Maailman kaikkien aikojen paras elokuva saa Suomen ensi-iltansa 22. joulukuuta

09.12.2022 13:36 Muropaketin toimitus

Jeanne Dielman

British Film Instituten (BFI) arvovaltainen Sight and Sound -lehti julkaisee kaikkien aikojen parhaiden elokuvien Top 100 -listan aina kymmenen vuoden välein. Tänä vuonna listan kärkeen rankattiin Jeanne Dielman (Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles).

Jeanne Dielman on valmistunut jo vuonna 1975, mutta elokuvan virallinen Suomen ensi-ilta toteutuu vasta tänä vuonna, tarkemmin sanoen torstaina 22. joulukuuta. Ennen ensi-iltaansa Jeanne Dielman on nähty Suomessa ainoastaan arkisto-, erikois-, festivaali-, kerho- ja televisioesityksissä sekä suoratoistona.

Maahantuoja Elävän kuvan keskus ELKE ry kuvailee klassikkoelokuvaa seuraavasti (teksti Tytti Rantasen käsialaa):

Jeanne Dielman (Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles, 1975) on noussut viime vuosina avainteokseksi, kun elokuvan historiaa on haluttu kirjoittaa uudesta näkökulmasta, joka huomioi aiempaa paremmin naispuolisten ohjaajien osuuden taiteenlajin kehitykseen. Elokuva oli vain 25-vuotiaan Chantal Akermanin ensimmäinen pitkä elokuva. Se on noussut kulttiasemaan tinkimättömän huolellisella kuvauksella kotirouvan monotonisista rutiineista ja yksinäisyydestä. 

Elokuvan Criterion Collection -julkaisun yhteydessä antamassaan haastattelussa Akerman paljastaa ajatelleensa juuri Delphine Seyrigiä kirjoittaessaan Jeanne Dielmanin roolia: Seyrigin hahmo oli ”todellinen lady” ja mahdollisimman kaukana perunankuorinnan ja lihamurekkeen maailmasta. Juuri tämä ristiriita auttaa ohjaajan mukaan tekemään näkyväksi sen kaiken toisteisen työn, joka muuten jäisi huomaamatta, kuten arjessakin. 

Vaikka omaa hiljaista huumoriaan on juuri askareiden millintarkassa suorittamisessa ja toistamisessa, Akerman ja Seyrig eivät tee Jeanne Dielmanin elämästä parodiaa, päinvastoin. Kahvinkeitto ja seksityö ovat vakavia asioita, toiston voi nähdä myös minimalistisena rituaalina. Ylikypsät perunat ja vastaavat pienet halkeamat voivat suistaa vähin erin arkiseen kauhuun.

Ennen Jeanne Dielmania maailman kaikkien aikojen parhaana elokuvana pidettiin Alfred Hitchcockin Vertigoa.

Sight & Soundin kaikkien aikojen parhaista elokuvista voi lukea lisää täältä:

The Greatest Films of All Time

Ja täältä löytyy tarkempaa tietoa Jeanne Dielmanista:

The greatest film of all time: Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles