla asialla. Se on sitten eri asia, kuinka vakavaa on ison rahan fantasiafeminismi.

Näitä odotellaan

Tulevia toimintaelokuvia, joissa naisnäyttelijöillä ja -ohjaajilla on keskeinen rooli.

Black Widow

Avengersien Natashan oma seikkailu. Ohjaus: Cate Sortland. Ensi-ilta keväällä 2021.

Wonder Woman 1984

Mytologisimmin voimaannuttavan naissankarin paluu. Ohjaus: Patti Jenkins. Ensi-ilta: 15.1.

Monster Hunter

Milla Jovovich ja hänen ohjaajamiehensä vaihtoivat Resident Evil -ilmiön uuteen videopeliaiheeseen, jossa nainen rusikoi miehiä ja hirviöitä. Ensi-ilta on sijoitettu Wonder Womanin paluun kiusaksi samaan päivään. Joulun sankaritartappelun asetelma on valmis.

Eternals

Marvel-sarjakuvaan pohjautuva elokuva kuolemattomien rodusta, pääosissa Angelina Jolie, Salma Hayek ja Gemma Chan. Ohjaaja on kiinalalainen Chloé Zhao. Ensi-ilta marraskuussa 2021.

Thor: Love & Thunder

Chris Hemsworth luovuttaa taikasauvansa eli Thorin vasaran Natalie Portmanille. Saapuu ensi vuonna.

355

Maailman agentit liittyvät yhteen Jessica Chastain johdolla taistellakseen superasetta havitteleaa organisaatiota vastaan. Ensi-ilta 2022.

Bad Monkey

Margot Robbie jatkaa Harley Quinn -linjoilla esittäen suljetun osaston naista, joka saattaakin olla salaisen organisaation taistelija. Valmisteluvaiheessa.

Atomic Blonde 2

Charlize Theron palaa kylmän sodan kauneimman ja väkivaltaisimman agentin rooliin… joskus… ehkä. Valmisteluvaiheessa.

Ballerina

John Wick -tuottajan elokuva ballerinasta, josta koulitaan tappaja. Valmisteluvaiheessa.

Batgirl

Christina Hodsonin elokuvassa Lepakkotyttö vapautuu Lepakkomiehen varjosta myös valkokankaalla. Valmisteluvaiheessa.

Marian

Robin Hoodin rakas neito Marian ryhtyy tositoimiin Margot Robbien hahmoisena. Valmisteluvaiheessa.

Painkiller Jane

Christine Boylanin Jessica Chastainille kirjoittama trilleri poliisista, joka saa supervoimat katastrofin seurauksena. Valmisteluvaiheessa.

Myös tällaisia on suunniteltu: Ruthless, Silver & Black, Realm, Mother, Kitty Pryder, Hummingbird, Gotham City Sirens, Freakshift, The Division, Cleopatra Jones…