Miehet kirjoittavat huomattavasti enemmän elokuva-arvioita kuin naiset – eikä se ole ihan yhdentekevä asia, tuore tutkimus osoittaa

25.05.2022 17:30 Muropaketin toimitus

Naisten osuus elokuvakritiitikoina on pudonnut vuodesta 2020 ja on tutkimuksen mukaan alle puolet mieskriitikoiden määrästä.

Elokuvakritiikki on edelleen miehinen ala, uutisoi Variety. Naisten osuus kriitikoina kasvoi hieman vuosina 2016-2020, mutta viimeisten kahden vuoden aikana heidän osuutensa on amerikkalaistutkimuksen mukaan pudonnut neljä prosenttiyksikköä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan miehiä on elokuva-arvostelijoina edelleen valtaosa: Yhdysvalloissa kriitikoista on miehiä noin 69 %, naisia noin 31 % ja nonbinäärisiä noin 0.3 %.

Tutkimukseen valikoitiin 4000 eri medioissa tammikuusta maaliskuuhun vuonna 2022 julkaistua elokuva-arvostelua 334 kriitikolta.

Tuloksen mukaan jokaisessa työkategoriassa, mediatyypissä ja elokuvagenressä miesten äänet olivat dominoivimpia.

Kaikista tutkimukseen valituista, alkuvuodesta julkaistuista elokuva-arvosteluista 74 % oli miesten kirjoittamia ja vain 26 % naisten. Alenemaa naisten kirjoittamien arvosteluiden määrässä verrattuna vuoteen 2020 on peräti kahdeksan prosenttiyksikköä.

Tulos ei ole tutkijan mukaan mitenkään yhdentekevä, sillä tutkimusten mukaan mieskriitikot esimerkiksi antavat keskimäärin parempia arvosanoja miesten tähdittämille elokuville. He myös mieluummin arvostelevat miesohjaajien ohjaamia elokuvia antaen tällaisille elokuville tällä tavoin enemmän näkyvyyttä mediassa.

Naisten äänet, naisten tähdittämät ja naisten ohjaamat elokuvat jäävät tästä syystä usein edelleen taka-alalle.