Maailman turhin elokuva tehtiin 20 vuotta sitten – vieläkin on vaikea sanoa, miksi

31.08.2018 05:37 | Muropaketin toimitus

Monen mielestä klassikkoelokuvien remaket eli uudet versiot ovat silkkaa ajan ja rahan tuhlausta. Turhuuksien kruunaamaton kuningas lienee Alfred Hitchcockin Psykon 20 vuotta sitten valmistunut kierrätys.

Gus Van Sant on moneen kertaan osoittanut olevansa hieno ohjaaja (mm. Elephant, Matkalla Idahoon, Milk ja Good Will Hunting). Aina hänkään ei kuitenkaan osu napakymppiin.

TV6 esittää perjantai-illan elokuvana Psykon (Psycho) vuonna 1998 valmistuneen kierrätyksen. Elokuva alkaa kanavalla kello 21.00, ja päättyy kello 23.10. Tuolle ajalle voi kuitenkin keksiä parempaakin tekemistä, sillä Gus Van Santin ohjaama elokuva tyytyy vain imitoimaan Alfred Hitchcockin klassikkoa orjallisesti.

Toki vuoden 1998 elokuvassa on värit ja uudet näyttelijät (mm. Vince Vaughn, Anne Heche, Julianne Moore, Viggo Mortensen ja William H. Macy), mutta siihen päivitykset sitten melkein jäävätkin.

Gus Van Sant meni niin pitkälle ”kunnianosoituksessaan”, että hän sisällytti omaan Psykoonsa jopa alkuperäisen elokuvan virheitä (mm. ovi aukeaa ilman avainta). Kun ohjaajalta kysyttiin, miksi hän teki kuvasta kuvaan identtisen version alkuperäisestä elokuvasta, kuului vastaus: ”Ettei kenenkään muun tarvitsisi”.

Ohjaajan perin ontuvan selityksen jälkeenkin on vaikea ymmärtää, miksi Psykon vuoden 1998 versio piti tehdä. Hyvä puoli on se, ettei kenenkään tarvitse elokuvaa katsoa.

Useimmat, jotka Psykon uusintaversion ovat katsoneet, eivät ole näkemästään pitäneet.