Uusimmat

Mihin katosi seksi Marvel Studiosin elokuvista? – Supersankarit ovat päässeet petipuuhiin vain pari kertaa 11 vuoden aikana

24.10.2019 13:01 Tatu Junni

Vaikka ei supersankarielokuvien fani olekaan, on ohjaaja Pedro Almodóvar huomannut Marvel Studiosin leffoista puuttuvan yhden ihmiseloon olennaisesti kuuluvan asian: seksin.

Kaikki äidistäni -ohjaaja kummeksui Marvel Studiosin ja muiden supersankarielokuvien seksittömyyttä Vulturen haastattelussa seuraavaan tapaan:

”Ehkä on olemassa jonkinlainen itsesensuuri, joka ei salli käsikirjoittajien kirjoittaa erilaisia tarinoita. Supersankarielokuvia on todella paljon, eikä niissä ole seksuaalisuutta mukana laisinkaan. Supersankarit on kastroitu. Vain seikkailut ovat tärkeitä. Indie-elokuvien parista voi löytää paljon enemmän seksuaalisuutta”.

Ja oikeassahan Pedro Almodóvar havaintonsa kanssa on.

Vielä ensimmäisessä Iron Manissa Tony Starkilla (Robert Downey Jr.) oli yhden yön suhde toimittaja Christine Everheartin (Leslie Bibb) kanssa, ja Incredible Hulkissa Bruce Banner (Edward Norton) ja Betty Ross (Liv Tyler) koettivat harrastaa seksiä, mutta Hulk pilasi homman. Molemmat elokuvat ilmestyivät vuonna 2008, eli niistä on aikaa jo reilusti yli vuosikymmenen verran.

Sen jälkeen seksi on loistanut Marvel Studiosin elokuvissa lähinnä poissaolollaan. Romantiikkaa on kyllä ollut tarjolla ja parisuhteita myös, mutta lihallisesti tunteita ei ole ilmaistu.

Rohkeimmin seksiä on käsitellyt supersankarielokuvista 20th Century Foxin tuotantoa oleva Deadpool (2016), jossa nähtiin useita seksikohtauksia ja flirttailtiin myös päähahmon seksuaalisen suuntautumisen kanssa.

Supersankareiden selibaatti johtuu todennäköisesti kolmen asian summasta:

1. Elokuvien ikäraja on useimmiten USA:ssa PG-13, joten seksin kanssa ei haluta pelehtiä, kun homma on pakko toteuttaa joka tapauksessa ”kellistys ja kamera takkatuleen” -meiningillä – ja jos haluatte muistutuksen miten huonosti tuo kaava toimii, katsokaa vuoden 2003 Daredevil.

2. Sovinnaisuudestaan tunnettu Disney omistaa Marvel Studiosin. Mikki Hiiri tunnetusti pullistelee ylävartalo paljaana, muttei koskaan riisu housujaan.

3. Marvel Studiosin elokuvien sankareiden ei tarvitse esiintyä naistenkaatajina samaan tapaan kuin valkokankaan sankareiden joskus aikaisemmilla vuosikymmenillä. Eri ajat, erilaiset sankarit.

Olennainen kysymys on myös tietenkin se, miten seksikohtaukset parantaisivat tai kehittäisivät Marvel Studiosin elokuvia?

Tiettyä fanijoukkoa varmasti kiinnostaisi tietää, miten vaikkapa Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) ja Vision (Paul Bettany) toisiaan hellivät, mutta todennäköisesti suurin osa yleisöstä on todennäköisesti täysin tyytyväisiä siihen, että elokuvien painopiste on puhtaasti toimintakohtauksissa ja kevyessä sanailussa.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat