UUSIMMAT

Mikä on Squid Game suosion salaisuus? 10 suomalaislukijaa kertoi, miksi kohuttu Netflix-sarja on niin hyvä

22.10.2021 10:48 | Muropaketin toimitus

Squid Game

Muropaketin toimitus tiedusteli tällä viikolla lukijoilta, miksi Netflixin TOP 10 -listaa jo viikkoja hallinut Squid Game -sarja on niin hyvä. Koostimme vastaukset yhteen ja julkaisemme ne nyt kaikkien luettavaksi.

Kysyttyämme lukijoiden selitystä sille, miksi Squid Game on hyvä ja niin suosittu sarja, vastauksia saapui kymmenittäin. Otanta ei siis ole järin kattava, jos sitä vertaa sarjan (oletettuihin) katsojamääriin Suomessa, mutta vastaukset antavat kuitenkin vihiä siitä, mikä sarjassa katsojia meillä kiehtoo.

Moni vastaajista kiitteli sitä, miten Squid Game tarjoaa vaihtelua englanninkieliselle (jenkki)viihteelle ja lähtee liikkeelle kiehtovasta asetelmasta. Osa oli sitä mieltä, että sarjaa saattoi katsoa aivot pois päältä, kun taas toiset olivat sitä mieltä, että Netflix-hitti tarjoaa paljonkin ajateltavaa.

Satunnaisia selityksiä sarjan suosiolle olivat myös ”woke-kulttuurin puuttuminen” ja pääosanesittäjän seksikkyys.

Alla 10 Muropaketin lukijan näkemykset Squid Gamen suosiosta. Kiitoksia kaikille vastanneille, myös niille, joiden näkemykset eivät tähän artikkeliin mahtuneet.

”Squid Game sarja kuvasi hyvin osallistujien tasavertaisuutta. Jokaisen henkilön tausta tarina oli hyvin tuotettu ja esitetty. Etenkin kohtaus 7 kerroksessa herätti ajatuksia ja tuntemuksia, onko sittenkään hyvä asia olla rikas, kun elämässä ei ole enään mitään mikä tuo iloa tai mitä saavuttaa…”

Antti

”On virkistävää vaihteeksi katsoa sarjaa, joka ei sijoitu amerikkalaiseen tai muuten englanninkieliseen miljööseen. Henkilöhahmot ovat kuitenkin monella tapaa universaalisti samaistuttavia, varsinkin oman kylän entinen ihmelapsi ja korkealta pohjalle pudonnut Sang-woo. Myös päähenkilö Gi-hun on mielenkiintoinen: riittävän idealistinen ja sankarillinen voittamaan katsojan sympatian ja kannustuksen, mutta ei liian täydellinenkään eikä aina toimi ’oikein’ kaikissa tilanteissa. Sarja saa monesti miettimään, miten eettisesti tai brutaalisti itse käyttäytyisi vastaavissa tilanteissa, ja mitä epätoivo, näköalattomuus ja maailman epäreiluus saavat ihmisessä aikaan. Sarjan konsepti on kiehtova, Nälkäpeli-tyyppiset jutut herättävät aina minun mielenkiintoni. Hengenvaarallisten pelien toteutus on sarjassa huikea, ja niiden katsominen sai minut usein aivan jännityksestä sekaisin – todellinen ’on the edge of your seat’ – elämys. Väkivaltaa on hypetetty ja kauhisteltu minusta vähän liikaakin, mutta se on minusta joka tapauksessa sarjan vähiten mielenkiintoinen ulottuvuus. Olisin katsonut ja tykännyt, vaikka verta ynnä muuta raatelua olisi näytetty maltillisemminkin.”

Squid Game

Susanna

”Siihen voi samaistua kun ei omatkaan raha-asiat mene hyvin.”

Kullikyrpä

”Koska se kertoo totuuden elämästä. Pakko käyttää kyynärpäitä, että pärjää. Ihmiset ovat itsekkäitä ja maailma on todella ankea paikka kun laskeutuu pilvilinnastansa maan tasalle. Kaikki esittävät muuta, mutta ovat oikeasti susia toisillensa.”

Ncsa

”Squid Game on piristävää vaihtelua amerikkalaisille tuotannoille. Sarjassa ei juurikaan esiinny nykyaikaisia woke-ilmiöitä, jotka tuntuvat löytyvät nykyään kaikista muista sarjoista ja elokuvista. Squid Game osaa olla Tarantinomaisen brutaali, kuitenkaan muuttumatta kauhuhömpäksi. Mustaa huumoria löytyy sopivasti. Entiset kokemukseni korealaisista tuotannoista perustuu pitkälti Parasiteen ja Bong Joon-hon muihin tuotantoihin. Squid Game osoittaa Parasiten tapaan Etelä-Korean yhteiskunnan eriarvoisuuden, mutta tekee sen muuttumatta kommunistiseksi manifestiksi. Sarjassa tuntuu olevan kaikki palaset kohdallaan. Hyvä juoni, hyvät näyttelijäsuoritukset ja kaikin puolin hyvä toteutus.”

Sygmanrhee

”Koska 067 aka Kang Sae-Byeok oli kuuma.”

Riku

”Pidin sarjassa eniten siitä, että se osasi olla sopivassa määrin vuorotellen ahdistava, kevyt ja koskettava. Usein tällaiset jää siihen ahdistavaan, joka pelkillään tulee tylsäksi ajankuluessa. Tai toinen ääripää on liiallisen ylimenevä, jolloin siitä tulee tahtomattaan liian humoristinen. Squid Game ei mene liikaa mihinkään suuntaan.”

FoxyGuy

”Ei ole kirjoitettu nykytrendin mukaan kyllästymiseen asti väkisin tungettua Woke-p*sk**, geneeristä liukuhihna höttöä, mitä on joka suoratoistopalvelu jo aivan täynnä. Sarja on tehty katsojia ja kuluttajia varten eikä yhden tai kahden tuottajan tai ohjaajan ideologian takia. Sarja on hyvin kirjoitettu sekä näytelty, vaikka osa on jopa amatöörinäyttelijöitä.”

Squid Game

Pihikainuulainen

”Ihan saakelin mielenkiintoinen asetelma. Mahtava, sympaattinen päähahmo, ei mikään perinteinen machosankari. Juonessa on koukkuja enemmän kuin kivikkoisen lohilammen pohjassa. Visuaalisesti upea, jokainen yksityiskohta ja värit huokuvat omaperäisyyttä. Loistava, ahdistava musiikki. Näyttelijät eivät ole kiiltokuvia (paitsi yksi). Vaikka sarjassa on brutaalia väkivaltaa, voima ja väkivalta ei ole aina ratkaisu vaan ystävällisyys ja inhimillisyys. Hahmot laitetaan vaikeiden moraamisten valintojen eteen. Ihan huikea sarja siis kaikenkaikkiaan.”

Kraken

”Korealainen laatu, ihmisten tavallisuus ja tietty arkinen mystisyys sekä mielenkiintoinen kieli, niin ja rauhallinen tunnelmaan luottava eteneminen, verrattuna amerikkalaisiin malli- ja lihaskimppunäyttelijöihin sekä lyhyisiin kuvausottoihin ja nopeisiin leikkauksiin, unohtamatta amerikkalaista tarinan pureskelua riittävän helpoksi ymmärrettäväksi tyhmemmillekin jenkkikatsojille, siinä mielestäni isoimmat erot. Parasite ja Squid Game ovat kaikkien aikojen käänteen tekevimpiä tuotoksia jotka pakottavat Hollywoodin miettimään uudelleen kuinka laatua tehdään, ihan kuten eurooppalainen film noirikin teki.”

Miika

Muropaketin uusimmat